Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


KOMŠIĆ: USVAJANJEM REZOLUCIJE U UN-U, POSTIGNUT I POLITIČKI KONSENZUS PO PITANJU GENOCIDA KOJI JE IZVRŠEN U BOSNI I HERCEGOVINI, ODNOSNO U SREBRENICI
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 23. May 2024. 19:05:07
Nacrt Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a usvojen je sa 84 glasa za, 19 protiv i 68 suzdržanih. Usvajanjem Rezolucije je ustanovljeno i da će se 11. juli u UN-u obilježavati kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Izjava člana Predsjedništva BiH Željka Komšića nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda

- "Usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda stavljena je tačka na jedan višedecenijski proces koji je započeo podizanjem optužnica za genocid, nastavljen izricanjem pravnosnažnih presuda pred međunarodnim sudovima i danas, konačno, završen usvajanjem Rezolucije u Ujedinjenim narodima. Ovim je, na svjetskom nivou, nakon pravnog konsenzusa koji je izražen kroz presude suda oformljenog od strane Ujedinjenih naroda, postignut i politički konsenzus po pitanju genocida koji je izvršen u Bosni i Hercegovini, odnosno u Srebrenici. Mišljenje onih koji se nalaze izvan postignutog pravnog i političkog konsenzusa uopće nije relevantno.

Ovo je također prilika da preživjele žrtve genocida okrenu novu stranicu u životu i krenu uzdignute glave, ponosno i dostojanstveno živjeti svoj život, svoji na svome, u svojoj domovini, u svojoj državi kao pobjednici nad zločincima koji sada trunu u zatvorima. Također, ovo je prilika i za sve one koji imaju društvenu i političku odgovornost prema počinjenom genocidu u njihovo ime da izgrade novi odnos prema toj činjenici, odnos koji bi bio na liniji onoga što je civilizirano, ako sebi žele dobro.

Što se tiče države Bosne i Hercegovine, uprkos nervozi i nesuvislom ponašanju dijela zvaničnika iz manjeg entiteta, koji u ovom historijskom trenutku nisu naročito bitni ni za historiju niti za bilo šta drugo uprkos njihovim smiješnim najavama kataklizme, Bosna i Hercegovina iz svega ovoga izlazi jača i to je ono što je najvažnije, jer jaka Bosna i Hercegovina jedini je garant onoga da genocid koji je počinjen više nije moguće ponoviti.

U toj snazi naša je pobjeda!"

Nacrt Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a usvojen je sa 84 glasa za, 19 protiv i 68 suzdržanih. Usvajanjem Rezolucije je ustanovljeno i da će se 11. juli u UN-u obilježavati kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

VRHOstali prilozi:
» TRIBINA "SUVERENITET BOSNE I HERCEGOVINE"
Bošnjaci.Net | 13. June 2024 18:35
» EMIR SULJAGIĆ ODBIO SASLUŠANJE U PU ZVORNIK
Vijesti.ba | 13. June 2024 15:28
Ostali prilozi istog autora:
» GLASAJTE JAMAALA BOWMANA
11. June 2024 21:10
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif