Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


SKANDAL NAD SKANDALIMA: DODIKOV SNSD PLANIRA PROMJENU NAZIVA SREBRENICE
Procitaj komentar

Autor: RFE
Objavljeno: 30. May 2024. 20:05:17
Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić, koji je iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da se vode razgovori u “opštinskim i stranačkim tijelima” o pokretanju inicijative za izmjenu naziva opštine Srebrenica.

“Sljedeće sedmice će se znati konkretni potezi koji će biti primijenjeni”, kazao je Grujičić, ne objašnjavajući šta je razlog pokretanja inicijative.

Njegova izjava dolazi nakon što je Milorad Dodik, predsjednik Republike srpske izjavio za beogradsku TV Happy u čevrtak, 30. maja, a kako prenosi Radio Televizija Republike srpske, da u Srebrenici 11. jula “niko nije poginuo, niko nije ubijen, nije bilo operacija jedanaestog”.

“Zato neki naši ljudi tamo iz Srebrenice kažu dosta im je laži oko svega toga i sad su pokrenuli inicijativu da promijene naziv, da se Srebrenica ne zove Srebrenica, nego da se da neko drugo ime opštini, pa ćemo vidjeti kako ćemo to razviti”, rekao je Dodik u intervju, prenosi RTRS.

Dodikova izjava dolazi nakon što je Generalna skupština 23. maja donijela rezoluciju o Srebrenici kojom se proglašava Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici, 11. juli.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. zločin u Srebrenici okarakterizirao kao genocid, koji zvanični Beograd i vlasti bh. entiteta Republika srpska negiraju.

U genocidu u Srebrenici, koji su u julu 1995. počinili pripadnici Vojske Republike Srpske, ubijena su najmanje 8.372 Bošnjaka.

Za genocid u Srebrenici osuđeno je više od 50 osoba, na oko 700 godina zatvora, a među njima ratni predsjednik RS-a Radovan Karadžić i glavni komandant Vojske Rs-a Ratko Mladić.
Šta kaže zakon o izmjeni naziva opština u Rs?

Zakon o teritorijalnoj organizaciji Rs predviđa da inicijativu za promjenu naziva jedinice lokalne samouprave može podnijeti “zainteresovana skupština jedinice lokalne samouprave ili najmanje 30 odsto birača koji imaju prebivalište na području jedinice lokalne samouprave za koju se traži promjena naziva”.

U zakonu se dodaje da o inicijativi koju podnosi najmanje 30 odsto birača koji imaju prebivalište na području jedinice lokalne samouprave za koju se traži promjena naziva mišljenje daje skupština jedinice lokalne samouprave.

“Inicijativa za promjenu naziva jedinice lokalne samouprave mora biti obrazložena i mora da sadrži razloge koji opravdavaju promjenu naziva”, ističe se.

Nakon toga se inicijativa podnosi Vladi Rs, posredstvom Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

Vlada donosi odluku o inicijativi za promjenu naziva jedinice lokalne samouprave, nakon razmatranja inicijative.

U slučaju prihvatanja inicijative, u roku od 30 dana od dana donošenja odluke Vlada će utvrditi nacrt zakona i uputiti ga u dalju proceduru.

Skupštinu opštine Srebrenica čini 21 odbornik, od čega je sedam iz SNSD-a, dva iz Demokratskog narodnog saveza, jedan iz Ujedinjene Srpske i jedan iz DEMOS-a. Oni čine vladajuću koaliciju u toj opštini, podsjeća RSE.

VRHOstali prilozi:
» ŽUBOR ISTINE ŠTO U VALOVIMA ZAPLJUSKUJE NAS
Ferhat Korajac | 21. July 2024 16:01
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
Ostali prilozi istog autora:
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif