Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme
Foto-reportaža sa džematskog druženja i večeri vakifa Bosansko-hercegovačkog islamskog centra u New Yorku u koji je za Novi centar sakupljeno preko 105 hiljada dolara
BOŠNJACI ZBOG OPSTANKA MORAJU IMATI JAKE INSTITUCIJE
Procitaj komentar

Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 26. December 2011. 19:12:38
Klikom OVDJE možete pogledati spisak vakifa i donatora iz ove večeri.

‘Fundraiser’ dr. Konjhodžić na samom početku

Živo za radnim stolom

Skoro pri kraju večeri

Zadovoljstvo džematskog odbora i aktivista nakon vakifske večeri

I na kraju!
Bosansko-hercegovački islamski centar iz njujorške Astorije u nedjelju, 25. decembra je za svoje članove priredio džematsko druženje i veče vakifa. Džematski odbor je nastojao da kraj tekuće kalendarske godine i slobodno praznično vrijeme iskoristi da se zahvali svim vakifima i donatorima za sredstva koja su uplatili za već kupljeni i isplaćeni objekat budućeg Bosanskog centra u ovom velegradu, koji je već u fazi renovacije i adaptacije za namjenu ovog džemata i cjelokupne naše komune. S obzirom da je Odbor BHICNY izvršio određenu pozajmicu, u cilju keš isplate objekta, tako da je ovo veče iskorišteno za nove vakife da se upišu na listu, ali i one ‘stare’ da uvećaju svoj iznos.

Sala “Chain Federation” u Astoriji, u kojoj se inače održavaju brojne svečanosti i koncerti, namjenski je bila dekorirana za predviđeno (pred)novogodišnje praznično vrijeme. Okolo su bile postavljene zelene jelke sa drugim raznim ukrasima na zidovima, ali tu se za ovo džematsko veče uklopio bosanski dekor, odnosno bosanski ćilim tkan vrijednim rukama naših hanuma, te prekrasna sofra koja je simbol bošnjačke porodice i zajedništva na kojoj su bili poredani ibrik, đugumi, te nezaobilazna džezva i fildžani za bosansku kahvu. Tu se našla i mala sehara, nalik na one u kojima su naše mudre nane čuvale Musafe i krasne bijele kerane šamije, a uz to bi se mogla naći i po koja ukusna nanina gurabija.

Već sa jacijskog vakta počeli su pristizati prvi musafiri i džematlije sa punim rukama milošti, odnosno krasnih jemeka koje su pripremile vrijedne džematlijke. Svi koji su pristizali dočekani su uz bujrumli hurme. Već oko 7:30 sala je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, tako da se sačekalo još onih naših pola sahata i kada su kazaljke na sahatu pokazale da je tačno 8:00 što je bio znak da voditeljica mr. Dijana Durmić krene sa hairli programom. Ona je selamila sve prisutne, posebno musafire i predstavnike okolnih džemata i drugih organizacija, najavivši Rahmana ef. Kačara, direktora Medrese "Mehmed Faith" iz Podgorice koji je prelijepim mekamom proučio ašare iz Kur’ana, otvorivši ovo veče vakifa i donatora. Nakon proučenog ašreta proučena je fatiha za pred dušu bosanskih šehida i džematlija koji su preselili na bolji svijet.

Predsjednik BHICNY mr. Senahid Halilović je u svom obraćanju holšgeldije posebno ukazao na značaj i važnosti ove večeri. Halilović je u kratkim crtama upoznao prisutne o realizovanim poduhvatima kao i onim koji su u fazi realizacije, ali i budućim ciljevima centra. On je također istakao važnost suradnje s drugim islamskim centrima i zajednicama, te drugim organizacijama i institucijama koje nisu tog karaktera ali su od općeg interesa za dobrobit BiH, Sandžaka, Bošnjaka i uopće čovječanstva. Predsjednik odbora Halilović je naglasio da s voljom i dobrim organizacijskim programom može postići mnogo, podvukavši da u svemu tome je od velike važnosti imati slogu u zajednici i jedinstven stav. Halilović je inače preživio genocid u Srebrenici, pa se i u tom svojstvu zahvalio preživjelim žrtvama genocida koji se pored svih nedaća hrabro i odlučno krenuli u realizaciju kupovine ovog objekta koji će, inaša-Allah, prerasti u moderan centar. Dakako da je to dobar znak da će iz ovog centra biti pokrenute aktivnosti da se genocidna agresija na BiH i Bošnjake nikada neće zaboraviti, i da se fašistima neće dozvoliti da negiraju počinjene genocid. Svijet, a posebno američki narod i zvaničnici moraju znati u kakvom fašističkom okruženju žive Bošnjaci u BiH ali i Sandžaku.

Onda je nastupio nenadmašni ‘fundraiser’ dr. Aras Konjhodžić koji je skrenuvši pažnju da su Bošnjaci rasuti po cijelom dunjaluku, ali ne njihovom voljom i da je jako bitno da jedan malobrojni narod zbog svog opstanka mora imati jake institucije, što i jeste jedan od ciljeva BHICNY. Učeći tekbire i salavate dr. Konjhodžić je stalno pozivao i bodrio prisutne da se upišu kao vakifi. Kako je večer odmicala tako se povećavala i brojka na ogrom bijelom platnu. Na kraju je stala cifra na $105,395.

KUD “Sedef” je sa svojim igrama u bošnjačkoj nošnji razgalio dušu prisutnih, tako da se salom razlijevao miruh Bosne i Bošnjaka.

Bogata večera je protekla uz sevdisanje Seje Jejine, popularnog njujorškog estradnog umjetnika, dok su svi prisutni uz bosansko kolo i pjesmu obilježili još jedno uspješno veče.

VRH


  Dossier: Bosanski centar u New Yorku
» NEW YORK ZA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI
Bošnjaci.Net | 10.07.2022 23:38
» HAFIZ AMMAR BAŠIĆ U NEW YORKU
B.net | 08.02.2020 16:05
» DONATORSKO VEČE U NEW YORKU
B.net | 08.12.2012 17:25
» SPORTOM DO NOVOG CENTRA U NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 08.05.2011 04:01
» UZEIR RAMIĆ ISPRAĆEN NA HADŽ
Bošnjaci.Net | 01.11.2010 15:24
» RAMAZAN I BAJRAM U SVJETSKOJ METROPOLI
Esad Krcić | 17.09.2010 20:14

Ostali prilozi:
» ČETRDESET KUR'ANSKIH ZAPOVIJEDI I ZABRANA ZA PAMĆENJE I ŽIVLJENJE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. November 2022 18:02
» GODIŠNJICA PRVE GAZI HUSREV-BEGOVE VAKUFNAME
MINA | 01. November 2022 13:21
» BOŠNJACI NA NAUČNOM SIMPOZIJU U ANKARI
Bošnjaci.Net | 18. October 2022 20:05
» DAN MEVLUDA U SUBOTU 8. OKTOBRA
MINA | 03. October 2022 18:13
Ostali prilozi istog autora:
» POLITIKA ZLA I INTERNET NASILJA
31. October 2022 14:43
» DRAGAŠKI RINGIŠPIL
20. February 2022 00:16
» CRNI PRAZNIK U KARA CRNOJ GORI
29. December 2021 23:00
fastvee.gif
banmuftija.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif