Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


OBILJEŽENA 33. GODIŠNJICE PATRIOTSKE LIGE BOSNE I HERCEGOVINE
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 14. June 2024. 18:06:46
Prije 33 godine, u tadašnjem Domu policije u Sarajevu 10. juna 1991. godine donesena je odluka o formiranju Savjet za nacionalnu odbranu u kojem je bilo sedam članova. Potom su formirani štabovi za odbranu i zaštitu sigurnosti i bezbjednosti civilnog stanovništva svih gradova u Bosni i Hercegovini koji su preuzeli naziv Patriotska liga BiH. Povod za sve ove radnje su bila saznanja i pokazatelji da se priprema okupacija i agresija na našu zemlju Bosnu i Hercegovinu. Prvi pokazatelj je bio već 1990.godine u martu mjesecu kad je tadašnji SSNO SFRJ donio odluku o izuzimanju naoružanja Teritorijalne odbrane i stavljanje pod kontrolu jedinica JNA, koje su kasnije djelili po srpskim selima stvarajući paravojne jedinice srpskog naroda.


Naoružavajući i podržavajući u Hrvatskoj Martićeve paravojne jedinice i praveći paradržavne tvorevine srpskih oblasti. Dobrovoljci srpskim paravojnim jedinicama su obučavani i naoružavani od strane JNA naoružanjem izuzeto od TO i stvarali vojnu prijetnju po sigurnost i bezbjednost nesrpskog stanovništva gdje su za takve radnje bili u mogućnosti. Pripremali su se za rat i zauzimanje teritorije koja bi od Jugoslavije napravila Veliku srbiju po planu srpske akademije nauka. Kasnije su te paravojne srpske formacije tokom aktivnosti podizane balvan barikade, zastrašivanja i maltretiranja i pljačkanja nesrpskog stanovništva sa podrškom JNA pripremali okupaciju i agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Patriotska liga BiH je bila neminovnost za otpor i pružanje zaštite, sigurnosti i bezbjednosti civilnog stanovništva koje je pod pritiscima paravojnih srpskih jedinica i JNA koja je već odredila stranu. Prisjećanja radi 7.- 9.maja 91. Polog i kretanje oklopno mehanizovane jedinice prema Kupresu, ukopavanje teškog naoružanja oko Sarajeva, barikade i pljačkanja na putu Mostar Nevesinje i tako širom Bosne i Hercegovine uz svesrdnu pomoć i učestvovanje oficira JNA.


Odgovor na to sve su stvaranje jedinica Patriotske lige BiH i Zelenih beretki. Sa poteškoćama u nabavci naoružanja za odbranu i zaštitu mjesta i gradova, kao i odgovora razbijanja srpskih barikada su bile velike teškoće, tako da su počeci stvaranja Patriotske lige BiH bilo organizovanje golorukih momaka naoružanih lovačkim ili čak bez oružja prkosili blokadama sendvić barikadama srpske paravojsku onemogućivši im efikasnost pljačkanja maltretiranja i zastrašivanja nesrpskog stanovništva. Stvaranje odbrane od agresije koja je planirana i sprovođena od srpskih paravojnih jedinica i JNA je bilo veoma teško al domišljatost, srčanost i odlučnost na otpor Patriotska liga BiH je jačala uz simpatije svog stanovništva tako da je prerastala u opštenarodni front otpora okupaciji i agresiji koja je svakim danom bila vidljivija i osjetljivija. Okupacija na Mostar 18.na19.09.1991.godine dvođenjem jedinica JNA i paravojnih srpski jedinica je planski zauzela strateška mjesta oko u u Mostaru jedinicama iz Valjeva, Užica,Niša, Nikšća,Titograda i drugih gradova srbije i crne gore kao podrška srpskom stanovništvi za stvaranje srpskih područja SAO Hercegovine paralelno stvarajući srpsku vlast. Nakon okupacije i napada na selo Ravno, djelove opštine Neum gdje su pale i prve žrtve, podrškom avijacije bivše JNA je bila jasan pokazatelj šta se sprema. Patriotska liga BiH je kao podrška sigurnosti i bezbjednosti civilnom stanovništvu svakim danom jačala i sticala simpatije kod građana Bosne i Hercegovine. Mudošću kroz ilegalu i konspirativnos pružala je otpor na okupaciju i agresiju, jačajući i naoružavajući svoje simpatizere pripremajući ih u stvaranje Teritorijalne odbrane, i Armije Republike Bosne i Hercegovine., Odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Patriotska liga BiH, ušla je u sastav Teritorijalne odbrane odnosno Armije Republike Bosne i Hercegovine.


Ulogu i značaj Patriotske lige BiH kroz kulturu sjećanja smo oblježili posjetom mezarja Alipašine džamije, mezarja na Kovačima, mezaru prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine, vrhovnom komadantu rah. Aliji Izetbegoviću i u Memorijalnom centru na Kovačima.

Obilježavanju su između ostalih prisustvovali potpredsjednik Federacije BiH general Refik Lendo, ministar Nedžad Lokmić i drugi zvaničnici.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić tom prilikom je izjavio:

- Ogroman je doprinos odbrani koju su pripadnici Patriotske lige BiH dali u organizaciji i pripremi odbrane države BiH i svih njenih građana, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Danas obilježavamo još jedan od značajnih datuma naše historije i kolektivno se borimo da naša, ne tako davna historija, ostane upamćena, kao i svi naši veliki borci za slobodnu Bosnu i Hercegovinu koji su u svojim borbama dali sve što su imali, - kazao je ministar Lokmić.

Ovim povodom odata je počast na Šehidskom mezarju Kovači, te mezaru prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, kao i u haremu Alipašine džamije, te je održana Svečana akademija u Memorijalnom centru Sarajevo.

VRHOstali prilozi:
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif