Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Muftija Muamer ef. Zukorlić na manifestaciji "Festival islama" u Bijelom Polju
MILO ĐUKANOVIĆ I RAFET HUSOVIĆ DA ISPOŠTUJU PREDREFERENDUMSKI UGOVOR O SANDŽAKU
Procitaj komentar
Objavljeno: 03. August 2012. 09:08:29
Muftija Sandžački Muamer ef. Zukorlić govorio je sinoć na zajedničkom iftaru u Bijelom Polju koji je priređen u okviru manifestacije „Festival islama“.


MUFTIJA ZUKORLIĆ: Od Vlasti u Crnoj Gori tražimo da Bošnjake općenito ne smatraju kao materijal za popunjavanje izvjesnih nedostataka u broju drugih nacija. Samo nama se dešava da se vrši popis na četiri kolone.


Muftija se je, između ostaloga, osvrnuo na pitanje Sandžaka naglasivši da je srce Sandžaka nekada bilo Bijelo Polje i Prijepolje, ali da se pod raznim pritiscima ime Sandžak po svaku cijenu nastoji izbrisati iz sjećanja.

„Nedavno na jednom okruglom stolu u Banja Luci akademik Ferid Muhić je kazao jednu fantastičnu rečenicu: 'Ime se ne ukida radi imena, već radi namjere o ukidanju imenovanog'. Dakle, ukidanje imena znači ukidanje svega što je značilo to ime a to ime znači jednu teritoriju na kojoj živimo, koja se historijski zove Sandžak i na kojoj su pretežno živjeli Bošnjaci, naravno, i drugi građani. I namjera ukidanja Sandžaka je sa ciljem ukidanja te teritorije i ukidanja tog naroda.“

Potencirajući da nema želju za cijepanjem država Muftija Sandžački Muamer ef. Zukorlić poručio je čelnicima Bošnjačke stranke i DPS-a da ispoštuju Ugovor o Sandžaku kao prekograničnoj regiji, kojeg su potpisali.

„Taj ugovor je bio zalog da Bošnjaci daju glasove za nezavisnost Crne Gore. Bošnjaci su unijeli u nezavisnu Crnu Goru svoju historiju, teritoriju, sebe kao naciju i taj Ugovor o Sandžaku kao prekograničnoj regiji. Zato pozivam i prozivam i gospodina Mila Đukanovića i gospodina Rafeta Husovića kao potpisnike da ne sklanjaju taj sporazum već da ga ispoštuju.

Također, od Vlasti u Crnoj Gori tražimo da Bošnjake općenito ne smatraju kao materijal za popunjavanje izvjesnih nedostataka u broju drugih nacija. Samo nama se dešava da se vrši popis na četiri kolone. Nemojmo to dopustiti.

Ako izbrišemo svijest o Sandžaku, dolazimo na politički status Roma. I onda će se svi nama baviti kao ugroženom vrstom, proglašavati nam dekade a mi propadati. Jer onaj koji nema teritoriju pod nogama kao autohton narod, njemu prijeti potpuni prestanak.

Prema tome, braćo i sestre, nedajte svoje vjere, ne dajte svoje nacije, ne dajte svoga Sandžaka i nedajte svoje slobode" - javljaju Agencije.

VRH


  Dossier: Festival islama 2012
» BOŠNJAČE, DA LI SE ODRIČEŠ SLOBODE!?
Salahudin Fetić | 31.07.2012 09:53
» FESTIVAL POBJEDE ISLAMA
Mesihat.org | 29.07.2012 17:50

Ostali prilozi:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif