Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


U glavnom gradu Kanade
OTTAWA: ODRŽAN FORUM REZOLUCIJA - MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA I KOMEMORACIJE GENOCIDA U SREBRENICI 1995.
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 22. June 2024. 15:06:40
Forum je održan u organizaciji bosanskohercegovačke zajednice u Otavi i pod pokroviteljstvom Instituta za istraživanje genocida Kanada.

O procesu lobiranja za rezoluciju, značaju rezolucije i budućim aktivnostima govorio je dr. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Ramić je posebno naglasio:
"Cilj Rezolucije je podrška međunarodnom pravu i sprječavanje budućih genocida. Genocid u Srebrenici je jedan od samo dva presuđena genocida otkad postoje Ujedinjene nacije. Prvi za Tutsije u Ruandi i drugi za genocid u Srebrenici. Pošto za Ruandu postoji ovakva Rezolucija, usvojena prije desetak godina, koja je uspostavila Međunarodni dan sjećanja na genocid na Tutsima u Ruandi, smatrali smo da imamo jaku argumentaciju da ovo isto treba učiniti za Srebrenicu. Jer time se zaokružuje historijsko, međunarodno pravno i institucionalno poglavlje genocida od nastanka UN-a.

Rezolucija ima značaj i za međunarodnu zajednicu, posebno Ujedinjene nacije jer, kao što je svojevremeno i generalni sekretar UN-a Kofi Anan rekao, Srebrenica je najveća mrlja na savjesti UN-a od njihovog nastajanja.

Rezolucija je bitan osnov borbe protiv budućih genocida i negiranja genocida. Rezolucija definira obavezu i već smo krenuli u aktivnosti ugrađivanja učenja o genocidu u Srebrenici u obrazovne programe Kanade, kao faktor prevencije i genocida u budućnosti i faktor sprečavanja negiranja genocida kao praktične pripreme za ponavljanje genocida.

Rezolucija je genocid u Srebrenici vratila na svjetsku scenu i kreirala svijest kod ključnih svjetskih aktera o važnosti tog zločina u svjetskim razmjerama. Ova rezolucija je Srbima velika prilika, kao što je to prilika bila svojevremeno i Nijemcima kada su doživjeli iskreno pokajanje i krenuli dalje nakon Drugog svjetskog rata. Zato je ovo prilika i da se u Srbiji pojave ljudi koji će biti svjesni da je sve do sada bilo tragično i da je krajnje vrijeme da se Srbi vrate svom ljudskom biću. Ovo što danas gledamo nije to”, piše u informaciji Instituta za istraživanje genocida Kanada.

VRHOstali prilozi:
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif