Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


EUROPA NA POLA KOPLJA
Procitaj komentar

Autor: Muharem Obradović
Objavljeno: 28. April 2009. 18:04:04
Muharem OBRADOVIĆ: Visoki predstavnik je ili oruđe za bosanski uspon iz pepela ili alat za posljednji udarac? Sudbina bošnjačkog čovjeka je da se najzad o sebi pobrine, da se najzad Bošnjaci približe. Naša sudbina je po Dejtonu trebala da bude svijetla, da visoki predstavnici konačno u Bosnu zavedu red i mir, a oni su posijali nemir i anarhiju. Međutim, sve ono što Europa radi ima svoj razlog, ima svoj cilj i determinantu. Razlog je za Europu uvijek dobar ako je pravi. Ali pravi ne može biti ako nisu ostvarili svoje europske snove i otklonili “istočni grijeh” sa svoje savjesti. Oni to nisu mogli ili nisu htjeli?! Oni su ostavili da Balkan konstantno tinja, ugarak još plamti, ugarak iz kog masonerija može da inicira novi genocid. Raspored snaga na Balkanu je ostao nepromjenjen.
Čemu europski visoki predstavnici? Čemu Europa na pozornici bosanske zbilje? Kakva je njena uloga u bosanskom drustvu i životu uopće? Da li je svrha da doprinosi stvaranju kolektivnog identiteta, omogući i pomogne odgovarajućim ljudima da odgonetnu ko su, kojoj i kakvoj zajednici pripadaju; da omogući i doprinese da se pojedinci, kao i određene grupacije, oslobode mitoloških predrasuda, ideologije mitova i nebeskog izbora nad svim drugim narodima? Ili joj je smisao u doprinosu prestanka rata, nakon kojeg agresor biva nagrađen, a žrtva plaća grijehe svoga opstanka. Otkud Europi pravo da traži, kada ista koči razvoj i napredak demokratije, prešutno tolerišući destruktivne izjave kojekavih kočijaša, samozvanih lidera, rođenih kriminalaca. Stalno je prisutna nedoumica bosanskog čovjeka i njegove potajne misli oko pristrasnosti Europske zajednice ili nepristrasnosti, tendecioznosti i objektivnosti? Uporedo sa ovim nedoumicama pojavljuje se i težnja, vjera u dobro, želja da Bosanac napokon krene putem kojim drugi već uveliko koračaju, i sve se ovo često pretvara u zahtjev, da se žrtva napokon imenuje pravim imenom, da se agresor napokon dovede na optuženičku klupu, da život napokon krene svojim normalnim tokom. Sve ovo što se u Bosni trenutno radi jeste jeftina kupovina vremena da se narod koji se herojski odbranio od divljačkih nasrtaja napokon baci na koljena, da plan koji Europa odavno krije u svojim trezorima konačno ugleda tminu europske noći i srama. Ova i slična pitanja su dio bosanske opare stvarnosti, o kojima bi svaki Bosanac i Hercegovac trebao itekako da strijepi. Danas Europa bilježi izuzetne uspjehe, upravo zato što sama sebe hvali, a sve ostale shvata kao problem nad kojim ona treba da brine, i time sebe osposobljava za daljnje obuhvatnije ekonomske manevre i eksploataciju očajnih. Upravo zahvaljujući ovakvom pristupu na svjetskoj sceni Europa dalekosežno razvija svoje intelektualne moći, obogaćujući metode eksploatacije i usavršavajući puteve političkog sljepila.

Angažovanost međunarodne zajednice da se zaustavi ratu Bosni imala je jedan cilj: “zaštititi agresora od konačnog sloma”. Naravno, sve ovo je podrazumjevalo moć masonerije, koja se u uvjetima bosanskog košmara i pod pritiskom dogmatizovane ideologije pojavljuje na probosanskoj strani, kao kobajagi štiteći bošnjački narod, koji je usput rečeno maksimalno protjeran, silovan i poubijan; dok na drugoj strani štite interese agresora, otvarajući mu prostor za novi genocid.
Engleska i Francuska masonerija konstantno traži svoj prostor na Balkanu, inicirajući i pomažući mitsku ideologiju svetosavskog naroda, fokusirajući i saportirajući ideologozirani srpski narod, koji iz nacionalnih osjećanja, a prije svega služeći mitomanskim nebulozama i nacionalnoj državi predstavlja latentnu opasnost u regionu, kao i Demaklov mač nad glavama bošnjačkim. Sadašnjost bošnjačkog naroda jeste jedna posebnost življenja, i osobite je složenosti. Ona određuje okvir u kome postoje i djeluju činjenice o našem planiranom nestanku, okvir u kome nas još melju, nadajući se da će stečenim znanjem da nas se konačno riješe. Surogat europskog primitivizma pretočen u idelogiju nebeskog naroda, pod palicom visokih predstavnika ocrtava konture našeg okvira življenja. Angažovanost međunarodne zajednice da se zaustavi ratu Bosni imala je jedan cilj: “zaštititi agresora od konačnog sloma”. Naravno, sve ovo je podrazumjevalo moć masonerije, koja se u uvjetima bosanskog košmara i pod pritiskom dogmatizovane ideologije pojavljuje na probosanskoj strani, kao kobajagi štiteći bošnjački narod, koji je usput rečeno maksimalno protjeran, silovan i poubijan; dok na drugoj strani štite interese agresora, otvarajući mu prostor za novi genocid.
Visoki predstavnik, bi trebao, koliko je to moguće biti, objektivna, iskrena slika demokratske stvarnost ili je to put da se Bosna konačno makne sa pozornice svjetskih zbivanja?! Visoki predstavnik je ili oruđe za bosanski uspon iz pepela ili alat za posljednji udarac? Sudbina bošnjačkog čovjeka je da se najzad o sebi pobrine, da se najzad Bošnjaci približe. Naša sudbina je po Dejtonu trebala da bude svijetla, da visoki predstavnici konačno u Bosnu zavedu red i mir, a oni su posijali nemir i anarhiju. Međutim, sve ono što Europa radi ima svoj razlog, ima svoj cilj i determinantu. Razlog je za Europu uvijek dobar ako je pravi. Ali pravi ne može biti ako nisu ostvarili svoje europske snove i otklonili “istočni grijeh” sa svoje savjesti. Oni to nisu mogli ili nisu htjeli?! Oni su ostavili da Balkan konstantno tinja, ugarak još plamti, ugarak iz kog masonerija može da inicira novi genocid. Raspored snaga na Balkanu je ostao nepromjenjen
Zašto?
Koji je razlog, dakle, pravi razlog?
Vlast, naravno. Ne da bi se pomoću nje nešto učinilo, nego da bi se pomoću nje naprosto vladalo, makar se ništa i ne učinilo, makar se činilo sve naopako.
Eto zašto će visoki europski predstavnici, koji hljebare na našoj muci, ništa ne radeći, osim dajući kojekakvu ofucanu izjavu, organizujući kakvu gala večeru, kritikujući sve i svakoga, izuzimajući naravno sebe, kradući Bogu dane i naravno sabirajući svoju platu. To su razlozi zašto se oni Bosnom “vrte”, a u međuvremenu nas lažnim argumentima ubjeđuju da će to biti i za sve najbolje.
Za njih hoće, u to ne sumnjam. Ali kako će nama biti?

VRHOstali prilozi:
» LUKSEMBURG, KOZIJE MLIJEKO I MED
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 23. February 2024 20:25
» KOJA INSTITUCIJA ILI KOJA PERSONA ŠTITI I PROVODI ODLUKE US BIH
Dr. Muharem Štulanović | 23. February 2024 14:05
» TVSA I RASPAMEĆIVANJE BOŠNJAKA I DRUGIH PATRIOTA KANTONA SARAJEVO
Nezim Halilović Muderris | 23. February 2024 14:00
» ZAŠTO „MI“ NEMAMO SVOJE „JA“
Sead Zubanović | 22. February 2024 20:27
» UMSKE PERVERZIJE PROF. DR. JASMINE AHMETAGIĆ
Šemso Agović | 22. February 2024 15:20
» OSMANSKO CARSTVO DONOSI ISLAM U BOSNU
Mehmed Meša Delić | 21. February 2024 16:32
» ŠEHER SARAJ‘… U NOVI PAZAR, A ZENICU U SJENICU
Aziz Hurem | 21. February 2024 16:25
» HEROJSKA EPOPEJA PLAVLJANA I GUSINJANA
Akademik dr. Ferid Muhić | 20. February 2024 17:10
» BOŠNJACI U DIJASPORI - LJUDI VELIKOG SRCA
Hfz. Haris Kalač | 20. February 2024 15:36
» SOLIDARNOST U SJENCI STRAHA ZAJEDNIČKA BORBA ZA SANADINA VOLODERA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 19. February 2024 15:15
» DRŽAVNIM KLJUČEM ZAROBLJENA PRAVDA
Velija Murić | 19. February 2024 02:56
» ZABLUDE ZATOČNIKA NJEGOŠEVOG GENOCIDNOG ZAVJEŠTANJA
Akademik dr. Ferid Muhić | 15. February 2024 18:33
» NERMIN ŠABIĆ ĆUPO - BORIM SE I DALJE
Harun Hodžić | 12. February 2024 18:06
» (NE)RAZVIJENA SVIJEST O SEBI I SVOJOJ DOMOVINI
Mehmed Meša Delić | 12. February 2024 16:32
» ZAPAD NIKADA NIJE IMAO U PLANU PALESTINSKU DRŽAVU
Šemso Agović | 06. February 2024 20:22
» PALJANSKI STRATEŠKI PROMAŠAJI
Dr. Mesud A. Ramić | 05. February 2024 20:24
Ostali prilozi istog autora:
» DRETELJ JEČI
26. February 2012 11:41
» TAKO SU SE KALILI "BOŠNJACI.NET"!
24. January 2012 20:12
» PROFESORI NA POPRAVNOM ISPITU
21. March 2011 11:46
» DOK SE BUDI JEDAN NAROD
14. February 2011 21:51
» USTANI, VOLJENA ZEMLJO
10. March 2010 01:45
» U POTRAZI ZA SOBOM
29. September 2009 12:51
» MAJKA JE SVJETLO BOSNE
07. April 2008 18:41
» BOSANSKO, DVOJNO DRŽAVLJANSTVO
25. February 2008 13:44
» POKRAJ BREGAVE
12. February 2008 10:11
» OTPISANI DOLAZE
28. January 2008 21:07
» POEMA O AMERICI
12. June 2007 00:00
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif