Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Foto: Detektor.ba
KONTINUIRANO NEOFAŠISTIČKO OKUPLJANJE RAVNOGORSKOG ČETNIČKOG POKRETA JE NASTAVAK SRPSKE NACIONALISTIČKE VELIKODRŽAVNE IDEOLOGIJE, POLITIKE...
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 10. May 2024. 14:05:54
Institut za istraživanje genocida Kanada uputio je pismo premijeru Kanade Justin Trudeau povodom višednevnog okupljanja četnika u Srbiji. U pismu se, između ostalog, navodi:

"Dok Evropa slavi pobjedu nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, četnici na Ravnoj gori u Srbiji počinju svoje višednevno okupljanje, na kojem je nekoliko stotina simpatizera ravnogorskih pokreta iz Srbije i okolnih zemalja već prvog dana, uz ruske zastave i fotografije Vladimira Putina, veličalo domaće ratne zločince i hvalilo se “brisanjem” naselja Fazlagića Kula u napadu u kojem je 1992. godine ubijeno više od stotinu bošnjačkih civila iz Gacka.

Kontinuirano neofašističko okupljanje u organizaciji Ravnogorskog četničkog pokreta, koje je praćeno četničkim pjesmama i veličanjem ratnih zločina iz posljednjeg rata u BiH, kao i iz Drugog svjetskog rata je stravična prijetnja miru i stabilnosti, slobodi i demokratiji ne samo u BiH, već u cijelom svijetu.

Historijska je istina, zasnovana na brojnoj dokumentacionoj građi da je Ravnogorski četnički pokret fašističkog i zločinačnog, genocidnog karaktera. Kanadskoj historijskoj nauci su poznati politički program i ciljevi Ravnogorskog četničkog pokreta. Polazna tačka je ideja vodilja o “Velikoj i homogenoj Srbiji”, koja se temeljila na shvatanju da Srbi trebaju biti vodeća nacija na Balkanu.

U tom cilju je, radi formiranja takve države i okupljanja svih Srba u jednoj državi zbog “spasavanja srpstva”, agresivni rat zagovaran kao nužnost. U cilju ostvarivanja homogene srpske državne zajednice, četnički planovi su predviđali integralno istrebljenje i čišćenje BiH, Sandžaka, Kosova od Bošnjaka i Hrvata. Po tom programu za Bošnjake nije bilo mjesta u etnički čistoj “Velikoj Srbiji”. Svi četnički programski dokumenti su isticali potpuno fizičko istrebljenje Bošnjaka.

Okupljanje Ravnogorskog četničkog pokreta je nastavak srpske nacionalističke ideologije, politike i prakse koja ima svoj kontinuitet punih 200 godina. Kontinuitet ideologije, politike i prakse srpskog velikodržavnog projekta (“svi Srbi u jednoj državi”) je ponovo devedesetih godina XX stoljeća obnovljen i eskalirao osvajačkim ratovima i brojnim drugim zločinima protiv čovječnosti i međunarodnog prava, uključujući i genocidom nad Bošnjacima u BiH (u svim okupiranim mjestima i gradovima u opsadi, uključujući i na teritoriji Ujedinjenih nacija – u sigurnim zonama Srebrenici, Žepi, Goraždu, Sarajevu, Bihaću i Tuzli).

Institut za istraživanje genocida Kanada je više puta upozoravao Vladu Kanade o djelovanju i fašističkim okupljanjima Ravnogorskog četničkog pokreta ne samo u BiH, već i Kanadi. Čak sredstva kanadskih fondova su korištena za izgradnju četničkih imanja, muzeja i izgradnji bista četničkom vođi Draži Mihailoviću. To ponižava Kanađane, žrtve genocida u BiH, ali i najozbiljnije narušava ugled kanadske države u svijetu.

Kanada je dokazani prijatelj BiH. Kanada još od 2010. godine, 11. juli obilježava kao “Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici". Od 2015. godine se genocid u Srebrenici i Dan sjećanja na Srebrenicu uključuje kao dio „Mjeseca sjećanja, osude i svijesti o genocidu“ svakog aprila u Kanadi. Genocid u Srebrenici se već izučava u pojedinim kanadskim obrazovnim institucijama. U Kanadskom muzeju za ljudska prava u Vinipegu se nalazi stalna izložba o genocidu u Srebbrenici. U kanadskom gradu Vindzoru je podignut spomenik žrtvama genocida u Srebrenici. Kanadski parlament je organizovao peticiju kojom se traži od Vlade Kanade krivično sankcionisanje negatora genocida u Srebrenici u Kanadi. Na kraju Kanada je i sponzor rezolucije kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Antifašistčka Kanada ne smije šutjeti na otvorenu propagandu fašističkih ciljeva i ideologija koji su trebali biti poraženi još u Drugom svijetskom ratu. Šutnja prema ekspanziji četničkog pokreta u BiH i Kanadi je znak da fašizam nije pobjeđen, da ljudska prava i slobode nisu zaštičeni, da zavjetovano ne poslije holokausta nije zaživjelo, da čovjek i civilizacija nemaju odgovore na agresivno genocidne izazove fašizma.

Pozivamo Vas da ne dozvolite da se od zločinca produkuje žrtva. Žrtve četničkog pokreta nisu bili samo bosanskohercegovački antifašisti, već i antifašistički pokret u Kanadi. Više od 50 hiljada Kanađana je dalo svoje životu u borbi protiv fašizma u Drugom svijetskom ratu. Kanađani su dali doprinos i u mirovnim operacijama u BiH za vrijeme zadnje agresije. Četnici su zarobljene kanadske vojnike držali kao taoce, strašno ih ponižavajući. Pozivamo Vas da potpunom zabranom djelovanja Ravnogorskog četničkog pokreta u Kanadi, ojačate lidersku poziciju Kanade u borbi za istinu, pravdu, slobodu, ljudsko dostojanstvo, mir i stabilnost u svijetu".

VRHOstali prilozi:
» SVI MORAMO BITI SREBRENICA
MINA | 17. June 2024 19:20
» TRIBINA "SUVERENITET BOSNE I HERCEGOVINE"
Bošnjaci.Net | 13. June 2024 18:35
» EMIR SULJAGIĆ ODBIO SASLUŠANJE U PU ZVORNIK
Vijesti.ba | 13. June 2024 15:28
Ostali prilozi istog autora:
» GLASAJTE JAMAALA BOWMANA
11. June 2024 21:10
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif