Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


Nastavak Izborne skupštine Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku
IZABRANI NOVI ČLANOVI ODBORA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 02. June 2013. 19:06:11

Novoizabrani članovi odbora, stoje s lijeva: Ismet Pjetrović, Ago Kolenović, Esad Rastoder (član Radnog predsjeništva), Smajle Srdanović, dr. Mersim Ziljkić, Izet Šabović, Kemal Bektešević (sekretar) i Muharem Purišić (predsjedavajući Skupštine); čuče s lijeva: Izet Dervišević, Rasim Toskić, Medo Redžematović, Kemal Hot i Medžid Čekić


U subotu, 1.juna u njujorškom predgrađu Astorija, održana je Izborna skupština Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje. Ovo je ustvari nastavak prekinute Skupštine od 19.janura t.g. Proteklo je više od četiri mjeseca i kao da se čekalo sazrijavanje pojedinaca koji bi sami shvatili da im nije više mjesto u odboru ove zajednice, ali isto tako i onih koji su trebali shvatiti da im jeste mjesto u odboru zajednice, koji će svojim radom nadjačati višegodišnji nerad u ovom džematu, koji je jedan od najmnogoljudnijih i najjačih u bošnjačkoj dijasporalnoj zajednici, u čijem vakufu je uknjiženo tri višenamjenska objekta, sa bošnjačkom zemljom na kojoj je izgrađen rekreativni centar. I cijeli taj hajrat zaslužuje da ga koriste svi Bošnjaci i Albanci porijeklom od Plava i Gusinja, i zašto ne reći preko Novog Pazara, Sarajeva do Cazina, koji bitišu na ovom njujorškom prostoru.

Početak Skupštine je zakazan za 6:00 sati, ali zbog iznenadne promjene adrese održavanja, prolangiran je početak za više od jednog sahata. Dok su pojedinci pitali kad će početi Skupština, opet drugi su kroz prijateljski muhabet pokazivali sabur, da se sačekaju i oni koji nisu čuli za novu adresu.

Klikom na sliku možete uvaćiti sliku

Ef. Gjoni uču ašare

Kolenović

Purišić

Radno predsjedništvo: Rastoder, Purišić i Demirović

Birački odbor: Šiljković, Pupović i Dervišević

Izborna komisija: Šabović, Čekić i Gjoni

Adnan Baković, direktor TV Plav


Izbjeći ćemo objašnjavati namjerno kršenje Statuta ove zajednice i Pravilnika o radu Skupštine od strane sada već bivšeg odbora ili preciznije od strane nekoliko pojedinaca koji su ga (ne)namjerno pogrešno tumačili, što ne znači da nećemo nekog narednog puta, bar toliko da se zna da se u budućnosti ne bi javljale iste i slične greške.

Ipak, kako je vrijeme odmicalo neki razmišljaći na glas tražili su da se počne, što je tražio predsjednik Radnog predsjedništva Skupštine Muharem Purišić, dipl. ecc. Ipak dolazi do početka.

Bajram Babi Kolenović, koji je bio predsjednik u zadnjem sazivu odbora, pozvao je Edina Gjonia, gl. imam Albansko-američkog islamskog centra u Queensu da prouči ašare za hairli početak rada Skupštine.
Kolenović se izvinio prisutnima zbog nesporazuma oko iznenadne promjene adrese, i najavio održavanje (nastavka) Izborne skupštine. Ujedno je obavijestio prisutne da je Esko Balić odustao da bude član tročlanog Radnog predsjedništva Skupštine u čijem sastavu, pored predsjednika Purišića, je i Esad Rastoder, te da je pozvao četvoricu njujorških imama (Nedžad-ef. Avdović, Edin Gjoni-ef., Fuad-ef. Šabović i Mehdija-ef. Demirović) da prisustvuju Skupštini, koje je ujedno predložio da istu vode, što znači da zamijene one koji su izabrani na prijethodnoj (prekinutoj) Skupštini. Tada je nastalo 'komešanje', određene grupice glasovima su nadjačavali jedni druge „hoćemo imame“, drugi su pak ukazivali da je ovo nastavak prekinute januarske Skupštine, treći itd.

Predsjednik Radnog predsjedništva Muharem Purišić se obratio prisutnima da je odlučeno da se Skupština nastavi po starom Statutu iz razloga što novourađeni Statut nisu imali priliku pročitati svi članovi zajednice, kako bi se otvorila moguća rasprava i usvojio Statut. Ta mogućnost je ostavljena za neku drugu priliku, jer je i na Skupštini većinom glasova usvojeno da Komisija koja radi na izradi Statuta nastavi sa radom, odnosno finiranjem i preciziranjem istog. Purišić je pozvao Esada Balića da se uključi u odbor Radnog predsjedništva i da se krene sa radom Skupštine.

Nakon Purišićevog obraćanja opet su nastala ustajanja i dovikivanja ko će voditi Skupštinu, dok su se neki hvatali za mikrofon opet predlažući imame, drugi da ostane isti odbor... Galama je uzimala maha... jedan stariji član zajednice (Rifat Deljanin) u toj zapaljivoj atmosveri prišao je mikrofonu i ponudio „rješenje za sve“ da se „Plavljani i Gusinjani konačno podijele“, dok je drugi (Mirsad Rašić) replicirao da „Plavljane i Gusinjane niko ne može podijeliti“.

Zatim se obratio sekretar IZ&KC PG Kemal Bektešević: „Dobili smo ovaj prostor jer nam je prijethodni otkazan i ne možemo ga koristiti upravo zbog sličnih dešavanja. Ako i ovaj izgubimo, više nećemo dobiti salu niti u jednoj školi...“, pozvao je prisutne da sjednu.
Esko Balić se javio za riječ i obrazložio zašto odustaje da bude član.

Za trećeg člana Radnog predsjedništva je predložen imam u BHICNY Mehdija Demirović, koji je obraćajući se prisutnima riječima da smo potomci žrtava genocida u Plavu i Gusinju, da proučimo fatihu za sve šehide... tada prisutni zauzimaju svoje mjesto i nastaje pristojan mir u sali.
Esad Rastoder je iskoristio momenat predaha da izrazi zahvalnost svima onima koji su pružali podršku za povratak općine Petnjica.

Prešlo se na izboru članova za Izbornu komisiju koju su činili: h.Ragip Čekić, Edin ef. Gjoni, Fuad-ef. Šabović i Šeljo Laliličić, dok u Biračkom odboru su imenovani Hasan Pupović, Ragip Dervišević i Mirsad Šiljković.


Red za glasačke listiće

Glasanje

Brojanje kartona: Laličić, Šabović, Gjoni i Čekić

Brojanje glasačkih listića


Zatim su uslijedili prijedlozi za izbor članova za budući Odbor Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku. Predloženi su 24 kandidata od koji je trebalo izglasati deset novih članova. Preuzimanjem glasačkih listića 163 prisutna člana sa uredno izmirenim obavezama, prešli su na čin glasanja. Nakon ubacivanja listića u glasačku kutiju, ne baš tako lahkog posla prihvatili su se članovi Izborne komisije koji su preciznim prebrojavanjem došli do konačnih rezultata izbora koje je saopćio h. Ragip Čekić. Pobjednici ovih izbora i budući članovi Odbora Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku su:

1. h. Ago Kolenović
2. h. Smajle Srdanović
3. Izet Dervišević
4. Rasim Toskić
5. Ismet Pjetrović
6. Medžid Čekić
7. Kemal Hot
8. Medo Redžematović
9. Dr. Mersim Ziljkić
10. Izet Šabović

Nakon proglašenja pobjednika svi članovi su pojedinačno držeći desnu ruku na Kur'an ponavljajući riječi za ef. Demirovićem položili zakletvu da će raditi za interes Islamske zajednice i našeg naroda.

Proučenom dovom i fatihom uspješno je završena Izborna skupština.
Odbor će se sastati narednih dana kada će izabrati predsjednika, potpredsjednika, blagajnika i druge organe predviđeni Statutom.

Pred ovim novoizabranim članovima su velike obaveze i izazovi. Vraćanje povjerenja u međuljudskim odnosima treba biti jedan od ključnih prioriteta njihovog zajedničkog rada i djelovanja, kao i završetak radova na Bošnjačkom centru na Richmnond hillu... Naravno oni će trebati pomoć i podršku svih članova zajednice čije srce kuca za islamom, bošnjaštvom, zavičajem Plavom i Gusinjem, domovinom Bosnom i Sandžakom.

Svim izabranim članovima želimo uspješan rad i molimo Allaha da im olakša u svim dobrim poslovima koji će isključivo biti u interesu IZ, muslimana, Bošnjaka... Amin!

Upućujemo čestitke svim članovima zajednice, i posebno Radnom predsjedništvu u sastavu: predsjednik Muharem Purišić, član Esad Rastoder i član Mehdija ef. Demirović, za uspješno obavljeni posao.

Skupštinu su pratili web magazin Bošnjaci.Net i TV Plav. Dok se čekalo na rezultate izbora, pokrenuta je donatorska akcija za sponzoriranje rada ove televizije. Predsjednik Radnog predsjedništva Purišić je novac uručio direktoru TV Plav Adnanu Bakoviću, koji se zahvalio svim donatorima i apelovao da i ubuduće podrže rad ove televizije da ne bi prestali emitirati program.


Članovi odbora i aktivisti u zajednici

VRH


  Dossier: Bošnjački centar u New Yorku i događaji
» NEW YORK: VEČE MUHABETA I BESJEDE O ZDRAVLJU SRCA
Selma Đešević | 15.02.2022 14:57
» ABDULAH SIDRAN I AHMED SEJDIĆ U NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 11.03.2020 17:38
» NEW YORK: ODRŽANO VEČE KUR'ANA
Bošnjaci.Net | 29.12.2018 18:09
» NJUJORŠKI BAJRAMSKI TEKBIRI
Bošnjaci.Net | 25.06.2017 21:01
» KURBAN BAJRAM U NEW YORKU
B.net | 12.09.2016 18:39
» STOP PARAODBORU I PARADŽEMATU!!!
Avdo Metjahić | 03.04.2016 20:33
» IZABRANI NOVI ČLANOVI ODBORA
Bošnjaci.Net | 02.06.2013 19:56
» BOŠNJACI NAPRIJED!
Avdo Metjahić | 10.01.2012 22:01
» KREĆE BOŠNJAČKA KULTURNA REVOLUCIJA
Bošnjaci.Net | 08.01.2012 18:47
» PLAV, ŠAHOVIĆI, BUKOVICA, KO JE SLJEDEĆI?
Ibrahim Čikić | 05.10.2011 13:50
» ĐUKANOVE PODREPNE MUHE
Avdo Metjahić | 02.10.2011 09:34
» CRNOGORSKA HOROR KUĆA U NEW YORKU
Esad Krcić | 22.09.2011 15:00
» LIKVIDACIJA 11 BOŠNJAČKIH PRVAKA U PLAVU
Prof. Ramo Markišić | 21.09.2011 15:43
» PLAV - GUSINJE: SMRT ILI KRST
Mehmed Meša Delić | 21.09.2011 15:28
» SVOJU KUĆU RUŠE, A TUĐU HOĆE DA PRAVE
Avdo Metjahić | 17.09.2011 19:42
» DELEGATI IZGLASALI OTKAZ IMAMU MULIĆU
Esad Krcić | 14.02.2011 08:58
» NOVI ODBOR U NOVOJ HIDŽRETSKOJ GODINI
Esad Krcić | 06.12.2010 15:23
» PONOSIT ĆEMO SE SA CENTROM
Esad Krcić | 14.05.2009 22:06
» ŠERBOVO RAZAPINJANJE
Esad Krcić | 20.11.2008 06:53
» NA METI SAM VEHABIJA
Esad Krcić | 10.11.2008 07:22
» KONAČNO - KLJUČEVI U RUKAMA BOŠNJAKA
Esad Krcić | 22.10.2008 13:42
» ČAK 57,4 ODSTO PLAVLJANA ŽIVI U ISELJENIŠTVU
Bošnjaci.Net | 02.07.2008 06:00
» SPISAK DONATORA ZA CENTAR U NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 22.05.2008 18:42

Ostali prilozi:
» DR. AHMED SMAJLOVIĆ - DOBRO KOJE TRAJE
MINA | 18. June 2024 17:16
» PRISJETIMO SE I UGLEDAJMO NA NAŠE SLAVNE I ZNANE LJUDSKOSTI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 15. June 2024 17:29
» FARKO - IKONA NAŠE (BAŠ)ČARŠIJE
Ferhat Korajac | 03. June 2024 14:25
» PROVIĐENJE ‒ DŽAMIJA ADAMIRA JERKOVIĆA U LASTVI
Bošnjaci.Net | 01. June 2024 15:27
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif