Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


NJEMAČKA: ZAVRŠEN PRVI CIKLUS TRIBINA O GENOCIDU U SREBRENICI
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 07. June 2024. 17:06:54
Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini uz podršku Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica uspješno je završila prvi ciklus tribina i izložbi pod nazivom "Svijet pamti Srebrenicu: Lekcije iz Genocida u Evropi".

Ovi događaji, u okviru projekta The World Remembers Srebrenica, održani su u tri njemačka grada: Berlinu, Frankfurtu i Saarbrückenu, od 4. do 6. juna 2024. godine, a ostavili su dubok dojam na njemačku publiku koja se mogla na ovaj način dodatno upoznati s posljedicama genocida u Srebrenici.


Glavni govornik Hasan Hasanović, svjedok genocida i naučni saradnik Memorijalnog centra Srebrenica, podijelio je svoje lično iskustvo i stručno znanje o genocidu u Srebrenici, pružajući autentičan uvid u patnje i stradanja žrtava. Njegovo svjedočenje bilo je ključni element u dokumentiranju genocida.
U Berlinu, 4. juna, uz Hasanovića je govorio Keno Verseck, renomirani novinar koji je izvještavao o Bosni i Hercegovini i napravio dokumentarni film o Srebrenici. Verseckova ekspertiza o Balkanu i Istočnoj Evropi značajno je doprinijela globalnom razumijevanju političkih i društvenih promjena u regiji.


U Frankfurtu je 5. juna domaćin bio direktor Centra Anne Frank prof. dr. Meron Mendel. Gradonačelnica grada Frankfurt Nargess Eskandari-Grünberg podržala je ovu inicjativu obilježavanja genocida u Srebrenici i pružila pismo podrške. Pored Hasanovića obratili su se i Amer Dezić i Dženita Krupalija, brat i sestra koji su nakon vlastitog iskustva progona, traume i ukradenog djetinstva, a kasnije i uspješne integracije u njemačko društvo izrasli u glasnogovornike preživjelih vršnjaka.


U Saarbrückenu, 6. juna, domaćin je bila Fondacija političke stranke CDU čiji se zamjenik direktora Domink Holl obratio publici. Bivša članica Evropskog parlamenta Doris Pack se također odazvala pozivu i obratila publici. Direktor Konrad Adenauer Fondacije u pokrajini Saarland dr. Karsten Dümmel, koji je prethodno pet godina služio kao direktor ove fondacije u Bosni i Hercegovini, govorio je o značaju memorijalizacije genocida.


Svi ovi događaji organizirani su u prostorijama i u saradnji sa značajnim njemačkim institucijama. U Berlinu je domaćin bila Njemačka akademija o islamu (Deutsche Islam Akademie), u Frankfurtu Centar za susrete Anne Frank (Begegnungsstätte Anne Frank), a u Saarbrückenu Konrad Adenauer Fondacija i Fondacija CDU (Union Stiftung). Organizaciju i moderiranje sve tri tribine, kao i izožbe, vodila je dr. Dževada Šuško, voditeljica Odjela za međunarodnu saradnju u Upravi za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ u BiH, uz podršku Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IGBD).


Ovi događaji imaju poseban značaj u kontekstu nedavne Rezolucije o Srebrenici usvojene u Ujedinjenim nacijama, čiji je sponzor bila Njemačka. Usvajanje rezolucije predstavlja važan korak ka međunarodnom priznanju genocida i podršci žrtvama. Njemačka podrška u ovom procesu naglašava predanost ove države pravdi i sjećanju na Genocid, čime doprinosi globalnoj borbi protiv genocida.VRHOstali prilozi:
» SYDNEYSKIH 8372 CVIJETOVA
Fahir Zečević | 14. July 2024 19:01
» SREBRENICA JE SIMBOL KOLEKTIVNOG BOLA
Aiša Hadžiahmetović | 10. July 2024 21:09
» BORISLAV-GOLUB LAZAREVIĆ MAJSTOR SATOVA I PRIJATELJSTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 01. July 2024 19:41
» OVA MANIFESTACIJA JE POSTALA SIMBOL ZAJEDNIŠTVA, KULTURE I TRADICIJE NAŠEG KRAJA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 24. June 2024 15:46
» HANA KRCIĆ - ĐAK GENERACIJE
Bošnjaci.Net | 21. June 2024 16:12
» DR. AHMED SMAJLOVIĆ - DOBRO KOJE TRAJE
MINA | 18. June 2024 17:16
» PRISJETIMO SE I UGLEDAJMO NA NAŠE SLAVNE I ZNANE LJUDSKOSTI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 15. June 2024 17:29
» FARKO - IKONA NAŠE (BAŠ)ČARŠIJE
Ferhat Korajac | 03. June 2024 14:25
» PROVIĐENJE ‒ DŽAMIJA ADAMIRA JERKOVIĆA U LASTVI
Bošnjaci.Net | 01. June 2024 15:27
Ostali prilozi istog autora:
» DOVA ZA BOLJE SUTRA
28. June 2024 17:33
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif