Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Ambasada SAD odgovorila Vučiću na pohlepu za imovinom Bosne
SVE DRUGO JE FARSA: VUČIĆ NE KRIJE PRETENZIJE PREMA IMOVINI DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE
Procitaj komentar

Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 12. June 2024. 13:06:45
Prošao je cijeli jedan dan, a da niko od zvaničnih institucija BIH, političkih stranaka i intelektualaca, nije reagovao na istupe predsjednika Srbije Aleksandra Vučića po pitanju državne imovine Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, Vučić je upitao Ambasadu SAD u Sarajevu “gdje i otkada negdje piše da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima?”

Iz Ambasade su ekspresno odgovorili da nema potrebe za ponovnim razmatranjem dobro dokumentirane pravne historije i sudskih presuda u vezi s državnom imovinom u Bosnu i Hercegovinu.

"Kako je to pomoćnik državnog sekretara James O'Brien naveo u svom govoru u februaru 2024. godine: 'Postoji način da se razgovara o imovini tako što će se o tome govoriti u relevantnim institucijama. Ali je polazna tačka i dalje jasna: imovina pripada državi'", poručili su iz Ambasade SAD-a i tako još jednom dokazali da su najvažniji prijatelj BIH u svijetu, možda čak veći i od brojnih domaćih aktera.

Osim što je u potpunosti ogolila ovu činjenicu, ova je polemika pokazala da je predsejdnik susjedne Srbije živo zainteresovan za imovinu države Bosne i Hercegovine, što navodi na zaključak da prema istoj ima ozbiljne pretenzije. To na dalje pokazuje i zašto Vučić uporno izbjegava riječ suverenitet kada govori o Bosni i Heerecegovini. Iz Instituta za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES) ispravno primjećuju da je “najvažnije strateško pitanje za Bosnu i Hercegovinu, njen suverenitet i integritet, kao i euroatlansku budućnost, upravo pitanje državne imovine.

Iz IGES-a su ranije naveli da je krajnji cilj političkog Beograda u Bosni i Hercegovini odcjepljenje bh. entiteta Rs i njegovo pripajanje Srbiji. Na putu do postizanja tog cilja najvažniji i završni korak je rasparčavanje državne imovine Bosne i Hercegovine i njeno preknjižavanje na bh. entitet RS. Sve je farsa, u ovoj fazi cilj je državna imovina!

Upravo zato, zbog zaštite suvereniteta i integriteta Bosne i Hercegovine, zaštite ustavnog poretka BiH i vladavine prava, kao i spriječavanja antinato i antievropskih uticaja u BiH, državna imovina mora ostati u rukama Bosne i Hercegovine.

Pitanje je i šta po tom pitanju radi "političko Sarajevo” koje bi trebalo biti primjer ostalima. Odgovor je da - ne radi ništa ili radi potpuno suprotno od onoga što bi trebalo.

Zgrada Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u kojoj su trenutno Denis Bećirović i Željko Komšić u zvaničnim se dokumentima vodi kao “Kuća i zgrada” (kultura zemljišta), te “Dvorište”! Našto dalje, slično je ili gore sa dvije zgrade u kojima su smještene institucije BiH, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine i državna ministarstva, kod kojih je u rubrici “Vlasnički list” upisano: Bosna i Hercegovina-Zajedničke institucije BiH-Sarajevo! S obzirom da zajedničke institucije ne postoje, ovaj dokument podsjeća na autorstvo nekog od potpisnika SANU Memoranduma.

S druge strane, postoje i pozitivni primjeri kako se legalnim putem osigurava korištenje državne imovine. Takav je upravo slučaj sa državnim zemljištem za izgradnju Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu. Država je donijela potrebne odluke, a ne bh. entitet Federacija BiH na čijoj teritoriji se nalazila lokacija za izgradnju Ambasade SAD-a.

Kako se jučer Vučić obratio Ambasadi SAD u Sarajevu: Zanima ga imovina države BiH

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je na "napade od strane američke ambasade SAD u Sarajevu", kako je sinoć i najavio.

Kako je rekao, bila mu je interesantna kritika američke ambasade u Sarajevu po pitanju Svesrpskog sabora, koji je kako kaže, bio dobro organizovan i održan na radost sveg srpskog naroda.

- Međutim, rekao sam da ću da postavim neka pitanja... Vi ste čuli već mnogo puta svi u Srbiji i u BiH i u cijelom regonu jednu sintagmu koja glasi "duh Dejtonskog sporazuma". Ako mi kao zemlja koja je potpisala Dejtonski sporazum nismo garant sprovođenja, jer kažu da to ne piše nigdje, već smo samo potpisnik, iako bi "duh" upravo tog potpisa upravo to znači, ja ne bih da se bavim "duhom" i "duhovima" već imam najkonkretnije pitanje za one koji su rekli da smo mi pogazili Dejtonski sporazum za naše partnere iz američke ambasade u BiH.

Naime Dejtonskim mirovnim sporazumom regulisane su nadležnosti centralnih vlasti i entiteta. Moje prvo pitanje za njih je kako, gdje i otkada negdje piše da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima?

VRHOstali prilozi:
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif