Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka
SRBIJA JE TAMNI VILAJET KOJI SE NADVIO NAD BALKANOM
Procitaj komentar

Autor: Hayat
Objavljeno: 30. April 2024. 20:04:33
Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa" uputili su pismo brojnim međunarodnim organizacijama, uključujući NATO, EUFOR, PIC i OHR, pozivajući ih da Vučićeve prijetnje shvate ozbiljno i da hitno rasporede NATO-trupe na granici.

Tim povodom gost naše emisije „Dobar dan, BiH“ bio je predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović, koji je posebno apostrofirao dio izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji kaže da će usvajanjem rezolucije biti otvorena Pandorina kutija:

Potrebno je jasno reći šta znači otvaranje Pandorine kutije bez presedana kao prijetnje i predsjednika Srbije i predsjednika Rs-a, a mi tražimo reakciju međunarodnog faktora u Bosni i Hercegovini, koji je garant mira. Mi tražimo da se zaštiti Bosna i Hercegovina na način da se te snage usmjere ka granici prema Srbiji, jer mi znamo i sjećamo se da je taj čovjek koji to izjavljuje bio dio propagandnog sistema devedesetih godina i da je on autor izjave da će za jednog ubijenog Srbina ubiti 100 muslimana i takvom čovjeku se mora vagati svaka riječ, ozbiljno ga shvatati i, naravno, u skladu s tim i njihovim obavezama prema ovoj zemlji očekujemo da se poduzmu odgovarajuće akcije, – objasnio je na samom početku razgovora razloge ovog pisma međunarodnim institucijama predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović.

Posebno je potencirao činjenicu da je Vučić nakon povratka iz New Yorka sazvao pres-konferenciju na kojoj je najavio da su izgubili i da će se Rezolucija o Srebrenici usvojiti.

Kao što je dobro rekla Munira, umjesto da, kad već nisu sami inicirali donošenje rezolucije, nađu način da je podrže i, vjerujte da bi tim potezom donijeli sunce na prostor Balkana, oni su ostali jedina zemlja našeg regiona koja neće podržati rezoluciju. Srbija je tamni vilajet koji se nadvio nad Balkanom i oni još, jedini na Balkanu, provode politiku devedesetih i ne znam dokad će to trajati, ali dokle god bude trajalo, posljedice će osjećati svi na Balkanu. Srbija i dalje želi uzeti cijelu Crnu Goru, želi uzeti Kosovo, želi uzeti dio Bosne i Hercegovine i to je taj takozvani ‘srpski svet’. Ustvari ‘velika Srbija’ preimenovana je u ‘srpski svet’ i to svima mora biti jasno – radi se o istoj politici koja je bila na sceni devedesetih godina, – kategorično tvrdi i podsjeća Murat Tahirović.

Muratović je posebno potencirao i kontinuirano insistiranje pred srpskim narodom kojim se o rezoluciji govori da tretira srpski narod kao genocidan narod, što apsolutno nigdje ne piše niti postoji, „osim u njihovim glavama“.


Jedini ljudi koji uvlače srpski narod u to i kojim se kriju iza toga su Vučić i Dodik. Postoje pravomoćne presude Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde koje jasno imenuju odgovorne i koji potvrđuju da su u organizaciji i provedbi genocida učestvovali politički učitelji Vučića, a da su za istu presuđeni i prva dva čovjeka u hijerarhiji državne bezbjednosti Stanišić i Simatović, a zna se šta to znači u strukturi države. Interesantno je da se tada Vučić nije oglasio, a sada pravi galamu oko rezolucije. Suštinski, veća šteta Srbiji je od presude ‘Stanišić i Simatović’ nego od rezolucije koja poziva da se kroz kulturu sjećanja putem UN-a govori o potrebi priznavanja genocida, – rekao je Murat Tahirović.

Pogledajte cijeli razgovor i saznajte šta je o obraćanju Željke Cvijanović putem videolinka, ali ne u svojstvu člana Predsjedništva BiH, rekao Murat Tahirović, kao i kakve će na kraju imati implikacije konačna sudbina Rezolucije o Srebrenici za našu domovinu i region.

VRHOstali prilozi:
» NOĆ KADRA KAO TRAJNA INSPIRACIJA
MINA | 05. April 2024 14:34
» ZAVIČAJNI KLUB “BIHOR” MOST IZMEĐU CRNE GORE I LUKSEMBURGA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 02. April 2024 15:36
Ostali prilozi istog autora:
» BEĆIROVIĆ: EU NAS NE ŽELI!
17. January 2024 20:00
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif