Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


LAGUMDŽIJA: RUSIJA ZLOUPOTRIJEBILA POSLOVNIK, PISMO KRŠI DEJTONSKI MIROVNI SPORAZUM
Procitaj komentar

Autor: NAP
Objavljeno: 01. May 2024. 02:05:38
Ambasador BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija održao je večeras govor u Vijeću sigurnosti UN-a, gdje je kazao da je sasvim nepotrebno da se Malta na kraju svog predsjedavanja ovim tijelom suočava s ovakvim hitnim sjednicama, koje to uopće nisu, te je optužio Rusiju da zloupotrebljava Vijeće sigurnosti.

- Zabrinjavajuće je što se ovo Vijeće instrumentalizira na štetu BiH, a nema nikakve veze sa zabrinutošću sa stanjem u BiH. Rusija je više puta naglasila svoju zabrinutost za jedan dio BiH.

Imate priliku vidjeti kako današnji sastanak podržava multietničku viziju BiH, ako se pravimo da hitno sazivamo sastanak, na koji način ovo podržava Dejtonski mirovni sporazum.

Kako ovo nije kršenje prava bar dva konstitutivna naroda i drugih? Ako bilo ko ovdje podiže tenzije, to ste vi.

Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, ne postoji zajednička država već država BiH, jedan entitet se zove Republika srpska. Tako piše u sporazumu.

Činjenica da ste podijelili pismo samo jednog člana Predsjedništva govori o vašoj pristranosti.

Vi ste zloupotrijebili poslovnik i derogirali Predsjedništvo i Ustav BiH. Što se tiče administrativnog i teritorijalnog jedinstva BiH, i pismo koje je ovdje predstavljeno krši Dejtonski mirovni sporazum, a navest ću neke elemente ignorancije, neznanja.

Na početku su opisane nadležnosti institucija BiH samo u šest područja, a kada ih prebrojite vidite samo pet. Ali nema ih ni pet, ni šest, jer u trećem pasusu se navodi da su nadležnosti institucija BiH navedene u 10 oblasti, - kazao je Lagumdžija.

Podsjetio je da su naknadno dogovorom, a u skladu s Ustavom osnovane Oružane snage, Sud BiH, Tužilaštvo BiH, sistem indirektnog oporezivanja, Obavještajna agencija...

- Također, države članice koje se obraćaju su uvijek države a ne administrativne jedinice. Ovo je direktan napad na političku nezavisnost BiH. Samo BiH ima međunarodno-pravni suverenitet, - naveo je Lagumdžija.


Istakao je i kakve opasnosti dolaze iz Republike srpske u kojoj se najavljuje buduće otcjepljenje.

Također je napomenuo da je ova rasprava inicirana zbog Nacrta rezolucije o Srebrenici i da je to jedini motiv da se ova rasprava održi, kako bi se spriječilo njeno usvajanje.

Lagumdžija je kazao da vlasti u Srbiji dovode u pitanje presude i glorifikuju zločince, te da 30 godina nema pokajanja iz te zemlje.

- Rezolucija nije prijetnja za srpski narod, već za pojedince koji imaju ime i prezime. Ne postoje genocidne nacije, već zločinci odgovorni za genocid.

Poricanje je posljednja faza genocida i to je brutalizacija koja omogućuje ponavljanje zločina. To nije društvo koje želimo ostaviti našoj djeci, - poručio je u svom obraćanju Lagumdžija.

"U i oko Srebrenice slaviti ratne zločince, dehumanizacija preživjelih, onemoguće im pravdu i pomirenje. Kultura sjećanja na žrtve genocida mora biti takva da se genocid nikada ne pretvori. Poricanje genocida stoji na putu budućnosti BiH i povećava mogućnosti na sukobe i ako mu se stane na kraj, to će stvoriti put za novi genocid, - istakao je Lagumdžija.

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif