Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


ČUVARI BOSNE POZIVAJU UO PIC-A I SCHMIDTA: REAGUJTE NA RUŠENJE DEJTONA I KRŠENJE USTAVA ILI ĆEMO TRAŽITI POVRATAK NA RBIH
Procitaj komentar

Autor: NAP
Objavljeno: 17. June 2024. 20:06:50
Poštovani gospodine Schmidt, sigurni smo da sa dužnom pažnjom, što Vam nalaže i funkcija koju obavljate u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, pratite i registrujete otvorene napade na državu Bosnu i Hercegovinu, čiji ste visoki predstavnik, navodi se u saopćenju Udruženja Čuvari Bosne u kojem pozivaju UO Vijeća za implementaciju mira i visokog predstavnika da reaguju.

"Stanje je već nekoliko godina skoro pa nepodnošljivo, jer su ponovno oživjele nacionalističko/fašističke snage i punom snagom krenule u razaranje države Bosne i Hercegovine.

Vi znate i vidite da su institucije države već nekoliko godina u potpunoj blokadi. Žele državu Bosnu i Hercegovinu prikazati „nemogućom državom“ i sve čine da to tako bude, a krivicu za to prebacuju na Bošnjake i međunarodnu zajednicu", dodaje se u saopćenju.

Iz Udruženja Čuvari Bosne poručuju: "Nakon održanog svesrpskog sabora 08. juna 2024. godine situacija je, gospodine visoki predstavniče, postala dramatična. Mislimo da vas niti bilo koga od domaćih političara i predstavnika međunarodne zajednice u to ne treba posebno uvjeravati".

"Dovoljno je da pročitate zaključke donesene deklaracije i sve će Vam biti jasno. A vjerujemo da ste ih već pročitali. U deklaraciji koja je usvojena na svesrpskom saboru govori se o državnosti entiteta Republike srpske, a Dodik je već ranije najavio referendum o osamostaljenju tog entiteta i ujedinjenje sa Srbijom. To isto radi i Vučić. O tome govori i deklaracija, a posebno u tački 47. u kojoj je vidljivo da Srbija svojata teritorij naše države i narušava njen suverenitet i teritorijalni integritet. Krše i Dejtonski mirovni sporazum i otvoreno najavljuju povlačenje Republike srpske iz Bosne i Hercegovine", poručuju iz Udruženja Čuvari Bosne.

Dalje navode: "Gospodine Schmidt, situacija je više nego dramatična. Za ovakvo stanje kriva je međunarodna zajednica koja nam je nametnula Ustav države, kojim su pojačane blokade rada državnih institucija i kojom je omogućena vladavina manjine nad većinom. To nema nigdje u svijetu".

"Zato pozivamo Vas i članice UO Vijeća za implementaciju mira da hitno poduzmete mjere da se ovi nedostaci u dejtonskom ustavu otklone što je moguće prije, a o čemu je svoj stav iznijela i Venecijanska komisija. Također Vas pozivamo da napravite pritisak na Tužilaštvo i Sud BiH da ovo antiustavno djelovanje Milorada Dodika što prije pravno tretira, sa obzirom da antiustavni dan entiteta Rs želi vezati za Dan državnosti Republike Srbije kojoj je Dejtonskim sporazumom strogo zabranio miješanje u unutrašnje prilike BiH.

Vi znate da je to potrebno, a znate i kako se može i treba uraditi. Ne učinite li to u skorije vrijeme bit ćete odgovorni za sve što će dešavati u Bosni i Hercegovini. A naša jedina mogućnost i odgovor na napad na Dejtonski mirovni sporazum i našu državu Bosnu i Hercegovinu bit će, uvjeravamo Vas u to, povratak na djelovanje po Ustavu Republike Bosne i Hercegovine. I tada neće biti ni instrumenata blokade države , a ni entiteta koji su stvoreni nasiljem, zločinima i genocidom", zaključuju iz Udruženja Čuvari Bosne.

VRHOstali prilozi:
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif