Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Sve je spremno za sutrašnje otvaranje
NAKON 31 GODINU OD PALJENJA, MINIRANJA I RUŠENJA, SVEČANO OTVARANJE KIZLAR-AGINE DŽAMIJE U MRKONJIĆ GRADU
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 22. April 2024. 17:04:47
Sve je spremno za sutrašnje otvaranje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu, koja je zapaljena i minirana 1993. godine, a potom srušena.

Otvaranje džamije bit će upriličeno prije podne-namaza, a na svečanosti se očekuju gosti iz cijeli Bosne i Hercegovin i Turske. Dobrodošli su svi ljudi otvorenog uma, srca i duše, vjernici iz svih krajeva BiH, jer džamija kao objekat predstavlja simbol zbližavanja ljudi, mira, povjerenja, dobročinstva, udruživanja ljudi, spoznaje i upoznavanja što u današnjem periodu posebno treba da bude istaknuto.

Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije IZ u BiH kazao je da ponovno otvaranje Kizlar-agine džamije u sklopu 12. manifestacije “Dani vakufa 2024”, predstavlja veliki događaj za Mrkonjić Grad, ali i Islamsku zajednicu u BiH.

" Nama u Vakufskoj direkciji i Islasmkoj zajednici u BiH veliko je zadovoljstvo da nakon toliko godina u Mrkonjić Gradu otvorimo džamiju koja će zaisgurno osim svoje namjene, plijeniti srca svih prolaznika i posjetioca ovog grada i kraja. Ponovno otvaranje džamije na ovim prostorima dokaz je da muslimani u BiH zajednon sa svojim komšijama žele graditi mirnu i prosperitetnu državu”, naveo je Zajimović.

Istakao je i kako je iluzorno govoriti o društvu i gradovima bez džamija ili bogomolja zato što bogomolje izgrađuju osjećaj i svijest za vrijeme i prostor, za opću orijentaciju u ljudskim životima.

Podsjetio je da je izgradnja džamije u Mrkonjić Gradu samo jedan od brojnih projekata koje Direkcija realizira na području Bosne i Hercegovine i koja će biti otvorena u sklopu ovogodišnje manifestacije o vakufima.


Kizlar - agina džamije u Mrkonjić Gradu proglašeno je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine na sjednici 2005. godine. S toga je, njena ponovna obnova od velikog značaja i za cijelo društvo.

Kada je riječ o historijatu džamije, tačan datum građenja džamije nije poznat, ali se prema podacima navedenim u dva dokumenta može približno odrediti period nastanka džamije. Naime, prema Kizlaraginoj vakufnami datiranoj iz džumadelahira 1003 (11-20. februar 1595. godine) jasno je da je džamija već bila sagrađena do tog datuma, a prema zapisima na šamadanima iz 1001 (1592/1593), džamija je mogla biti sagrađena i prije 1592. godine. Sve upućuje na zaključak da je džamija nastala u periodu 1591-1595. godina. U posljednjoj agresiji Kizlaragina džamija zapaljena je i minirana 1993. godine, potom je srušena, a materijal je odvezen na deponiju smeća koja se nalazi na lokalitetu Grabež.

Rehabilitacija objekta je započeta 2013. godine u šestom mjesecu sanacijom postojećih temelja i trajala je do kraja 2014. godine kada je prekinuta zbog nedostatka finansijskih sredstava. U tom periodu je izgrađen objekat džamije, velika kupola, stubovi i lukovi trijema.

Na zahtjev Muftijstva banjalučkog i MIZ Mrkonjić Grad Vakufska direkcija IZ u BiH je putem svojih partnera u Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske obezbijedila sredstva za nastavak radova na ponovnoj izgradnji Kizlar-agine džamije. Protokol o nastavku gradnje je potpisan u augustu 2018. godine između Vakufske direkcije IZ u BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske. Ponovna izgradnja Kizlar-agine džamije je završena krajem 2023. godine.

VRHOstali prilozi:
» OBILJEŽENA 32. GODIŠNJICA MASAKRA U SARAJEVSKOJ FERHADIJI
Anadolu Agency (AA) | 27. May 2024 12:59
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif