Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Zajedničko saopćenje nakon radnog sastanka bošnjačkih političkih predstavnika iz regiona
SARADNJA MEĐU POLITIČKIM PREDSTAVNICIMA BOŠNJAKA U REGIJI MORA SE PODIĆI NA VIŠU RAZINU
Procitaj komentar

Autor: B.net
Objavljeno: 12. April 2024. 20:04:18
U Sarajevu je u petak, 12.4.2024. održan veliki radni sastanak političkih predstavnika Bošnjaka iz regiona. Sastanku su, pored niza političkih predstavnika Bošnjaka iz BiH, prisustvovali i politički predstavnici Bošnjaka iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Kosova.

U zajedničkom saopćenju nakon sastanka navodi se:
„Današnji radni sastanak iznimno je važan kao korak na poboljšanju komunikacije, jačanju veza i uspostavljanju bolje saradnje Bošnjaka koji žive na prostoru Zapadnog Balkana.


Jasno anticipirajući da su Bošnjaci evropski narod koji je opredijeljen za članstvo svih država Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji što je sigurno jedan od ključnih strateških ciljeva kako svake države ponaosob tako i samih Bošnjaka kao naroda koji ima hiljadugodišnju tradiciju
življenja u ovom dijelu Evrope.

Na današnjem sastanku podržan je nacrt Deklaracije o ujednačenom pristupu koja je na sličnom sastanku u Sjevernoj Makedoniji usvojena prošle godine. Nakon radnih susreta u Skoplju i Podgorici bilo je posebno važno da Bosna i Hercegovina i politički predstavnici Bošnjaka iz BiH budu domaćini jednog ovakvog radnog sastanka. Svjesni smo neophodnosti da se saradnja među političkim predstavnicima Bošnjaka u regiji mora podići na višu razinu. Ovim sastankom potvrđeno je da svi Bošnjaci koji BiH vide kao svoju maticu ili državu matičnog naroda mogu računati na Bosnu i Hercegovinu, njene institucije i bošnjačke političke predstavnike.


Posebno ističemo poštivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih država iz kojih dolaze politički predstavnici Bošnjaka koji su se odazvali današnjem sastanku. Ovo nikako nije pravljenje bilo kakvih paralelnih institucija ili pokušaj da se umanji značaj bilo koje institucije. Svakako smo opredijeljeni za saradnju i dobrosusjedske odnose svih država kao i za saradnju unutar već postojećeg institucionalnog okvira, ali jasno ističemo da ovakvi sastanci upravo mogu potaknuti jednu takvu saradnju. Istovremeno, komunikacija, uvezivanje, strateško planiranje i dogovaranje poznaju različite osnove na kojima nastaju a narod koji govori istim jezikom, ima zajedničku prošlost i dijeli viziju budućnosti treba političke predstavnike koji će biti spremni po strani ostaviti uskostranačke interese i međusobno sarađivati.


U ovom trenutku kao važno pitanje vidimo i konačnu ratifikaciju sporazuma koji garantira slobodu kretanja na području Zapadnog Balkana a koji je dogovoren kao dio Berlinskog procesa. Vizni režim između BiH i Republike Kosovo posebno pogađa upravo Bošnjake koji žive u ove dvije zemlje i nužno je učiniti sve kako bi se osigurala sloboda kretanja.

Veliki odziv na ovakav sastanak potvrda je da postoji potreba za čvršćom saradnjom te je ovo još jedna prilika da se ovakvim susretima ubuduće priključe i oni koji su sa današnjeg sastanka izostali. Na sastanku je dogovoreno da ovakvi susreti budu organizirani redovno i to barem dva puta godišnje.


Na kraju, sa današnjeg sastanka šaljemo i snažnu podršku političkim predstavnicima Bošnjaka u Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji koje u narednim danima očekuju parlamentarni izbori u ovim zemljama. Ulazak u državne parlamente bošnjačkih predstavnika bio bi posebno značajan za bošnjačke zajednice u Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji ali i u jednom širem regionalnom kontekstu“.

VRHOstali prilozi:
» "OD ČEGA TO VUČIĆ, DODIK, I VI BRANITE SRPSKI NAROD?"
Anadolu Agency (AA) | 18. May 2024 14:01
Ostali prilozi istog autora:
» ANELA FETIĆ: USPOMENE
13. March 2024 13:12
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif