Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Foto: Fena
BEOGRAD: RAD TUŽILAŠTVA ZA RATNE ZLOČINE SRBIJE NEDOPUSTIVO NEUČINKOVIT
Procitaj komentar

Autor: Fena
Objavljeno: 29. May 2024. 14:05:46
Advokat Fonda za humanitarno pravo (FHP) Marina Kljajić izjavila je danas u Beogradu da je u Srbiji 17 osoba na izdržavanju kazne zbog počinjenih ratnih zločina, a da je jedna u bijegu.

Kljajić je na konferenciji za novinare u Medija centru rekla da je tokom prošle godine Tužilaštvo za ratne zločine imalo 27 postupaka, od kojih je pet okončano tako što je Apelacijski sud donio presude, jedan je završen priznavanjem krivice, dok je 21 predmet i dalje u toku.

Ona je ukazala da se u izvještaju FHP za 2023. ocjenjuje da je rad Tužilaštva za ratne zločine "neučinkovit" zbog "nepotrebnog odugovlačenja postupaka i izostanka provedbe revidirane tužilačke strategije".

Kljajić je rekla da je u 2023. godini Tužilaštvo za ratne zločine podiglo tri optužnice protiv sedam osoba, od kojih je, navela je, "jedna optužnica ustupljena iz Bosne i Hercegovine a druge dvije su rezultat vlastite istrage".

Prema njezinim riječima, optužnica ustupljena iz Bosne i Hercegovine podignuta je protiv pet osoba a Tužilaštvo za ratne zločine podiglo dvije samostalne optužnice, s po jednim optuženim, kao i da tokom prošle godine od tih optužnica nijedna nije procesuirana, već da je u ovoj godini jedna od njih potvrđena i da će početi suđenje.

"Ovakvi rezultati Tužilaštva za ratne zločine govore o velikom neradu", rekla je Kljajić.

Ona je dodala da je u prethodnih sedam godina podignuto 39 optužnica za ratne zločine, od čega je 23 bilo ustupljeno iz BiH, dok je 16 optužnica podiglo Tužilaštvo za ratne zločine.

"Dobiveno je 59 posto predmeta, a ustupljene su optužnice samo zato što pravosudnim organima nisu dostupni optuženi. U prosjeku su podizane 2,3 optužnice na godišnjem nivou kao rezultat samostalnog rada Tužilaštva za ratne zločine", rekla je Kljajić.

Dodala je i da tužilaštvo "anonimizira" imena optuženih za ratne zločine, kao i imena žrtava, iako je, istaknula je, "interes javnosti ove zemlje da zna ko su ljudi optuženi za ratne zločine".

Predstavnik Udruge tužilaca Srbije Radovan Lazić je rekao da je "izvještaj kritičan ali ne i neobjektivan", kao i da "rad Tužilaštva za ratne zločine prolazi ispod radara, a javnost je zainteresirana sve manje".

"Teško je ne složiti se s većinom navoda u izvještaju, pa i s najoštrijim a to je da je rad Tužilaštva za ratne zločine nedopustivo neučinkovit", rekao je Lazić, prenosi Beta.

Zamjenica šefa izaslanstva Europske unije u Srbiji Plamena Halačeva je kazala da "treba osigurati pravdu za žrtve" i za njihove porodice kao i da regionalno pomirenje nije moguće bez napretka u ovim oblastima.

VRHOstali prilozi:
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif