Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


BEĆIROVIĆ O BLOKADI GLASANJA TRI ZEMLJE EU U BIH: NEPOTREBNO I BIZARNO
Procitaj komentar

Autor: Hayat
Objavljeno: 04. June 2024. 17:06:14
Nepotrebno i bizarno, tako prof. dr. Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane naziva aktuelni pokušaj srpskih ministara u državnoj vladi da blokiraju glasanje državljana Republike Slovenije, Republike Poljske i Republike Rumunije na izborima za Evropski parlament (EP), odnosno rumunskim lokalnim izborima.

Ova blokada je skandaloznija tim prije jer treba funkcionirati kao osveta prema spomenute tri prijateljske zemlje, a zbog njihovog glasanja u Ujedinjenim nacijama za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici 23. maja ove godine.

- Država, koja pretendira da postane članica EU i koja je nedavno dobila kandidatski status za Evropsku uniju (EU) sasvim sigurno bi morala pokazati više senzibilnosti prema državama članicama EU, od čije političke volje zavisi i buduće članstvo Bosne i Hercegovine u EU, - komentira Bećirović.

Po njemu, nije uopće jasno zašto je moralo doći do jedne ovako nepotrebne i bizarne situacije.

- Što se tiče glasanja za izbore za Evropski parlament, koji bi se održali u diplomatsko-konzularnim predstavništvima pojedinih država članica EU, koja imaju eksteritorijalni status nije potrebna saglasnost Vijeća ministara BiH, - istakao je.

On se slaže s ocjenama da se u sve zaista mogla uplesti Ruska Federacija koja ima za cilj destabilizaciju ovog dijela svijeta.

- A što se tiče ruskog utjecaja nije potrebno još jedom ponavljati da Putinovci vladaju Bosnom i Hercegovinom možda više nego ijednom drugom državom, - zaključuje Bećirović.

Podsjetimo, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u drugom krugu glasanja nije postiglo potrebni konsenzus za organiziranje glasanja državljana Republike Poljske, Republike Slovenije i Republike Rumunije koji borave na teritoriji naše zemlje, povodom izbora za Evropski parlament iz ovih država, te povodom izbora u Rumuniji za tijela lokalne javne uprave u 2024. godini.

Nakon što u prvom krugu glasanja, na 50. sjednici Vijeća ministara BiH 28. maja zahtjevi za davanje saglasnost za glasanje nisu dobili potrebnu većinu, obavljene su potrebne konsultacije, te na jučerašnjoj 30. vanrednoj sjednici VM BiH, u drugom krugu glasanja, nije postignut konsenzus za prihvaćanje diplomatskih nota ambasada Poljske, Slovenije i Rumunije u Sarajevu za organiziranje glasanja državljana ovih zemalja koji borave u BiH.

VRHOstali prilozi:
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
» BEĆIROVIĆ: EU NAS NE ŽELI!
17. January 2024 20:00
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif