Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


AMBASADA SAD-A U BIH UPOZORILA DODIKA: "RAZDRUŽIVANJE" ZNAČI KRAJ RS-A
Procitaj komentar

Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 24. May 2024. 15:05:59
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini oštro je odgovorila na prijetnje predsjednika Rs-a Milorada Dodika i vlade ovog bh. entiteta "da će partnerima u entitetu Federaciji BiH poslati prijedlog za mirni razlaz", istakavši da "bi to bio kraj Rs-a", javlja Anadolu.

"Juče je gospodin Dodik objavio da je Vlada Republike srpske donijela zvaničnu odluku da predloži 'razdruživanje' Republike Srpske od Bosne i Hercegovine. Drugim riječima, to znači secesiju RS; to je opasno, neodgovorno, antidaytonsko djelovanje koje izlaže riziku teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH. A to su ključni interesi SAD-a. Sjedinjene Države braniće ih i štititi, između ostalog, i pozivanjem na odgovornost onih koji ih izlažu riziku", naveli su iz Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini, nadalje naglasivši:

"Gospodin Dodik i Vlada Rs-a pokušali su objasniti ovu odluku skupinom laži i dezinformacija smišljenih da zaplaše javnost u RS-u kako bi krenula za njima ovim opasnim putem. Činjenice su jednostavne i jasne. Ne postoji međunarodna zavjera da se ukine Rs, a gospodin Dodik ne može izdvojiti niti jednu jedinu izjavu ijednog američkog zvaničnika kojom se poziva na ukidanje Rs-a. BiH nije unija dva entiteta. Kako izričito stoji u Daytonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, BiH je država nasljednica Republike Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne daje pravo na secesiju ili 'razdruživanje' ni entitetima ni bilo kojoj nižoj administrativnoj jedinici. Rs može postojati samo unutar BiH. Secesija ili 'razdruživanje' Rs ne znači nezavisnost Rs niti kraj BiH, nego znači kraj RS."

Iz Ambasade SAD-a u BiH ističu i da "aktivnosti gospodina Dodika izlažu riziku budućnost unutar eeroatlantskih institucija koju građani BiH, uključujući Rs, žele".

"Put koji on predlaže bi osigurao da građani Rs, njihova djeca i unuci nemaju miran, prosperitetan život u demokratiji kakav zaslužuju", zaključili su iz Ambasade SAD-a u BiH.

VRHOstali prilozi:
» SVI MORAMO BITI SREBRENICA
MINA | 17. June 2024 19:20
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif