Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Manifestacija "Festival islama" u Bijelom Polju: Ramazan je najveća prezentacija slobode
MUFTIJA ZUKORLIĆ: BOŠNJACI SE NEMAJU ČEGA STIDJETI
Autor: Salahudin Fetić
Objavljeno: 04. August 2012. 00:08:20

U restoranu „Bijela Rada“ u Bijelom Polju sinoć je upriličena manifestacija „Festival islama“.

U prediftarskom vremenu prisutne vjernike učenjem ilahija i kasida počastio je hor „Ljiljani“ iz Prijepolja.

Nakon ezana i zajedničkog iftara uslijedilo je obraćanje domaćina i organizatora skupa, predsjednika BKZ-a u Crnoj Gori Hazbije Kalača. Obzirom da se u Bijelom Polju po prvi put organizira manifestacija „Festival islama“ Kalač je govorio o manifestaciji i njenim ciljevima.

„O festivalima znamo puno. O Festivalu islama učimo. To je institucija koja nastaje da izvuče na vidjelo ono što se dugo vremena skrivalo od nas, a to su naše vrijednosti koje su protkane islamom. Zato se i zove Festival islama kojim želimo ponuditi dobro koje imamo, da ga ne skrivamo i da pokažemo da ga se ne stidimo.

Želim da u buduće vi budete učesnici organiziranja Festivala islama, da, ako Bog da, do godine ovaj festival preselimo iz ove sale na gradski trg.“Na kraju Kalač se zahvalio generalnom sponzoru zajedničkog iftara u Bijelom Polju a to je Škola Kur'ana Časnog u Novom Pazaru.

Potom, obratio se Muftija Sandžački Muamer ef. Zukorlić. Govoreći o dimenzijama Ramazana, njegovim poukama, porukama te nemjerljivim koristima koje čovjek u njemu ima Muftija je naglasio da je Allah dž. š. post propisao iz milosti prema ljudima. Jer je post potreba čovjeka a ne Boga.

„Zašto nam je Allah propisao post. Zato što On najbolje zna šta nam je potrebno. Ko piše 'Uputstvo za upotrebu' nekog uređaja? Onaj koji ga je napravio. Ne vi kao kupac. Jer vi ne poznajete njegov rad.

Kreator čovjeka je Allah dž.š. I da bi funkcionirao kao čovjek Allah dž.š. ti je dao uputstvo koje se zove Kur'an i Sunet poslanika, s.a.v.s.

Neko će kazati da i dalje funkcionira iako ne slijedi uputstvo. Ne, ne funkcionira već samo postoji. Mobilni telefon kada mu ne napunite bateriju i dalje se zove mobilni telefon. Ali isto kao da ga nemaš. Isto je sa baterijom duše čovjeka koja nije napunjena. On je napunjen biološki a ne duhovno. A Allah nije za čovjeka namijenio biološku funkciju već životinjama.

Šta se dešava sa takvim ljudima, koji izgube drugu vertikalnu dimenziju duhovnosti? Oni prestaju biti slobodni ljudi. I sebe smješta u životinjski tefter.“

Gubljenje duhovnosti znači gubljenje slobode i nacionalnog identiteta


„Mi Bošnjaci muslimani ovog prostora koliko smo se odricali vjere, odricali smo se i slobode. Zato, kako kaže Omer r.a., mi smo narod kojeg je Allah uzdigao pomoću islama. I kada želimo biti uzdignuti nečim drugim mimo islama, Allah nas ponizi. Naša historija to potvrđuje. Gubljenjem vjerskog mi smo gubili i nacionalni identitet.“U drugom dijelu obraćanja Muftija je govorio o Sandžaku, kazavši da su Bijelo Polje i Pljevlja prve matice sandžačkog pokreta, ali da su razni pritisci učinili da se ime Sandžak djelimično izbriše iz sjećanja Bjelopoljaca.

Bijelo Polje – srce Sandžaka

„Prije 60 godina matica i srce sandžačkog pokreta nije bilo u Novom Pazaru, već u Bijelom Polju i Pljevljima. Šta se to sa vama desilo Akovljani? Jeste li to vi izdali ili prodali? Niste. Ako jesu ove generacije iz druge polovice dvadesetog vijeka, ali me raduje ova omladina ovdje koja se nije predala i pokorila.“

Sandžačka vojska kraljevine Crne Gore


„Ne bojte se istine Recite istinu. Ako je ne možete povratiti makar je kažite. Zašto da skrivamo činjenice. Pogledajte dokument o Mojkovačkoj bitci iz 1916. godine gdje je zaustavljena Austrougarska vojska. U zvaničnom vojnom dokumentu piše 'Sandžačka vojska Kraljevine Crne Gore' pobijedila je Austrougarsku vojsku.Čemu onda potreba da se izbriše sve što se tako zove da se ni jedan kiosk ne smije zvati 'Sandžak'. To je opasna poruka i politika. Jedino je od toga opasnije pristati na takvo nešto.“

Bijela rada – Hotel Sandžak


„Sve nam se čini da ona kama Šahovića ili Srebrenice visi nad našim glavama. Pa nam govore: 'Ne spominji da si Bošnjak', 'Smanji da si musliman', 'Selami se tiho', itd. Nemojte braćo i sestre. Ako mislite da ćete se udobrovoljiti dželatu odricanjem sebe, nećete. Historija je potvrdila da što si bliže dželatu više si u riziku. Zato se malo odmaknite.

Ja se sjećam i da je ovaj hotel nosio drugo ime – Hotel Sandžak. I odjednom se tako ne zove.“

Ukidanje Sandžaka znači ukidanje teritorije i naroda

„Nedavno na jednom okruglom stolu u Banja Luci akademik Ferid Muhić je kazao jednu fantastičnu rečenicu: 'Ime se ne ukida radi imena, već radi namjere o ukidanju imenovanog'. Dakle, ukidanje imena znači ukidanje svega što je značilo to ime a to ime znači jednu teritoriju na kojoj živimo, koja se historijski zove Sandžak i na kojoj su pretežno živjeli Bošnjaci, naravno, i drugi građani. I namjera ukidanja Sandžaka je sa ciljem ukidanja te teritorije i ukidanja tog naroda.“

Husović i Đukanović da ispoštuju Ugovor o Sandžaku


Potencirajući da nema želju za bilo kakvim cijepanjem država Muftija Sandžački Muamer ef. Zukorlić poručio je čelnicima Bošnjačke stranke i DPS-a da ispoštuju Ugovor koji su potpisali o Sandžaku kao prekograničnoj regiji.

„Tražimo, između ostaloga, ono što je potpisao predsjednik BS-a i tadašnji predsjednik DPS-a Rafet Husović i Milo Đukanović. Znam da će mi reći poslije ovoga da se bavim politikom. Ali moja uloga je da podsjećam ljude kada na nešto zaborave. Oni su potpisali taj sporazum, nisam ja. I ja kao Muftija sam dužan da štitim istinu i da ne dozvolim da je prekrije prašina.

Taj ugovor je bio zalog da Bošnjaci daju glasove za nezavisnost Crne Gore. Prema tome Bošnjaci nisu ovdje švedski sto za podkusurivanje. Bošnjaci su unijeli u nezavisnu Crnu Goru svoju historiju, teritoriju, sebe kao naciju i taj Ugovor o Sandžaku kao prekograničnoj regiji. Zato pozivam i prozivam i gospodina Mila Đukanovića i gospodina Rafeta Husovića kao potpisnike da ne sklanjaju taj sporazum već da ga ispoštuju.

Također, od Vlasti u Crnoj Gori tražimo da Bošnjake općenito ne smatraju kao materijal za popunjavanje izvjesnih nedostataka u broju drugih nacija. Samo nama se dešava da se vrši popis na četiri kolone. Nemojmo to dopustiti. Zašto je intencija dam se izbriše teritorija Sandžak. Ako dopsutimo da mi izbrišemo svijest o Sandžaku, dolazimo na politički status Roma. I onda će se svi nama baviti kao ugroženom vrstom, proglašavati nam dekade a mi propadati. Jer onaj koji nema teritoriju pod nogama kao autohton narod njemu prijeti potpuni prestanak.

Prema tome, braćo i sestre, ne dajte svoje vjere, ne dajte svoje nacije, ne dajte svoga Sandžaka i ne dajte svoje slobode.“

Mi smo narod koji se ne stidi svoje prošlosti


„Mi Bošnjaci muslimani sa našom nacionalnom i vjerskom tradicijom nemamo se čega stidjeti. A vjerujte drugi imaju. Pa da im je pobrisati razne genocidne pohode iz svoje historije mnogo bi im lakše bilo. Mi nemamo šta da brišemo. I zato nemojte se osjećati inferiornim. Vi ste superiorni. Jer pripadate naciji i vjeri u kojoj se nemate čega stidjeti.

Zato budite odvažni. Nemojte izdati svog Stvoritelja. Mogu biti svi protiv vas, ako vas Allah ostavi onda ste propali. Ali ako vas On zaštiti neće vam moći ništa.“

Ramazan je festival slobode

„To što se mi u Ramazanu odričemo jela i pića i ostalih užitaka je najveća demonstracija slobode i ljudskosti. Jer time što si spreman da uskratiš hranu i piće svome želucu, pokazuješ da si čovjek a ne životinja. U tebi je duša, razum i srce jače od stomaka, strasti i poriva. Onaj ko to može on time u sebi ubija i posljednje klice zla.

A onaj koji se uvijek pokorava svojim strastima u sebi rađa zlo, samoživost i pohlepu.“

Nakon Muftijinog obraćanja dovu je proučio Rešad ef. Plojović, direktor Medrese „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru.


  Dossier: Festival islama 2012
» BOŠNJAČE, DA LI SE ODRIČEŠ SLOBODE!?
Salahudin Fetić | 31.07.2012 09:53
» FESTIVAL POBJEDE ISLAMA
Mesihat.org | 29.07.2012 17:50

Ostali prilozi:
» DR. CERIĆ PORUČIO PETRISCHU: AKO NE ŽELITE POMOĆI, NEMOJTE NAM ODMAGATI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. September 2021 21:02
» DR. CERIĆ: PAMETNI ZLATKO BEGIĆ PORAZIO GLUPOST MILANA TEGELTIJU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. September 2021 14:49
» FERID SPAHIĆ - ODLAZAK JEDNOG BATONCA
Dr. sc. Amir Ismić | 09. September 2021 15:37
» VRATITE NAM ORIGINAL UKRADENOG PRIMJERAKA POVELJE KULINA BANA!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 31. August 2021 14:13
» ZAŠTO DODIK VJERUJE ERDOGANU OKO BOSNE, A OSPORAVA MU PRAVO DA LOBIRA ZA NEZAVISNOST KOSOVA?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. August 2021 12:45
» ERDOGAN: PLANIRAMO OBIM TRGOVINE S BIH PODIĆI NA MILIJARDU EURA
Anadolu Agency (AA) | 29. August 2021 14:50
» BRATSKI APEL NARODU AFGANISTANA: NE NAPUŠTAJTE AFGANISTAN…
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. August 2021 13:09
» MOJ OMAŽ ŠEJHU DR. ABDUL HAMIDU ABU SULEYMANU (1936-2021)
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. August 2021 18:27
» TALIBANI MORAJU SHVATITI DA NEMAJU MONOPOL NA ISLAM I JAVNI MORAL
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. August 2021 14:49
» JAD I BIJEDA HOHŠTAPLERA I NOVINARSKIH PROSTITUTKI
Bošnjaci.Net | 17. August 2021 01:08
» DOBRO NAM OTIŠAO, (NE)GOSPODINE DODIK
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. August 2021 13:47
» DESET BESPLATNIH LEKCIJA IZ VJERE I MORALA U VEZI SA DODIKOVOM DUHOVNOM I MORALNOM RETARDIRANOŠĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. August 2021 08:53
» KO POMJERI MEĐU ILI GRANICU, ONA GA SAMA KUNE
Bošnjaci.Net | 04. August 2021 06:39
Ostali prilozi istog autora:
» KRIMINALOM POROBLJENA ZEMLJA
17. December 2013 02:11
» BIJELO POLJE JE SRCE SANDŽAKA
07. August 2013 19:33
» DRUGI DAN SIMPOZIJA O SANDŽAKU
21. November 2012 16:21
» KRV ZA VAKUF!
06. May 2011 09:25