Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Foto: Državne delegacije RBiH, Hrvatske i Slovenije prilikom prijema u UN 22. maja 1992. godine
REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA JE STARIJA ČLANICA UN-A OD SRBIJE
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 20. April 2024. 15:04:12
Republika Bosna i Hercegovina je u paketu primljena u punopravno članstvo Ujedinjenih nacija zajedno sa Republikom Hrvatskom i Republikom Slovenijom 22. maja 1992. godine. Zbog protokola UN-a koji slijedi abecedu, prilikom proglašavanja novih članica, pročitana je prvo Bosna i Hercegovina, pa je i zvanično na listi UN-a navedena kao prva od sljednica bivše Jugoslavije.

Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija je time prestala biti članica UN-a, što je i dokumentovano na sljedeći način: “Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija bila je prvobitna članica Ujedinjenih nacija, a Povelja je u njeno ime potpisana 26. juna 1945. i ratificirana 19.oktobra 1945., sve do njenog raspada nakon osnivanja i naknadnog prijema kao nove članice Bosne i Hercegovine, Republika Hrvatska, Republika Slovenija, Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija i Savezna Republika Jugoslavija. Izvor: www.un.org.

Savezna Republika Jugoslavija, u čijem sastavu su bile Srbija i Crna Gora, osam godina nakon Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske, 01.novembra 2000. godine, primljena je u članstvo UN-a. Nakon što je Crna Gora proglasila nezavisnost i postala članica UN-a 28. juna 2006. godine, Srbija je nastavila članstvo koje je započela 2000. godine i tako se vodi u dokumentima UN-a.

Sjeverna Makedonija je postala članica 08. aprila 1993. godine pod tadašnjim imenom Bivša jugoslovenska Republika Makedonija. Kada je promjenila ime u Republika Makedonija 2019. godine, nastavila je svoje članstvo u UN-u, samo pod novim imenom. Republika Kosovo još uvijek nije primljena u punopravno članstvo, piše u saopćenju Instituta za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES).

VRHOstali prilozi:
» OBILJEŽENA 32. GODIŠNJICA MASAKRA U SARAJEVSKOJ FERHADIJI
Anadolu Agency (AA) | 27. May 2024 12:59
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif