Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


VELIKOSRPSKA RETORIKA I SREBRENICA - ISTINOM PROTIV POLITIČKIH LAŽI
Procitaj komentar

Autor: Božidar Proročić, književnik i publicista
Objavljeno: 19. May 2024. 12:05:31
Sinovi i vojvode srpskog sveta, oličeni u najokorelijim izdancima četničkih potomaka, čiji je život predaka obilježen krvlju, stradanjem i zločinima, nad Bošnjacima, Albancima, neistomišljenicima danas beskurpulozno žele da vrate Crnu Goru na puteve nacional-šovinizma. Ovi moderni revizionisti, vođeni ideologijom velikosrpskog nacionalizma, pokušavaju izjednačiti genocid u Srebrenici i koncentracioni logor Jasenovac – dva potpuno suprotna i istorijsko različita događaja.
Genocid u Srebrenici, priznat od strane međunarodnih sudova kao jedan od najgorih zločina na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata, predstavlja organizovano i sistematsko istrebljenje više od 8.372 bošnjačkih muškaraca i dječaka. Nasuprot tome, Jasenovac, logor smrti vođen od strane ustaškog režima, bio je poprište masovnog stradanja Srba, Jevreja, Roma i antifašista. Pokušaj izjednačavanja ovih zločina predstavlja očigledan pokušaj relativizacije i umanjivanja genocida u Srebrenici, pa je dio šire strategije revizionizma i poricanja.


Ovi potomci četničkih vođa i zlikovaca, koji su kroz istoriji bili sinonim za brutalne zločine i etničko čišćenje, sada koriste političke platforme kako bi nastavili širiti laži i mržnju. Njihova agenda je jasna: pomiziti žrtve Srebrenice, iskriviti istorijske činjenice i stvoriti lažnu moralnu ekvivalenciju koja bi opravdala njihove zločine. Ne smijemo dozvoliti da ova revizionistička kampanja uspije. Srebrenica nije, niti će ikada biti, isto što i Jasenovac. Genocid je zločin posebne vrste, prepoznat i osuđen od strane međunarodne zajednice, i svako pokušavanje da se minimizira njegova težina je napad na same temelje ljudskog dostojanstva i pravde.


Velikosrpska ideologija i politička pretorijanska kamarila hijena koja je sada na vlasti u Crnoj Gori predstavlja skup najpomračenijih umova, uvijek spremnih za nove četničke pohode. Podržani od Aleksandra Vučića i Rusije, oni vode svoje krvave revizionističke igre, po drugi put sigurno ubijajući mrtve stradalnike Srebrenice. Njihova agenda nije samo negiranje genocida, već i kontinuirano umanjivanje i iskrivljavanje istorijskih činjenica o zločinima počinjenim u ime velikosrpskog projekta tokom 90-ih. Demokratska, slobodna i građanska Crna Gora mora dići glas pobune, bunta i osude protiv ovih pokušaja izjednačavanja Srebrenice i Jasenovca. Takva retorika, koja dolazi iz krugova „srpskog sveta“, koristi se kao političko oružje za negiranje odgovornosti i umanjivanje zločina počinjenih tokom rata. Ovaj opasan revizionizam ne samo da vrijeđa sjećanje na žrtve, već i ometa bilo kakve pokušaje pomirenja i izgradnje stabilne budućnosti. Velikosrpski projekti nikada nisu stali niti će stati. Veličanje četničke ideologije vidimo svakodnevno, od škola do sportskih događaja, što postavlja pitanje dokle će trajati ova glorifikacija zločina i zločinaca. Srebrenica je bolna rana svakog časnog građanina Crne Gore, Evrope i svijeta. Na ovakav način, pomirenje nije moguće. Kao Crnogorac i prijatelj svakog časnog Bošnjaka, dižem svoj glas kao opomenu. Vrijeme je da se suprotstavimo ovom kancerogenoznom narativu koji pokušava poništiti istorijske činjenice i ponovo otvara rane koje nikada neće zacijeliti. Ne smijemo dozvoliti da ova revizionistička politika uspije. Moramo čvrsto stati u odbranu istine i pravde za sve žrtve genocida, i osigurati da se ovakvi zločini nikada više ne ponove.


Sponzorisanje Rezolucije o Srebrenici od strane zvanične Crne Gore je jedini ispravni put sjećanja na genocid i izraz istinske solidarnosti sa žrtvama. Ova rezolucija nije samo politički čin, već moralni imperativ koji odražava predanost istini, pravdi i ljudskom dostojanstvu. Podržavanjem ove rezolucije, Crna Gora šalje jasnu poruku da stoji uz sve nevine žrtve i da se suprotstavlja svakoj vrsti negiranja i relativizacije genocida. Genocid u Srebrenici je utvrđen kroz presude Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. Svaki pokušaj negiranja ili umanjivanja ovog zločina je ne samo nepravda prema žrtvama već i prijetnja međunarodnom pravu i pravdi. Za istinsko pomirenje i izgradnju boljeg društva, neophodno je suočiti se sa prošlošću i priznati počinjene zločine. Sponzorisanje ove rezolucije je korak ka ispravljanju istorijskih nepravdi i izgradnji temelja za trajni mir i stabilnost. Održavanje sjećanja na Srebrenicu je ključno za obrazovanje budućih generacija o užasima genocida i važnosti sprječavanja sličnih zločina. Rezolucija promoviše edukaciju i svijest, što je od vitalnog značaja za sprječavanje genocida u budućnosti. Podržavanjem rezolucije, Crna Gora se jasno distancira od velikosrpske propagande koja pokušava izjednačiti Srebrenicu i Jasenovac. Ovakva manipulacija istorijom je neprihvatljiva i štetna, pa je potrebno snažno je osuditi. Sponzorisanje Rezolucije o Srebrenici od strane Crne Gore nije samo politički akt, već moralna obaveza prema žrtvama, istorijskoj istini i budućnosti. Samo kroz priznavanje i osudu genocida možemo graditi društvo utemeljeno na pravdi, miru i ljudskom dostojanstvu. Crna Gora mora biti svjetionik istine i pravde u regiji, dajući primjer kako se boriti protiv revizionizma i nepravde.


Crna Gora ne smije biti talac velikosrpske propagande, obmane i negiranja. U trenutku kada revizionističke snage nastoje umanjiti i relativizirati genocid u Srebrenici, naša zemlja mora zauzeti čvrst stav u odbrani istine i pravde. Sponzorisanje Rezolucije o Srebrenici predstavlja jedini ispravni put sjećanja na nevine žrtve i izraza solidarnosti sa njihovim porodicama. Ostajem čvrst u odbrani istine i pravde za žrtve Srebrenice. Suočimo se sa stvarnošću – dok se sinovi i vojvode „srpskog svijeta“ trude da nas vrate u mračne doba istorije, naša dužnost je da štitimo istinu i osiguramo da se ovakvi zločini nikada ne zaborave, niti ponove. Samo kroz istinito suočavanje sa prošlošću možemo izgraditi bolju budućnost za sve narode Balkana koji je toliko puta bio krvav.

Najzad, da se ne shvati da je bilo ko protiv jasenovačkih nevinih civilnih žrtava, ali u osamdeset godina od tih brutalnih zločina, niko im nije branio da se rezolucijom osudi i pamte žrtve. Zašto se Jasenovca nisu sjetili i ovi velikosrpski dušebriznici u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni koji dvije-tri decenije vedre i oblače?!

VRHOstali prilozi:
» ZNAŠ LI, NURO, ŠTA JE TVOJ MUHAREM (BAZDULJ) !?
Sead Zubanović | 24. June 2024 16:38
» OMAŽ PRIJATELJU CLIFFORDU BONDU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. June 2024 23:02
» OMAŽ RIFATU BURDŽOVIĆU TRŠU
Velija Murić | 22. June 2024 15:17
» DOBRO JE SNAŽNIJE OD ZLA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 22. June 2024 01:14
» KARAKAZANDŽILUK JEDNOG KARAKAZANDŽIJE
Said Šteta, književnik i novinar | 21. June 2024 15:17
» DESETI KRIŽARSKI RAT I LUKAVSTVO KAPITAL-BOGA
Dr. Sead Alić | 21. June 2024 14:33
» ČETNIČKO ORGIJANJE MARKA KOVAČEVIĆA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 20. June 2024 19:50
» NACIONALISTIČKO SRBOVANJE I SABORAVANJE, LAŽI POSTAJU ISTINA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 20. June 2024 16:57
» VIZIONAR IZ BIJELOG POLJA - FARUK MEĐEDOVIĆ I NJEGOVA IDENTITESKA I KULTURNA PRIZMA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 17. June 2024 19:23
» MARROVA NAJAVA OSVAJANJA PALESTINE IZ 1879. GODINE
Dr. Sead Alić | 15. June 2024 17:46
» ISTINE NEMA U „VELIKOSRPSKOJ DEKLARACIJI“ OD 08.JUNA 2024.
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 13. June 2024 19:34
» ŠTA JE SERGE BRAMMERTZ NAPISAO VIJEĆU SIGURNOSTI UN
Murat Tahirović | 13. June 2024 15:53
» POLITIČKI DERIVATI BOŠNJAKA
Rusmir Šerifović | 13. June 2024 15:50
» KAŽI NAM, PROFESORE, DA I MI ZNAMO
Sead Zubanović | 12. June 2024 18:15
» SVESRPSKI SABOR I NAJAVA AGRESIJE NA BOSNU I HERCEGOVINU
Murat Tahirović | 12. June 2024 17:52
» „SVESRPSKI KAMPF“ à LA „MEIN KAMPF“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. June 2024 15:00
» JESU LI MALE NACIJE OSUĐENE NA NESTANAK
Aziz Hurem | 09. June 2024 15:15
» TEKU LI PRIPREME ZA NOVI RAT NA BALKANU, A ŠTA ŽRTVE RADE
Muhamed Mahmutović | 08. June 2024 12:34
» DA LI JE, I KOLIKO, ISLAM IDEOLOGIJA?
Mehmed Meša Delić | 07. June 2024 19:54
Ostali prilozi istog autora:
» SPOJ KULTURE I PROSVJETE
21. June 2024 16:48
JamalBowman204.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif