Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Ilustracija / AA
Obilježavanje 29. godišnjice genocida u Srebrenici
POSMRTNI OSTACI 11 ŽRTAVA GENOCIDA SPREMNI ZA UKOP U MEMORIJALNOM CENTRU SREBRENICA
Procitaj komentar

Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 05. June 2024. 21:06:25
U Komemorativnom centru u Tuzli proteklih dana identifikovano je još pet žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu.

„Svih pet porodica koje su identifikovale žrtve dale su ujedno i saglasnost za njihov ukop te će se, prema do sada datim saglasnostima, ove godine na kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari ukopati posmrtni ostaci 11 žrtava“, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da to svakako nije konačan broj, s obzirom na to da se porodice koje žele ukopati posmrtne ostatke svojih najmilijih za konačnu identifikaciju odnosno davanje saglasnosti za ukop mogu odlučiti sve do početka jula, a kada počinju i završne pripreme za kolektivnu dženazu.

Žrtve koje su identifikovane proteklih dana su identifikovane putem DNK metode da bi konačnoj identifikaciji, ali i davanju saglasnosti za ukop potom pristupili i članovi porodica ovih žrtava.

Iz Instituta navode da je jedna od žrtava koja je identifikovana proteklih dana sedamnaestogodišnji Beriz (Omera) Mujić rođen 1978. godine u Zvorniku.

„On je u julu 1995. godine ubijen na području Sućeske kod Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u maju 2023. godine na području općine Srebrenica“, navodi se u saopštenju.

Članovi porodice su identifikovali i Midhata (Adema) Bašića, rođenog 1973. godine, u mjestu Pobuđe, Bratunac. On je ubijen u ljeto 1995. godine na području Zvornika, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u avgustu 2000. godine iz primarne masovne grobnice Grbavci-Lažete, Zvornik. Dio njegovih posmrtnih ostataka je pronađen i u sekundarnoj masovnoj grobnici u Snagovu, Zvornik, u oktobru 2004.godine.

„Porodica je potvrdila identitet i Nevresa (Mehemeda) Salihović, rođenog 1970. godine u Biljači, Bratunac. Imao je 25 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u oktobru 2004. godine iz sekundarne masovne grobnice Blječeva, Bratunac“, navodi se u saopštenju.

Identifikovan je i Ahmet (Ismeta) Jašarević, rođen 1971. godine u Blječevi. Nestao je u 24. godini života, u julu 1995. godine na području lokaliteta Zeleni Jadar. Na ovom mjestu su njegovi posmrtni ostaci pronađeni godinama kasnije, tačnije u junu 2007. godine prilikom otkrivanja masovne grobnice Zeleni Jadar, Srebrenica.

„Porodica je identifikovala i Ibrahima (Muharema) Salkića, rođenog 1935. godine u Kamenici kod Zvronika. Nestao je u Potočarima 1995. godine, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2002. godine prilikom otkrivanja masovne grobnice u Kamenici. Iako su posmrtni ostaci Salkića identifikovani 2007. godine, porodica je ipak tek ove godine smogla snage i dala saglasnost za ukop i konačan smiraj ove žrtve 11. jula u Memorijalnom centru Srebrenica Potočari“, saopšteno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Na 20. "Maršu mira" očekuje se više od 5.000 učesnika


U Memorijalnom centru Srebrenica danas je održan IV sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica iz jula 1995. godine, javlja Anadolu.

Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjima aktivnostima u okviru priprema za obilježavanje 29. godišnjice genocida.

Organizacioni odbor je pozdravio usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u UN-u te su se zahvalili svima koji su dali svoj doprinos da rezolucija bude usvojena.

"Meni je, opet ističem, žao što Srbija nije bila kosponzor rezolucije. Drago nam je da je rezolucija usvojena i to je jedan važan korak. Ovim putem se zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos da rezolucija bude usvojena. Hvala našim članovima predsjedništva, našem ambasadoru u UN-u, svima koji su uložili trud da rezolucija bude usvojena. Nama je bitno da se govori o Srebrenici", rekla je Munira Subašić, predsjednica udruženja "Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa".

Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a Srebrenica", istakao je da pripreme idu prema planu te da je Organizacioni odbor usvojio Nacrt programa obilježavanja.

"U narednim danima će biti vjerovatno nekih dopuna Programa obilježavanja i za par sedmica ćemo usvojiti konačan Program. U suštini, tim koji je radio prethodnih godina radi i sada. Nemamo još mnogo vremena, ali vjerujem da će sve biti spremno za obilježavanje godišnjice. Imamo obavezu prema žrtvama. Pripreme su u toku za sve aktivnosti. Fokus je i na Maršu mira, jer ove godine je 20 godina od prvog Marša mira. Očekujemo veliki broj učesnika", istakao je Fejzić.

U okviru godišnjice genocida i ove godine će biti organizovan Marš mira. Pretpostavka je da će u ovogodišnjem "Maršu mira" učestvovati više od pet hiljada učesnika.

"Prijave su u toku, i svi zainteresovani mogu se prijaviti na našoj stranici marsmira.net i Facebook stranici Mars mira. Moram da istaknem da je bilo dosta upita o bezbjednosnoj situaciji, i ovim putem ističem da je bezbjednosna situacija dobra i da aposlutno nema nikakve prepreke da se zainteresovani prijave i učestvuju u Maršu mira. Ove godine je 20 godina od prvog Marša mira i to nam je u fokusu", istakao je Suljo Čakanović, predsjednik pododbora za "Marš mira".

Prema informacijama iz Instituta za nestale osobe BiH do sada je identifikovano 11 žrtava genocida koje će svoj vječni smiraj pronaći 11. jula u Potočarima.

VRHOstali prilozi:
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif