Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Skoplje: Panel u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Sjevernoj Makedoniji
PRAVNI, POLITIČKI I MEĐUNARODNI ASPEKTI GENOCIDA U SREBRENICI
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 18. April 2024. 14:04:13
U organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Sjevernoj Makedoniji u Skoplju je održana panel diskusija na kojoj se govorilo o pravnim, političkim i međunarodnim aspektima genocida u Srebrenici.
Panel diskusija je organizirana povodom odluke Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Makedonije na čijem je čelu ministar Bujar Osmani o kosponzoriranju Rezolucije Ujedinjenih naroda za proglašenje 11 jula za međunarodni dan sjećanja genocida u Srebrenici.

Na panel diskusiji učestvovali su ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Dževad Hot, aktivistkinja za ljudska prava Mersiha Smailović i advokat Edina Zećirović Fazlagić.

Skupu su prisustvovali i predsjednik Bošnjačkog demokratskog saveza Munir Kolašinac, akademik prof. dr. Fehim Husković, kao i brojna omladina različnih etničkih zajednica, kao i predstavnici građanskog sektora u zemlji.

Ministar Osmani je izjavio da je iznenađen reakcijama nakon objave da je Republika Sjeverna Makedonija jedna od 17 zemalja koja je kosponzor Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici.

„Prije svega iznenađen sam od ljudi koji smatraju da to utiče na odnose sa Srbijom, naglašavajući da je univerzalna ljudska dužnost da se osudi bilo koja forma genocida, neovisno ko su počinitelji.“
Osmani je podsjetio da je makedonski parlament u 2010 godini izglasao deklaraciju sa kojom se podržava Evropska rezolucija za proglašavanje genocida u Srebrenici.

U svom obraćanju Osmani je naglasio da se posebno od Sjeverne Makedonije očekuje da bude kosponzor „kao jedan od najvećih promotora multietničnosti i različnosti i posebno od nas se očekuje da osudimo svaki govor mržnje i svako ubistvo zasnovano na mržnji prema drugima.“

Na panel diskusiji preko video-linka se obratio ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković. On se zahvalio Sjevernoj Makedoniji za kosponzorstvo rezolucije, ističući da je ubjeđen da će proglašavanje 11 jula za Međunarodni dan sjećanja genocida u Srebrenici znatno doprinijeti za mir i bezbjednost u regionu.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Dževad Hot, zahvalio se ministru Osmaniju na diplomatskim naporima i odluci da bude kosponzorirana rezolucija o Srebrenici. Hot je rekao da BNV svake godine nizom informativno-edukativni aktivnosti obilježava 11 juli kao Dan sjećanja žrtava genocida u Srebrenici, upućujući poruku da se „nikada, nigdje i nikome ne dogodi genocid.“

Advokatica Edina Zećirović Fazlagić je u svom izlaganju na diskusiji podsjetila na definiciju termina „genocid“ čij je autor advokat poljskog porijeka Rafael Lemkin, koji je ujedno bio i inicijator Konvencije o genocidu koju je UN usvoio 1948 godine.

„Za termin genocid postoje brojne definicije u međunarodnim dokumentima, akademske definicije, definicije u krivičnim zakonima… Međutim, ono što je važno generalno da se shvati je to da se pod terminom genocid podrazumjeva jedan koordiniran plan sa akcijama s ciljem istrijebljenja jedne etničke grupe ili naroda“, kazala je Zećirović Fazlagić, koja se osvrnula i na Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici, ističući:

„Gledano s pravnog aspekta, obzirom na to da se genocid uvjek odvija u nekoliko faza, poslednja faza svakog genocida je njegovo negiranje, podršku koju je Sjeverna Makedonija dala u ovom momentu niz pravnu prizmu vidim kao jednu prevenciju mogućih narendih genocida zato što je sami cilj svake sankcije prevencija i osuda svakog počinitelja krivičnog djela.“

Aktivistkinja za ljudska prava Mersiha Smailović govoreći s aspekta nekaznivanja negiranja genocida, potencirala je da makedonski sudovi zaostaju kada je u pitanju osuda govora mržnje, dodajući da je u zemlji donesena samo jedna presuda za takvo krivično djelo.

Odluku makedonskog Ministarstva vanjskih poslova za kosponzoriranje rezolucije o Srebrenici nazvala je hrabrim činom ministra Bujara Osmanija.

„Meni je drago što danas ovu platformu koristimo da vam čestitamo na hrabrosti koju ste pokazali (op.a. ministre Osmani), za mene kao za pripadnicu bošnjačke zajednije da govorimo o genocidu je hrabrost, snaga i odlučnost“, istakla je Smailović.

Predsjednik BNV-a Dževad Hot, ministru Osmaniju u znak zahvalnosti je poklonio „Cvijet Srebrenice“, koji su izradile Majke Srebrenice. Na ovom lijepom gestu srdačno se zahvalio ministar Osmani.

VRHOstali prilozi:
» RATNI ZLOČINI NAD BOŠNJACIMA ČAJNIČA
Bošnjaci.Net | 19. May 2024 12:22
» "OD ČEGA TO VUČIĆ, DODIK, I VI BRANITE SRPSKI NAROD?"
Anadolu Agency (AA) | 18. May 2024 14:01
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif