Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


FESTIVAL ISLAMA U SJENICI: EMANET RAMAZANA JE TEVBA
Procitaj komentar

Autor: Mesihat.org
Objavljeno: 01. August 2012. 10:08:19

Domaćin četvrte večeri održavanja manifestacije „Festival islama“ bila je Sjenica, gdje je u Gradskom parku, 31. 7. 2012., upriličen iftar za više od 1000 ljudi.

U prediftarskim trenutcima, učenjem ilahija, kasida i Kur'ana časnog, prisutne vjernike počastili su horovi „Merdžan“ iz Novog Pazara i „Firdevs“ iz Sjenice, dok su posebnu pažnju zavrijedili polaznici Škole Kur'ana časnog u Sjenici.

U ime domaćina obratio se glavni imam Medžlisa IZ-e Sjenica Ramiz Hamidović, koji je u kratkom obraćanju poselamio prisutne vjernike, posebno goste sa strane, glavnog muftiju Muamer-ef. Zukorlića i ostale velikodostojnike Islamske zajednice, poželivši im da se ugodno i prijatno osjećaju u Sjenici.

Ezanom je oglašeno nastupanje iftara, nakon kojeg se prisutnima obratio Glavni muftija i govorio o Ramazanu kao posebnom programu kojeg je Uzvišeni Allah propisao ljudima iz milosti prema njima:

„Zašto nam je Allah, dž. š., propisao post, kada Njemu Uzvišenom nismo potrebni mi kao i naši ibadeti. Čemu onda da gladujemo po cijeli dan na ovom ljetnjem suncu? Zato što je to nama potrebno, braćo i sestre. To je Uzvišeni propisao iz milosti prema nama.“

Muftija je podvukao da u čovjeku postoje životinjske i ljudske potrebe, te da, u koliko dođe do nadvladavanja životinjskih nad ljudskim porivima, dolazi do deformisanja čovjeka kao razumnog ljudskog bića:

„Šta se dešava čovjeku bez Ramazana i posta? Dešava se da njegov stomak, njegov želudac, njegova biologija, tj. životinjska dimenzija u čovjeku toliko poazgini, ojača i nadjača onu njegovu ljudskost. I čovjek se pretvara u životinju. Toliko postaju gramzivi i pohlepni da počnu posezati za tuđim imetkom, obrazom, čašću, životom. Odatle se rađaju lopovi, kriminalci, korupcija i razne krvopije koje ljude uništavaju. Da, upravo iz tog ljudskog stomaka.Sve što se danas u svijetu dešava od zuluma, korupcije, otimačine, ratova, ubijanja, zloupotreba, ucjena, gaženja dostojanstva čovjeka, proizvod je samoživosti i ljudske pohlepe.

Zato postač kaže: 'Ja sam jači od te životinje u meni i neću jesti i piti do iftara. Disciplinirat ću je i pokazati da imam karakter'. Jer, samo ljudi sa karakterom mogu postiti.“

Muftija je kazao da su protekla vremena učinila ljude neslobodnim i udaljila ih od vjere i posta, te priliku Ramazana iskoristio i pozvao ljude da se pokaju i poste:

„Evo, večeras pred stvoriteljem i pred vama, uzimam vas sve za svjedoke da sam vas pozvao da postite: Pozivam vas da postite i klanjate. Ja sam ovime skinuo svoju obavezu i zaradio svoj sevab. Ako me poslušate bit će za dobrobit vama i vašim porodicama. Ako me ne poslušate, meni nećete umanjiti sevab.

EMANET: „Moj emanet ovog Ramazana i večeras: Učinite tevbu! Vratite se vjeri i džamiji. Ostavite ono što ne valja. Prestanite se pokoravati svojim porivima i strastima, Pokorite se Uzvišenom Allahu.“

Na kraju je dovu proučio direktor Medrese Rešad-ef. Plojović.

VRH


  Dossier: Festival islama 2012
» BOŠNJAČE, DA LI SE ODRIČEŠ SLOBODE!?
Salahudin Fetić | 31.07.2012 09:53
» FESTIVAL POBJEDE ISLAMA
Mesihat.org | 29.07.2012 17:50

Ostali prilozi:
» MEHMEDALIJA DIZDAR JE RIBLJA KOST U ČETNIČKOM GRLU
Sead Zubanović | 16. July 2024 17:40
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
» ARAP DŽAMIJA U NOVOM RUHU
10. April 2021 14:56
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif