Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


KOMŠIĆ NA POZIV VETERANA NA OBILJEŽAVANJU DANA ARMIJE RBIH U NEW YORKU
Procitaj komentar

Autor: B.net
Objavljeno: 20. April 2024. 15:04:26
Na poziv Udruženja veterana i patriota Armije Republike Bosne i Hercegovine i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine New York, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prisustvovao je obilježavanju 32. godišnjice od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine. Komšić je dobitnih najvećeg priznanja ARBiH "Zlatnog ljiljana", veterani u New Yorku su mu također uručili priznanje. Na ovoj manifestaciji je bio i nj.e. Sven Alkalaj, ambasador Bosne i Hercegovine u Washingtonu.


Komšić se tom prilikom obratio prisutnima navodeći da je drugim poslom došao u New York, ali da mu je čast što prisustvuje skupu. Ujedno je i čestitao Dan Armije RBiH svim njenim pripadnicima kao i pripadnicima MUP-a RBiH.

MNOGO JE VIŠE ONIH KOJI ĆE BRANITI BIH OD ONIH KOJI ŽELE DA JE UNIŠTE: "Važno je da se priča o onome što je bilo prenosi na djecu. Mi znamo šta je bilo, ali ako ne budemo pričali o borbi Armije RBiH, ne da se hvalimo, nego o tome šta je ona značila, koliko je bila važna za opstanak BiH, za opstanak naroda, za opstanak svih onih koji tu zemlju doživljavaju kao svoju, ali ako tu ljubav ne budemo prenosili budućim generacijama izgubiti će se sve to, i to će pokupiti prašina historije. Vrijeme prolazi i neko mora nastaviti da nosi tu ideju", rekao je Komšić.


"Uspjeli smo u jednom zadatku koji je historijski postavljen pred našu generaciju da se odbrani naša domovina, da odbranimo stečenu nezavisnost Bosne i Hercegovine".

"Kakva god da je Bosna i Hercegovina, a siguran sam da oni koji su se borili nisu zamišljali da će ona biti takva kakva je danas, a može joj se naći hiljadu i jedna primjedba, ja vas molim da imate uvijek na umu, to je naša domovina, imamo je, imamo državu... Država nije data zauvijek, puno je dušmana koji kruže oko države i rado bi završili ono što nisu uspjeli krvlju, tenkovima, topovima, uključujući i genocid, rado bi to danas da završe u miru. Zato kažem važno je da se priča prenosi dalje, da naša djeca ako ništa imaju tu strast u sebi kada govorimo o Bosni i Hercegovini", rekao je Komšić.


"Ja sam siguran da Bosna i Hercegovina ne može propasti, a znate zbog čega? Zato što je uvijek mnogo više onih koji će je braniti, pa čak i svojim životom od onih koji žele da je unište. Jedna od tih borbi se upravo odvija u UN. To je borba za istinu, da se ne zaboravi ono što se dešavalo jula 1995. u Srebrenici. To je ljudska borba koja nema veze s politikom a ima veze sa moralom i našom domovinom", rekao je.

ŽELJKO KOMŠIĆ NA SVOM PROFILU SE ZAHVALIO VETERANIMA ARMIJE RBIH U NEW YORKU


"Imamo puno ljudsko pravo biti ponosni na Dan Armije i na sve ono što on znači Barem meni znači. To je nešto što me obilježilo do kraja života, i ja ne da se ne stidim nego se ponosim i uvijek kažem, ne daj Bože, u istoj situaciji, sutra bih postupio opet isto", kazao je Komšić.


Emir Ramić, direktor IGK u New Yorku: Armija RBiH je zauzela časno i istaknuto mjesto u odbrani države BiH!
Na poziv Udruženja veterana Armije RBiH i MUP-a RBiH New York direktor IGK Emir Ramić, prisustvovao obilježavanju 32. godišnjice od formiranja Armije RBiH.
Tom prilikom je istakao da na nemoralni, nekulturni, ancivilizacijski pokušaj podjele države BiH i revizije historijskih, naučnih i sudskih činjenica o agresiji i genocidu u BiH najbolje je odgovoriti kulturom obilježavanja, pamćenja i sjećanja na 15. april - Dan Armije RBiH.
Svim borcima i pripadnicima Armije RBiH, svim bosanskohercegovačkim patriotima u matici i dijaspori, čestitamo 15. april, Dan Armije RBiH, historijski dan i praznik za sve njene građane. Danas se svi patrioti u i van BiH moraju boriti protiv udružene antibosanske koalicije, boriti za izgradnju pravne države za istinu i pravdu, za kulturu sjećanja.


Na početku su intonirane himne RBiH i SAD, dok je imam u BHICNY mr. Idriz-ef. Budilić proučio ašare za sve šehide Armije i MUP-a dok je za poginule borce minutom šutnje odata počast i rahmet.


Veterani za ovu priliku uručili su nekoliko zahvalinica, veteranu Džemalu Hotu, dr. Emiru Ramiću, direktoru Instituta za istraživanje genocida - Kanada, Aziru Osmanoviću, preživio genocid u Srebrenici i svjedok genocida, Admiru Ekmeščiću, predsjedniku Veterana i dr. Priznanja je u ime veterana uručio Admir Ždralović.

Na ovoj manifestaciji nastupale su dvije bošnjačke foklorne grupe "Sedef" koje predvodi Sadika Lemeš i "Halaturka" Samir Handanović. Također i hor Bosanske ruže.

Također je su nastupili i naši najmlađi, djeca veterana, Rustem i Adna Redžić, koji su uz grlatu podršku publike izveli "Vojnik sreće". Rustem je pročitao emotivno pismo o borcima Armije i MUP-a RBiH, u lijepom kontekstu poonosno ulogu njegovog oca veterana Aga. Na kraju je pozvao sve prisutne da se sa fatihom sjete šehida u Bosni, Sandžaku i sada Gazi.

Za publiku je nekoliko sevdalinki otpjevao je naš poznati Omer Redžepagić u pratni muzičara Ede Blambića i Handanović orkestar.
Moderator programa je bio dr. Damir Huremović.
Generalni sponzor svih posluženih suhomesnatih proizvoda je naš najbolji proizvođač "Brother & Sister" čiji vlasnici su Aziz i Vedad Šahović, te "Black bull" vlasništvo Haze Bijelić, a pripremu je izvršio restoran Pizza Factory, vlasništvo Dina Redžića,

Čestitke veteranima Armije RBiH i MUP RBiH i patriotima Bosne i Hercegovine na još jednoj uspješnoj manifestaciji.VRHOstali prilozi:
» DR. AHMED SMAJLOVIĆ - DOBRO KOJE TRAJE
MINA | 18. June 2024 17:16
» PRISJETIMO SE I UGLEDAJMO NA NAŠE SLAVNE I ZNANE LJUDSKOSTI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 15. June 2024 17:29
» FARKO - IKONA NAŠE (BAŠ)ČARŠIJE
Ferhat Korajac | 03. June 2024 14:25
» PROVIĐENJE ‒ DŽAMIJA ADAMIRA JERKOVIĆA U LASTVI
Bošnjaci.Net | 01. June 2024 15:27
Ostali prilozi istog autora:
» ANELA FETIĆ: USPOMENE
13. March 2024 13:12
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif