Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


BEĆIROVIĆ SA AMBASADORICOM BRUNEJA: POSLATI PORUKU DA MEĐUNARODNA ZAJEDNICA IMA OBAVEZU DA SPRIJEČI PONAVLJANJE SLIČNIH ZLOčINA BILO GDJE U SVIJETU
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 21. May 2024. 18:05:52
Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao s ambasadoricom Bruneja Darussalam u UN-u Hajah Noor Qamar binti Haji Sulaiman, u sjedištu UN-a u New Yorku:

Na početku sastanka, dr. Bećirović je ukazao na značaj podrške Bosni i Hercegovini od strane zemalja članica Organizacije islamske saradnje (OIC), koju čini 57 zemalja, a u kojoj Bosna i Hercegovina ima status posmatrača.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je rekao da je važno da je početkom maja ove godine na Summitu OIC-a u Republici Gambiji, 57 zemalja članica usvojilo deklaraciju u kojoj se daje podrška rezoluciji o proglašenju 11. jula kao međunarodnog dana sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

Također, istaknuto je da je na 15. summitu OIC-a ponovljena podrška nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, unutar njenih međunarodno priznatih granica, kao i multietničkoj, multikulturalnoj i multireligijskoj strukturi Bosne i Hercegovine.

Tokom razgovora ukazano je i na važnost Rezolucije usvojene na 38. sastanku OIC-ovog Vijeća ministara vanjskih poslova (CFM), održanom u Astani 2011. godine i naknadne rezolucije, uključujući i Rezoluciju usvojenu u Mauritaniji, 2023. godine, kojom se poziva islamski svijet da obilježava 11. juli kao Dan žalosti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i ambasadorica Bruneja Hajah Noor Qamar binti Haji Sulaiman poručili su da je važno poslati poruku da međunarodna zajednica ima obavezu da spriječi ponavljanje sličnih zločina bilo gdje u svijetu.

VRHOstali prilozi:
» TRIBINA "SUVERENITET BOSNE I HERCEGOVINE"
Bošnjaci.Net | 13. June 2024 18:35
» EMIR SULJAGIĆ ODBIO SASLUŠANJE U PU ZVORNIK
Vijesti.ba | 13. June 2024 15:28
Ostali prilozi istog autora:
» GLASAJTE JAMAALA BOWMANA
11. June 2024 21:10
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif