Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


SVEČANOM AKADEMIJOM DŽEMAT HEILBRONN ISLAMSKE ZAJEDNICE BOŠNJAKA U NJEMAČKOJ OBILJEŽIO 33 GODINE POSTOJANJA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 16. April 2024. 13:04:41
Džemat Heilbronn Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj svečanom akademijom i koncertom obilježio je 33 godine uspješnog postojanja i rada.

Program je otpočeo intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i Njemačke te prelijepim učenjem Kur'ani kerima, Ibrahim ef. Bilčevića.

O važnosti i značaju džemata u dijaspori govorio je predstavnik Rijaseta, uposlenik uprave za vanjske poslove hadži Muhamed Jugo koji je istakao da su naše džamije postale centar mira, obrazovanja, kulturne razmjenje i medjureligiskog dialoga. U svijetu punom povezanosti ali i podijela i nesporazuma dijalog je ključan za pronalaženje jedinstva u nasoj raznolikost.


Svečanoji akademiji je prisustvovala i konzulica Edina Jusufović, te predstavnica grada Heilbronn Denise Farag. Pored zvaničnika Islamske zajednice predsjednika IGBD-a, Zenahira Mrakovića, glavnog imama Medžlisa Baden Wûrttemberga Paše ef. Fetića i predsjednika dr. Bilala Hodžića, poseban gost je bio i dr Friedmann Eisler, referent za Islam pri protestantskoj crkvi na nivou regije Württemberg te dr. Sonja Rupp, predstavnica katoličke crkve kao i predstavnici Univerziteta u Tübingenu. Programu je prisustvovao i gosp Josip Juratović, ćlan njemačkog Bundestaga.

Akademiju su svojim izvedbama uljepšali Armin Muzaferija, hafiz Aziz Alili, Ibrahim Bilčević te književnik Mustafa Širbić.


Imam džemata Heilbronn Adnan ef. Jusić i predsjednik Benjamin Seferagić istakli su važnost zajednice i džemata, a svi prisutni su mogli vidjeti besprijekorno funkcionisanje džemata koji broji preko 300 članova dok mektebsku nastavu pohađa preko 170 polaznika.

Također su istakli da trideset i tri godine postojanja ovog džemata, trud, želja i odricanje svih vakifa zajednice emanet je svim budućim generacijama da nastave još bolje graditi i čuvati ovaj mali dio Allahovog užeta ovdje u Heilbronnu, ovdje u Baden Württembergu, jer osviješćen narod je onaj koji je vjeran svojoj vjeri, kulturi i tradiciji, koji aktivno živi svoju sadašnjost i ozbiljno se sprema za budućnost. On ima pravo na samopoštovanje i da od drugih očekuje da ga poštuju.


Veza sa domovinom se gradi i održava, bez obzira gdje živimo i kroz koje organizacije djelujemo. Naša je obaveza da sačuvamo, kako naš vjerski, nacionalni, ali i domovinski interes i identitet.
Kako su naglasili iz džemata Heilbronn, kada razumijemo potrebe zajednice, onda umijemo svoje vrijeme i sposobnosti staviti njoj na raspolaganje.

Naši džemati su naše ogledalo, posebno ovdje u dijaspori, gdje, pored svoje vjere, mi kroz džemat predstavljamo svoju državu, kulturu i tradiciju.

U toku programa uručena su priznanja bivšim predsjednicima džemata i zahvalnice sponzorima akademije.

VRHOstali prilozi:
» GENERAL MEHMED ALAGIĆ – SMRT OD NEPRAVDE
B.net | 07. March 2024 14:06
Ostali prilozi istog autora:
» PRIČA JEDNOG LOGORAŠA
09. May 2024 20:20
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif