Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme
Aktivnosti u njujorškoj bh. zajednici: Kupovina objekta za budući Bosanski centar
ZAHUKTAVA SE BOSANSKO-HERCEGOVAČKA MAŠINA U NEW YORKU
Procitaj komentar

Autor: Rašid Nuhanović
Objavljeno: 26. March 2011. 14:03:08

Objekat koji je u fazi kupovine za budući Bosanski centar
(Kliknite na sliku objekta i prelistajte spisak vakifa i donatora.
Spisak se ažurira svakih 10 do 15 dana)


- Koliko su džamije značajne za identitet jednog naroda, govori primjer o broju porušenih džamija u vremenu agresije na Bosnu i Hercegovinu.
- Ideja oko kupovine prostora je stara onoliko koliko postoji i bosansko-hercegovački džemat u New Yorku;
- Ugradite i vi svoju ciglu u budući BH Islamski centar u New Yorku.Prema prvim utiscima novoizabrani Upravni odbor Bosansko-hercegovačkog islamskog centra u New Yorku (BHICNY) je potpuno svjestan da ga je zadnja Skupština džemata ukrcala na mašinu koja ne može u rikverc, mašinu koja ima samo četvrtu i petu brzinu. Sada je tek u drugoj. Da bi stigla na vrijeme do cilja mora iz druge prebaciti u treću, zatim četvrtu, petu brzinu. Ovo smo malo narodski pojasnili, sve radi za postizanje cilja jačanja i uvezivanja našeg naroda, te i za kupovinu objekta u kojem će biti smješten Bosansko-hercegovački islamski centar u New Yorku, odnosno koji će namjenski zadovoljiti bh. komunu u ovom velegradu. Jer, ideja oko kupovine prostora je stara onoliko koliko postoji i bosansko-hercegovački džemat u New Yorku, koji se od osnivanja proturao od tamnih podruma do prizemlja, uz to plaćajući visoke kirije, pa iako neki od tih prostora nisu ni približno zadovoljavali potrebama i ugledu našeg naroda, koji se zbog agresije na BiH i genocida sa zavežljajima u ruci našao na asfaltu njujorške betonske džungle. I napokon uz sve nedostatke i financijske rizike krenuli smo u akciju jer smo vjerovali našem narodu koji je i sam shvatio da nam je za opstanak nas i budućih generacija itetako potreban objekat u kojem ćemo jačati osobine jednog naroda i države BiH, kojoj svim bićem pripadamo.

Kako je već poznato, objekat je već pronađen i pogodbena cijena je $812,500, na što treba dodati troškove "closing" itd. U akciji BHICNY do sada je prikupljeno blizu $600,000 (sa obećanih 70-tak hiljada). Nedostaje najmanje još oko $250,000, ne računajući renovaciju objekta koji bi se prilagodio našim potrebama i aktivnostima. Kompletan posao bi trebao biti završen za oko 3 do 4 mjeseca. Dakako računajući od momenta potpisivanja ugovora o kupovini do zvaničnog “closinga”. Prva cifra bi trebala biti svaki dan veća, a druga bi se trebala ‘topiti’.


Nakon osnivanja džemata u New Yorku: Rah. Ramiz ef. Aljović obraća se džematlijama

Ovih nekoliko činjenica predodređuje sve razgovore u bosansko-hercegovačkoj zajednici u New Yorku. To je bila i najvažnija tema zadnje Skupštine BHIC u New Yorku, koja je održana 26.februara ove godine, koja je istovremeno bila izborna.

O objektu
Objekat je smiješten na uglu Crescent i 38 avenije na Astoriji, u kojoj živi znatan broj našeg naroda. Isto tako ovo je jedno od elitnijih mjesta njujorške Astorije, dok je preko puta na East Rivera locirana zgrada UN. Površina je oko 200 kvadratnih metara. Zgrada posjeduje i podrum, koji uz manja ulaganja može biti jako funkcionalan. Isto tako postoji mogućnost legalne nadgradnje još par spratova nad postojećim objektom.

Ovih nekoliko činjenica određuju i naš način vožnje (govorimo u prenosnom značenju). Vožnja mora biti dosta sigurna, pa i ako ima “poledice” na putu. Mora se ostati na trasi već pređenog i određenog puta. Na cilj se mora stići na vrijeme, jer je kako već znamo prelazak ovog puta i vremenski određen.

Opet o Skupštini
Na Skupštini su se našla i sva aktuelna pitanja ovog džemata. Najaktuelnije pitanje je kupovina ovog prostora. Atmosfera je bila nabijena pozitivnim nabojem. Svi dobronamijerni su saglasni u nekoliko stvari:
- Ne smije se propustiti o kupovini objekta. Zato je potpuno prihvatljiv zajednički stav sa skupštinskog zasjedanja da se sa ovom idejom mora doći do svakog pojedinca u našoj zajednici i do svakog dobronamijernog čovjeka koji je želi podržati. Niko ne smije biti zaobiđen i svi trebaju imati detaljnu informaciju o ovim i drugim aktivnostima zajednice. Smatramo važnim da treba imati razumijevanja prema ljudima koje je Upravni odbor angažovao da vas kontaktiraju i upoznaju o namjeri kupovine objekta. Dok će svaki pojedinac odlučiti, sam za sebe, da li da financijski podrži ovu akciju ili da ostaje pasivan.

Akcija je sada aktuelna i zato je upravo sada treba podržati. Sutra može biti kasno. Zbog toga džematski odbor apeluje na sve dobronamjerne da ugrade svoju ciglu objekta, u ovu zaista historijsku inicijativu bosansko-hercegovačkog džemata u New Yorku. Ako se igdje ovaj pojam može upotrijebiti sasvim je sigurno da može u ovoj situaciji iz nekoliko razloga. Historijski prije svega zbog toga što prvi put u historiji postojanja Bosne i Hercegovine, sada se na područiju New Yorka podiže jedan vjerski objekat koji će biti od velikog značaja. Objekat će pored vjerskog karaktera imati daleko širu i korisnu ulogu. To su razlozi što ćemo ovdje napraviti jednu malu digresiju želeći da značaj Džamije što bolje osvijetli ideju kupovine objekta.


Objekat sa prednje strane
- Zašto su džamije uvijek, pa i u posljednjoj agresiji na Bosnu i Herceogovinu, bile glavna meta agresora i rušitelja? Prije svega zbog činjenice da su džamije veoma značajni za identitet jednog naroda kome ti objekti pripadaju. Naravno da taj identitet određuju i drugi značajni elementi kao što je npr. jezik, kultura, adeti, itd. Džamije su svugdje na svijetu, gledajući dugoročno, uticale i na urbanizaciju lokaliteta na kome se nalaze. Uvijek su se uz njih formirali i drugi objekti. One su od uvijek u sebi čuvale kolekciju pokretnog nasljeđa, vrijedne ćilime, relikvije, prepise Kur’ana, lehve, rukopise, te su i zbog toga od neprocijenjivog značaja za proučavanje naše historije. Naravno, da ovakvi objekti i u ovom našem ambijentu gdje sada živimo, odnosno u New Yorku, daju jednu novu ljepotu i bogastvo življena ovog grada. Dakle, historijski značaj ovom poduhvatu daje i činjenica da lokacija na kojom se planirana kupovina ovog vijerskog objekta se nalazi preko puta Manhattana, kao najjačeg svijetskog financijskog, kulturnog, diplomatskog centra. Historijski značaj ovaj poduhvata nosi zbog toga što su Bošnjaci poslije svih havarija koje su mu se desile, progona i genocida koji izvršen nad njima, smogli snage za ovako vrlo ozbiljne poslove. Riješeni više nego ikada dosada, a prije svega poučeni iskustvima koja su im se u kroz stoljeća dešavala.

Upravni odbor
Na već pomenutoj Skupštini izabran je novi Upravni odbor. Vodilo se računa i od tome da u odboru ostane jedan broj starih članova. Želja je bila jednog broja članova Skupštine da se u novom odboru nađe i stari predsjednik Vahid Durmić koji bi sa svojim iskustvom koje je stekao u dosadašnjem angažovanju bio od velike koristi novo formiranom odoboru. Ali, zbog svojih familijarnih i ličnih obaveza nije bio u mogućnosti prihvatiti tu obavezu. Nadamo se da mu to neće biti prepreka ni njemu a ni svim ostalim da daju svoj maksimalan doprinos u radu novo izabranog odbora.

Izabrani članovi:

Novoizabrani predsjednik mr. Senahid Halilović
- Senahid Halilović – predsjednik; inače magistar hemijskih nauka. Tehnološki fakultet je završio u Tuzli, a postdiplomski i magistrat ovdje u New Yorku. Rođen u Srebrenici gdje ga je zatekao rat. Zločinačko genocidnim dejstvima u julu 1995.godine izmakao na taj način što se nije predao u ruke agresora nego je sa još jednim brojem ljudi krenuo putem “marša smrti” preko brda i planina prema Tuzli. Senahid je sa ostalim iz Srebrenice krenuo 17. jula i šesti dan izbio na slobodnu teritoriju Bosne i Hercegovine u Tuzlu. U njegovoj užoj i široj familiji tada je poginulo oko 70 ljudi, a među njima njegov otac, 3 brata, 2 amidžića, 2 tetkića, 2 dajidžića i dajdža. U džematu je čitavo vrijeme bio vrlo aktivan u određenim momentima kada je džemat ostajao bez imama vršio je i tu dužnost. Njegov životni je san da bosansko-hercegovački džemat u New Yorku dobije svoj vlastiti krov nad glavom.

- Besim Handanović – potpredsjednik; on je nastavio ovu funkciju iz prijethodnog odbora. Inače vrlo čvrsto je opredijeljen da se ovaj objekat odnosno projekat na kupovini novog prostora uspješno dovede do kraja, a iskustva koja je stekao u dosadašnjem radu, zajednička je ocijena, mogu biti od velike koristi našoj zajednici.

- Elvin Ramić – sekretar; rođen u New Yorku, ali pored životnog puta van BiH odlično govori bosanski jezik. Naravno engleski jezik mu je prvi jezik. Momak koji među svojom generacijom, ali i mlađim i starijim, pokazuje najjači osjećaj pripadnosti svom džematu. Vrlo odgovoran i temeljit. Ne žali sebe na putu ka utvrđenom cilju. Među mlađima je najjači vakif. Već je za ovaj objekat uknjižio $6,500.

Edvin Ramić – blagajnik; vrijedan radin. Nema praznog hoda. Ako bi se nogometnim žargonom poslužili za njega se može reći da pokriva čitav stadion. E baš je takav u džematu i zajednici. Stiže tamo gdje niko ne može. Narod bi rekao, radan kao “krtica”, kojeg bi svako poželio imati u svom timu.

- Mehdija-ef. Demirović – Imam; osim imamske funkcije pokazuje i veoma veliku sposobnost u komunikaciji sa ljudima. Vrlo je aktivan u ovom projektu.


Mehdija-ef. Demirović
- Sejo Selimović – član; novo pojačanje Upravnom odboru. Jedna od njegovih najjačih strana je poznavanje "Real estate". Cijeni se da bi on mogao biti od velike koristi u svim radnjama oko kupovine novog prostora.

- Hikmet Čeho – član; pokazao veliki interes i angažman da lobiranju u kupovini novog prostora.

- Hadži Meho Hadžić - član; čovijek koji najviše insistira na zakonskoj, odnosno pravnoj, legurativi u Bosansko-hercegovačkog islamskog centra u New Yorku. Posebno inisitira na primjeni Statuta.

- Husamedin Kadribegović – član; vrlo razborit, stabilan. Posebno se ističe u angažovanju čitave svoje porodice u aktivnostima ovog Centra.

Ima se utisak da je ovaj odbor pun entuzijazma. U glavnom sastavljen od relativno mladih ljudih. Njih 75% je između 30-40 godina. Vrlo elastičnim i izdržljivim senzibilitetom su otvoreni za saradnju, željni da se uključi što veći broj ljudi ne realizaciji ovog projekta. Ta im osobina uveliko može pomoći da ove poslove završe što uspješnije. Šta reći drugo, nego sa srećom i želimo puno sreće u narednom periodu.

Prva sejdnica
Četvrti dan poslije izbora na Skupštini novog odobra, odnosno poslije preuzimanja ovog zaista vrućeg krompira u svoje ruke, održana je prva proširena sjednica. Sastanak je vodio Senahid Halilović, predsjednik Odobora, koji je u startu pokušao definisati principe svogu budućeg angažovanja. Kako bi što bolje te principe objasnio prisutnim u pomoć je pozvao čuvenog grčkog filozofa Sokrata, koji je živio u 5. vijeku prije Nove ere, što znači prije više od 2,500 godina. Sokrat je jednom prilikom kada mu je njegov veliki prijatelj želio ispričati priču unaprijed postavio tri uslova da bi ga saslušao. Prvi uslov je da priča bude istinita; što mu je ovaj odgovorio da u to nije siguran. Drugi uslov, je da priča bude prosijana na 3 sita; ovaj mu je odgovorio da ni to nije urađeno. Sokrat je išao i dalje i rekao mu da i pored ova dva uslova koja priča nezadovoljava ako treći uslov bude zadovoljen da će ga saslušati, i pitao ga, da li mi od te tvoje priče imamo koristi? Njegov prijatelj mu je odgovorio da ćeće imati koristi. Pa zašto ćeš mi je pričati reče Sokrat?! Iz ovoga se može izvući pouka da ne trebamo prazne priče pričati i gubiti na njima vrijeme, riječi su predsjednika Halilovića.

Zakletva
UO BHICNY 2009 - 2011: Stoje: predsjednik Vahid Durmić, član Selvedin Kvrgić, član hadži Azmir Salihović, član Avdo Goletić, blagajnik Edvin Ramić, sekretar hadži Mehmed Hadžić. Sjede: zamjenik predsjednika Besim Handanović, (bivši) imam Salem ef. Cecunjanin, član Husamedin Kadribegić

Odmah na startu svog angažovanja novoizabranog džematskog odbora članovi su se zakleli Stvoritelju.
- Da će raditi i da se neće štediti da ostvare utvrđene ciljeve ovog centra. Da će njihovo kompletno angažovanje biti u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima SAD, i da će njihovo angažovanje biti uz skladu sa pozitivnim zakonskim propisima Ustava Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te sve u skladu sa Statutom BHICNY.
Na ovom sastanku su utvrđeni i osnovni principi daljneg rada ovog odbora.
Bilo je riječi o principima međusobnog uvažavanja prilikom komuniciranja članova Upravnog odbora unutar odbora, izvan odbora i načina komunikacije u džematu.
I ako se prema Statutu ovog BHIC sve odluke donose većinom glasova svi su obevezni da se odluke donesene na takav način poštuju i provode u dijelo.
Ni jedan član odbora, nema pravo u ima odbora ili džemata u drugim džematima iznositi određena mišljena ukoliko zato ne postoji odluka odbora.

Na ovom sastanku je utvrđeno i još mnogo pozitvnih stavova i mišljena a koje bi mogli biti od koristi u daljnjem radu ovog odbora. Također glavna tema je bila kako i na koji način već u veliko započeti projekat u kupovini novog prostora sa uspijehom dovesti do kraja. Zajednička je ocijena da je ovaj zadatak zaista dosta težak, da se na njemu mora angažovati svi članovi odbora. Donatorsko veče koje je odražano 25.decembra 2010.godine, na kojoj je skupljeno oko $320,000, koji su namijenenji za kupovinu ovog centra. Dvadesetak familija je doniralo preko $200,000. Vrlo interesantno je napomenuti da većina donatora su džematlije koji i nemaju neka velika financijska primanja i još uvjek se nalaze u stanovima koje su iznajmili. Među donatorima se nalazi i veći broj omladine, đaka, studenata, postdiplomaca. Također osim Bosanaca i Hercegovaca među donatorima se našao i veliki broj Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka, IZ Plav-Gusinje, kao i nekoliko bošnjačkih islamskih zajednica sa ovog kontinenta, ali isto tako jedan broj Albanaca i Albansko-američki islamski centar iz Queensa, Islamski centar u Bronxu koji okuplja muslimane Makedonije i drugih djelova Bakana, te i niz donatora iz drugih etničkih grupa.
Svim vakifima i donatorima upućujemo zahvalnost! Isto tako pozivamo sve one koji se nisu uključili u ovaj projekat da daju svoj doprinos i kako smo na početku rekli, da ugrade svoju ciglu u Bosanskom centru u New Yorku. Za sve informacije obratite se Odboru BHICNY, ili pošaljite "money order" ili bankovski ček na adresu:

Bosnian-Herzegovinian Islamic Center New York
PO Box 2038
Astoria, NY 11102
Tel/Fax: 1718-545-4980

ili putem direktnih kontakta:
Imam Mehdija ef. Demirović
Mobil: (646) 400-8978

Predsjednik Senahid Halilović, M.Sc. Chemistry
Mobil: (347) 385-4618

Zamjenik predsjednika Besim Handanović
Mobil: (917) 495-6508

Sekretar Elvin Ramić
Mobil: (516) 426-7795

Blagajnik Edvin Ramić
Mobil: (516) 250-1173

VRH


  Dossier: Bosanski centar u New Yorku
» NEW YORK ZA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI
Bošnjaci.Net | 10.07.2022 23:38
» HAFIZ AMMAR BAŠIĆ U NEW YORKU
B.net | 08.02.2020 16:05
» DONATORSKO VEČE U NEW YORKU
B.net | 08.12.2012 17:25
» SPORTOM DO NOVOG CENTRA U NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 08.05.2011 04:01
» UZEIR RAMIĆ ISPRAĆEN NA HADŽ
Bošnjaci.Net | 01.11.2010 15:24
» RAMAZAN I BAJRAM U SVJETSKOJ METROPOLI
Esad Krcić | 17.09.2010 20:14

Ostali prilozi:
» ZAHVALNOST BRANITELJU DOMOVINE DINI SALKIĆU
Fahra Kurdija | 03. February 2023 15:45
» VREMENSKA RAZDOBLJA BOSANSKE EGZISTENCIJALNOSTI
Fikret Hafizović | 12. January 2023 13:58
» ALBANY: ODRŽANO 19. DRUŽENJE BOŠNJAKA - 3. MEDŽLISA, IZBSA
Senad Ahmetović | 31. December 2022 17:18
» FAIZ SOFTIĆ KNJIŽEVNOST I HUMANOST GRADE LJEPŠE SVJETOVE
Božidar Proročić | 29. December 2022 14:58
» IN MEMORIAM - ŠABAN TORLO
Samir Hadzalić | 25. December 2022 23:20
» BRANKO-BANJA KALUĐEROVIĆ - HUMANOST ČINI ČOVJEKA ISPUNJENIM
Božidar Proročić | 25. December 2022 00:24
» SJEĆANJE NA DELIJU KURPEJOVIĆA - ŽIVOT POSVEĆEN LJUDIMA
Božidar Proročić | 21. December 2022 19:03
» EMIR DACIĆ - POSVEĆENOST MENJEBROJNIM NARODIMA
Božidar Proročić | 20. December 2022 17:22
» PREPORAĐANJE SPLITA
Said Šteta | 19. December 2022 12:44
» REMZIJA HAJDARPAŠIĆ UVJEK VJERAN RODNOM KRAJU
Božidar Proročić | 17. December 2022 12:21
» ERNAD-ERO MUHOVIĆ VIZIONAR NOVOG VREMENA
Božidar Proročić | 16. December 2022 12:45
» HAMDIJA RASTODER - PUT OD ZAVIČAJA DO LUKSEMBURGA
Božidar Proročić | 14. December 2022 13:19
» AMILA PAČARIZ - OBRAZOVANJEM DO USPJEHA U ŽIVOTU
Božidar Proročić | 12. December 2022 22:49
» XII DANI BOŠNJAČKE KULTURE U LUKSEMBURGU (I)
Božidar Proročić | 11. December 2022 23:12
Ostali prilozi istog autora:
» BOŽE, ŠTO SU KRATKE GODINE
13. January 2008 00:00
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif