Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme
Na svečanoj manifestaciji u New Yorku za nadgradnju Bosanskog centra sakupljeno 111.000 dollara
BOSANSKO-HERCEGOVAČKI ISLAMSKI CENTAR OBILJEŽIO DVADESETI JUBILEJ POSTOJANJA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 27. April 2014. 20:04:37Budući izgled Bosanskog centra: Na svečanoj manifestaciji sakupljeno 111.000 dollara


Dvadeseti jubilej postojanja Bosansko-hercegovačkog islamskog centra u New Yorku (BHICNY), članovi i prijatelji svečarski su obilježili u subotu, 26. Aprila t.g.. Svečana manifestacija je održana u prepunoj sali Chian Federation Hall-a u Astoriji. Nastavnica bosanskog jezika i voditeljica programa Lejla Huremović, inače volonter u Bosansko-hercegovačkom islamskom centru, zahvalila se svima prisutnim na odvojenom vremenu i sveukupnoj podršci koju godinama nesebično pružaju napredku BHICNY. Ona se između ostaloga u obraćanju osvrnula na značaj i ulogu džamije u životu muslimana, te je napomenula važnost održavanja takve svijesti i u budućnosti. Radi prijatelja ove zajednice učinila je to i na engleskom jeziku.

Prepoznatljivim melodičnim glasom ašare je proučio specijalni musafir ove dijasporalne jubilarne manifestacije u New Yorku, Glavni imam zagrebačke džamije i profesor u Medresi hafiz Aziz Alili.
Cjelokupna manifestacija je imala bogat vjerski i kulturni program.

Član Upravnog odbora BHICNY Asim Ćemalović, bivši konzul RBiH u New Yorku, svoje obraćanje je posvetio bošnjačkoj naciji. Ćemalović je istakao da Bošnjaci ne smiju prepustiti da o onome što pripada njima, drugi vode brigu. Bošnjak nije postao, Bošnjak se rađa. To je tako sad, bilo je i biće u budućnosti. To je nacija sa svojom historijom, kulturom i jezikom. Isto tako to je nacija koju su varali, varaju i pokušavat će to u buduće. Ali se uvijek nađe hrabrih i pametnih Bošnjaka koji se tome odupru, tako podstičući druge da to čine. Zato smo mi dužni da njegujemo ove vrijednosti naših pradjedova i da smo u potpunosti svijesni istih, a to ujedno da prenosimo na buduće generacije, - rekao je Ćemalović.

Kulturno umjetničko društvo “Sedef” iz New Yorka je nastupilo u svom elementu. Dok „Hudhud”, ženski hor Bosanskohercegovačkog islamskog centra, s Hajrom Goletić na čelu, zajedno s horom bratskog džemata Alipašine džamije je izveo nekoliko ilahija. Isto to su učinili i hafiz Alili u pratnji muškog njujorškog hora “Alipaša”.

Pored vjerskog i kulturnog dijela programa, masovno prisustvo članova zajednice na ovoj večeri jubilarne svečane manifestacije prezentiran je izgled budućeg Bosansko-hercegovačkog islamskog centra u New Yorku, tako da su se svi koji su željeli mogli upisati na listi vakifa, odnosno donatora. Projekat je prezentirao arhitekta Junuz Ademović, nakon čega se krenulo sa javnim doniranjem. Ovaj dio programa je vodio Amel Kuburović.

Kako su se vakifi javljali tako su se preko video prijekcije na bijelom platnu redale cifre u američkim dollarima. Večer je završena sa cifrom od $111.185.00. U namjeri da drugi ne zamjere, istaći ćemo najveće iznose dva vakifa od po $10.000, jedan je upisan kao Bošnjački gazija, drugi je Anonimous. Treću najveću pojedinačnu donaciju od $6,000 dolara uplatio je vakif Esed Hamza, inače predsjednik BHICNY.

Iskrene čestitke na jubileju svim članovima BHICNY. Također, čestitke svim vakifima koji izdvajaju sredstva za ljepši i moderniji centar u New Yorku.

Inače objekat, koji je prije bila Crkva Jehovinih svjedoka, kupljen je i isplaćen u oktobru 2011. Nakon toga je adaptiran za potrebe članova ove zajednice. Sada je namjera da se izvrši nadgradnja i kompletno renoviranje objekta, kako bi se izgradio moderan centar koji bi različite sadržaje. Inače objekat je smješten na odličnoj lokaciji u Astoriji gdje dobrim dijelom žive Bošnjaci.

Važno je još napomenti da su članovi ove bosanske zajednice preživjele žrtve genocida koji su uzrkom srpsko-crnogorske i hrvatske agresije na BiH našli utočište u New Yorku preživjele žrtve genocida.

Hayat TV je bila generalni medijski pokrovitelj ove jubilarne manifestacije, dok su medijski sponzori Bošnjaci.Net i BATV. Preko internet signala ove njujorške televizije cijeli tok manifestacije bio je dostupan za sve gledaoce širom svijeta.

VRH


  Dossier: Bosanski centar u New Yorku
» NEW YORK ZA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI
Bošnjaci.Net | 10.07.2022 23:38
» HAFIZ AMMAR BAŠIĆ U NEW YORKU
B.net | 08.02.2020 16:05
» DONATORSKO VEČE U NEW YORKU
B.net | 08.12.2012 17:25
» SPORTOM DO NOVOG CENTRA U NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 08.05.2011 04:01
» UZEIR RAMIĆ ISPRAĆEN NA HADŽ
Bošnjaci.Net | 01.11.2010 15:24
» RAMAZAN I BAJRAM U SVJETSKOJ METROPOLI
Esad Krcić | 17.09.2010 20:14

Ostali prilozi:
» EMEL MAATI, NAJMLAĐA HAFIZA U BOSNI I HERCEGOVINI
Preporod.info | 30. January 2023 21:36
» ČETRDESET KUR'ANSKIH ZAPOVIJEDI I ZABRANA ZA PAMĆENJE I ŽIVLJENJE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. November 2022 18:02
Ostali prilozi istog autora:
» DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA
27. January 2023 14:04
» SVE MOŽE ZA VLAST
27. January 2023 13:42
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif