Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


IGK: Otvoreno pismo ambasadorici Bosne i Hercegovine u Poljskoj Koviljki Špirić!
BH. AMBASADORICA ŠPIRIĆ U POLJSKOJ DUŽNA JE PROVODITI DEFINIRANU DRŽAVNU POLITIKU BOSNE I HERCEGOVINE
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 24. April 2024. 13:04:10
Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Poljskoj Koviljka Špirić kazala je da će "srpski ambasadori" iz Bosne i Hercegovine samostalno djelovati jer je "pređena crvena linija" rezolucijom o Srebrenici i da nije važno da li će ona biti usvojena ili ne.

Vaša anticivilizacijska, antidržavna, antievropska, dehumanizirajuća izjava ne može naškoditi državi Bosni i Hercegovni, ali zato jasno govori o vašoj ličnosti i vašem kontinuiranom antibosanskom djelovanju prema državi koja vas plaća da je na ljudski način predstavljate.

Vi sistematski i kontinuirano kršili Ustav Bosne i Hercegovine. Radite bez konsultacija s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine ili Ministarstvom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, s ciljem slabljenja kredibiliteta i međunarodne pozicije Bosne i Hercegovine.

Negirajući rezoluciju o genocidu u Srebrenici koju treba usvojiti Generalna skupština Ujedinjenih nacija i koja nigdje u svome tekstu ne spominje Srbiju, entitet RS niti srpski narod, vi negirate genocid i pravosnažne presude oba međunarodna suda Ujedinjenih nacija koji su svojim presudama presudili genocid. Navedena rezolucija u Ujedinjenim nacijama poziva na institucionalizaciju svjetske kulture sjećanja i pamćenja na genocid u Srebrenici prizivajući mir i pomirenje na osnovama istine, pravde, obrazovanja i borbe protiv negatora genocida i glorifikovanja presuđenih ratnih zločinaca. Negirajući genocid u Srebrenici vi negirate Krivični zakon Bosne i Hercegovine čije izmjene i dopine je nametnuo bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko u julu 2021. godine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, drugih ratnih zločina i veličanje ratnih zločinaca.

Takođe vi ste sramno prekršili član 17. Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine koji kaže: "Ambasador rukovodi diplomatskim predstavništvom Bosne i Hercegovine i za svoj rad je odgovoran neposredno ministru. Ambasador predstavija Bosnu i Hercegovinu u dražavi prijema i obavlja poslove iz radnog područja diplomatskog predstavništva u skladu sa propisima, ovlašćenjima i uputstvima ministra. O svom radu izvještava Ministarstvo”.

Da li ste imali instrukcije Predsjedništva Bosne i Hercegovine ili ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da o rezoluciji o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama razgovarate sa državnim institucijama Poljske? Sve što ste njima rekli je izvainstitucionalno, samostalno, antidržavno djelovanje koje šteti državi Bosni i Hercegovini koja vas plaća da radite za nju, a ne protiv nje.

I da vas podsjetimo vi niste srpski ambasador, već bosanskohercegovački ambasador iz reda srpskog naroda.

Kažete "U mojoj dugogodišnjoj diplomatskoj karijeri nisam se susrela sa ovakvom situacijom da ambasador ili visokopozicionirani diplomata djeluje samostalno”.

A šta ste samostalno radili u Kanadi?! O čemu smo već informisali javnost i nadležne institucije. Niste i nećete uspjeti diskreditovati ambasadore koji istinski predstavljaju svoju državu.

S obzirom da ste tokom dugogodišnje karijere bili i u Kanadi koja je izglasala sve što je potrebno u kanadskoj institucionalizaciji kulture sjećanja i pamćenja na genocid u Srebrenici trebali bi znati značaj rezolucije o genociodu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

Nijedna ozbiljna država nakon napada na svoju koju predstavljate, njen Ustav i zakone, neće vam više dati agreman. Što ste prevarili Kanadu i Poljsku - prevarili ste.

Bosna i Hercegovina će nastaviti jačati svoju političku, ekonomsku, kulturnu i akademsku diplomatiju.

Pravini tim Instituta za istraživanje genocida Kanada će ispitati mogućnost podnošenja krivične prijave protiv ambasadorice Bosne i Hercegovine u Poljskoj, piše u saopćenju Institut za istraživanje genocida Kanada.

VRHOstali prilozi:
» RATNI ZLOČINI NAD BOŠNJACIMA ČAJNIČA
Bošnjaci.Net | 19. May 2024 12:22
» "OD ČEGA TO VUČIĆ, DODIK, I VI BRANITE SRPSKI NAROD?"
Anadolu Agency (AA) | 18. May 2024 14:01
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif