Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


Hutba imama Ammar-ef. Cikotića pročitana u svim džamijama u domovini i dijaspori
POVODOM DANA ARMIJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE: IMATI SVOJU DRŽAVU I SLOBODU NEPROCJENJIVO BLAGO
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 12. April 2024. 14:04:57
U hutbi Rijaseta Islamske zajednice povodom Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, koju je napisao bataljonski imam Ammar-ef. Cikotić, poručeno je da je imati svoju državu i slobodu neprocjenjivo blago.

Drugog dana Ramazanskog bajrama obilježen je Dan šehida, a 15. aprila bit će obilježen Dan Armije, a s obzirom na značaj navedenih datuma kojima se obilježavaju blistavi podvizi i uspjesi najboljih sinova Bosne i Hercegovine, danas je u džamijama pročitana tematska hutba.

„Postoje događaji i datumi kojih, kad god im se vratimo i prisjetimo ih se, s Allahovom pomoći, vrate nam snagu, ponos i dostojanstvo. U našoj domovini puno je takvih događaja, ali jedan se daleko i uvijek ističe u odnosu na ostale. Većina nas zna da Bosna i Hercegovina ima bogatu historiju. Ali u toj bogatoj historiji ona nije upamtila vojsku kao onu koja se 1992. rodila iz naroda za narod, Armiju Republike Bosne i Hercegovine“, istaknuto je u hutbi.


Armija Republike Bosne i Hercegovine nastala je iz potrebe da se brani a ne da napada i osvaja. Službeno, osnovana je 15. aprila 1992. od jedinica Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine i organiziranih dobrovoljaca.

„Armija Republike Bosne i Hercegovine je bila odgovor na velikosrpsku agresiju. Naš narod je doveden pred zid i tada je pružio otpor daleko nadmoćnijem neprijatelju. Hrabrost, inat i čast bili su jači od agresorovog teškog naoružanja. U tim presudnim momentima za našu zemlju, strah nije postojao, samo velika želja i opredjeljenje za slobodnu Bosnu i Hercegovinu, za sve i sa svim građanima. Velika želja da se očuva Bosna i Hercegovina, naša jedina domovina bila je pokretač ljubavi, snage i odvažnosti. Ta velika želja kod mladića i djevojaka, starijih i djece, nošena čvrstom odlukom da za nju vrijedi umrijeti. Ovo historijsko opredjeljenje zlatnim slovima treba biti uklesano u naša srca i pamćenje“, naglašeno je u hutbi.

Dodaje se da je s Armijom Republike Bosne i Hercegovine naša zemlja prvi put dobila svoju vojsku - vojnu silu koja će braniti suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine i sve njene građane.
Poručeno je da mladim ljudima i budućim naraštajima u Bosni i Hercegovini to treba ponavljati i stalno ih podsjećati na svijetli primjer iz naše ne tako daleke prošlosti o borbi za opstanak, za istinu i pravdu, a protiv fašizma.


„Pod zastavom sa zlatnim ljiljanima, u borbi za opstanak tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu borili su se pripadnici svih bosanskohercegovačkih naroda. I upravo su multietnički sastavi jedinica jedno od glavnih obilježja Armije Republike Bosne i Hercegovine. Nimalo lahak put prošla je Armija Republike Bosne i Hercegovine. Od slabo naoružanih momaka u patikama do neustrašivih boraca. O tim borcima trebamo pričati i stalno držati osvijetljenu našu prošlost kao gradivo koje trebamo svi savladati, zapamtiti i znati prenijeti budućim naraštajima. Od odbrambene, Armija je prerasla u oslobodilačku vojnu silu i vraćala oduzete teritorije od agresora. Bosna i Hercegovina je trebala šutke pasti, nestati s mape svijeta. Ali, zahvaljujući Uzvišenom Allahu, a zatim herojima čistog i hrabrog srca, to se nije dogodilo. Koga Allah pomogne dato mu je svako dobro“, ističe se u hutbi.
Opstankom Bosne i Hercegovine Armija Republike Bosne i Hercegovine izvojevala je svoju najveću pobjedu.


„Bila je to pobjeda, a Armija je ostavila trajan primjer hrabre vojske koja je sačuvala čast i dostojanstvo bosanskohercegovačkog čovjeka. Zato, budimo i mi bar toliko hrabri i mudri da iz naše slavne prošlosti izvlačimo pouke i snagu čineći sve kako bismo uvijek bili na visini zadatka, i budućnost ove zemlje učinili još sigurnijom i prosperitetnijom. Budimo bar toliko svjesni koliko su nas zadužili svojom borbom, jer grijeh bi bio prešutiti ili, ne daj Bože, u zaborav ostaviti borbu u čijim plodovima mi danas živimo. Imati svoju državu i slobodu neprocjenjivo je blago. Do nas je koliko smo svjesni činjenica i svoje historije. Koliko se trudimo prenijeti je na mlađe i buduće generacije. U tom nastojanju i borbi trebamo svi učestvovati sjećajući se i ne zaboravljajući sve one koji su bili spremni životima braniti i odbraniti Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane“, zaključeno je u hutbi.

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu hutbu je kazivao hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, direktor Uprave za vjerske poslove.

VRHOstali prilozi:
» VELIKI GRIJESI: LAGANJE – LAŽ
Dr. Fuad Sedić | 09. May 2024 17:12
» PRVA BOŠNJAČKA DŽAMIJA U MINHENU
Damir ef. Babajić | 13. March 2024 18:56
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif