Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


Islamska zajednica i Kulturni centar Plav-Gusinje u New Yorku
U BOŠNJAČKOM ISLAMSKOM CENTRU ODRŽANA IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 26. October 2014. 20:10:48


Odbor Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku za subotu, 25.oktobra, zakazao je redovnu godišnju Izvještajnu skupštinu koja je održana u Bošnjačkom islamskom centru – Richmond Hill.


S lijeva: Dr. Ziljkić, Srdanović, Kolenović, hfz. Omeragić, Deljanin i Bektešević


U našem objektivu
Članovi Odbora IZ


Na Skupštini pored članova odbora bili su prisutni članovi zajednice. Skupštinom je rukovodio dr. Mersim Ziljkić, potpredsjednik Odbora IZ&KC Plav-Gusinje u New Yorku.
Dr. Ziljkić se zahvalio svima koji su došli da prisustvuju i uzmu učešće na Skupštini, upoznavao ih o skupštinskim formalnostima koje su predviđene Statutom ove zajednice. Dok je iza toga imam u zajednici hafiz Hako ef. Omeragić proučio ašare.

Predsjednik Odbora IZ&KC Plav-Gusinje hadži Ago Kolenović je svoje obraćanje iskoristio da upozna članove zajednice o radu Odbora:

- Nakon Izborne skupštine i izbora novih članova Odbora Islamske zajednice, na početku radili smo na vraćanju povjerenja i ugleda našoj zajednici. S obzirom da su se članovi ovog odbora suočili sa velikim projektom nastavka renoviranja novog centra, ali ni stanje u Alipašinoj džamiji nije bilo baš najbolje. Tako, dok smo čekali dozvole za rad u centru, prihvatili smo se posla renoviranja odnosno 'osvježenja' Alipašine džamije – rekao je Kolenović, pojašnjavajući: - Pored krečenja, renovirali smo kompletnu kuhinju (kabineti, mermer, šporet, frižider...), zatim kupili smo nove stolove i stolice, sredili smo abdesthanu, montirali led svjetla, zamijenili vrata, ulazne stepenice... Na spratu u mesdžidu zamijenili smo ulazna vrata, postavili, novi rashladni uređaj, u više navrata dovodili „exterminatora“, stručnjak za uništavanje insekata u cijelom objektu, prali tepihe u više navrata... zatim renovirana abdesthana u ženskom dijelu mesdžida, kao i kupatilo u stanu na spratu..., istakao je pored ostaloga predsjednik IZ.


Članovi odbora sa slikama koje će biti u postavljene u prostoriji u Centru - Sjećanje na žrtve genocida


U nastavku je govorio o ramazanskim aktivnostima, pripremanju iftara u organizaciji odbora, ističemo bez trošenja sredstava iz džematskog budžeta, odnosno da su sredstva obezbijedili članovi odbora sa džematlijama. Zatim dovođenju imama za ramazan, organiziranje večeri Ilahija i kasida, predavanja...

Uz sve ove aktivnosti pokrenuta je akcija za prikupljanje pomoći područijima koja su pogođena vremenskim nepogodama u BiH. Također prikupljanje sredstava za naučno-israživački projekat utvrđivanja činjenica za počinjeni genocid nad Bošnjacima i Albancima u Plavu i Gusinju 1912/13. i 1919. godine. Projekat je povjeren Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, na čelu istraživačko-naučnog tima je imenovan prof. dr. Smail Čekić.


Dio prisutnih na Skupštini


Predsjednik Kolenović je zaključio riječima: - Cjelokupan odbor je preuzeo veliki emanet, posebno da se završe radovi na centru i da se što prije stavi u funkciju našoj zajednici. Svjedoci smo da su radovi pri kraju i da je sve rađeno kvalitetno. Nismo žalili vrijeme a ni novac koji smo minimalno trošili iz budžeta naše zajednice, ali više o tome će vam dati informacija glavni koordinator za radove na centru h. Smajle Srdanović.

Dr. Ziljkić iskoristio je priliku da se zahvali h. Agu Kolenoviću koji je bio na velikoj usluzi članovima naše zajednice koji su ove godine obavili hadždž među kojima je i on bio.

Najavljujući h. Smajla Srdanovića, glavnog koordinatora za radove na centru, apelovao je na članovi naše zajednice da imaju i pokažu respekt prema onima koji su uložili veliki trud, rad i materijalna sredstva da ovaj centar blista, da je jedan od najljepših objekata u bošnjačkoj dijaspori.

- Kad pogledam sve nas večeras ovdje, kao i kroz sve godine od kako smo formirali zajednicu, bez obzira na određene probleme sa kojima smo se suočavali, jako sam sretan.

Mi potomci žrtava genocida i žrtve genocida, nakon svega što su preživjele generacije prije nas, ali i naša generacija koja je protjerana, raseljena po dunjaluku, gdje smo se, hvala Allahu, sa svojim porodocima uspravili, stali na svoje noge, radimo na velikim projektima u kojima bi se i neke države dobro zamislile da li da uđu i financiraju. Mi hvala Allahu pripadamu narodu graditelja a ne rušitelja, tako da nam Stvoritelj pomaže da izgrađujemo kuću u kojoj će se veličati Njegovo ime i Njegovog miljenika Poslanika Muhammeda a.s.. I eto iz dana u dan napredujemo. Svojim rukama pravimo naš centar, iza radova stojimo mi, a ne vlade, države... tu smo da se korigujemo u čemu smatrate da nije dobro urađeno, rekao je na početku obraćanja koordinator radova u centru Samjle Srdanović.

On je naglasio da je pripremio opširno obraćanje, ali je promijenio mišeljenje da ga čita, u kratkim crtama je ukazao na nekoliko važnih detalja u vremenu radova na centru.
- Što se tiče finacijskih sredstava blagajnik Haso Deljanin će vas upoznati o tom detaljima. Ja ću samo naglasiti, ovdje u centru smo radili danonoćno, nastojali smo da koristimo samo nužna sredstva iz budžeta IZ koja su opet našim agitovanjem prikupljena i uplaćena. Moram reći da je od dana kada smo izabrani u odboru, i kada smo preuzeli radove u centru, po našoj evidenciji bilo je oko 2000 radnika, znači i toliko dnevnica, pomnožite koliko košta dnevno radnik u New Yorku, dobit ćete cifru koju je naša radna snaga ugradila u centru. Da istaknem, da imamo naših pojedinaca – biznismena koji su uložili u različitim iznosima pa čak i do 200 hiljada dollara. Pokažimo prema njima makar respeket...

Završavajući obraćanje, Srdanović je još istakao: - Da još razjasnim neke mahalske priče koje kruže od uha do uha. Mi smo kupili Alipašinu džamiju, kupili smo i Islamski centar u Monticello-u, kao i ovaj objekat, to su naše zajedničke investicije, naš vakuf. O svim objektima mi ćemo odlučivati, mi koji smo ih kupili za nas i naše potomstvo. Mi ćemo zajednički odlučiti šta ćemo uraditi sa Alipašinom džamijom. Da li ćemo kupiti i kuću susjednu do nje, pa oba objekta srušiti i napraviti centar, dogovorit ćemo se, ali definitivno nećemo dozvoliti da nam se bilo ko miješa sa strane i odlučuje o sudbini objekata bilo da je iz Podgorice, Pazara, Sarajeva ili ulica i kahvana... to nećemo dozvoliti – zaključio je on i pozvao da daju doprinos u završnici radova na centru.
Dugogodišnji blagajnik u IZ h. Haso Deljanin je pročitao financijski izvještaj koji je uz jednu korekciju prihvaćen od strane prisutnih delegata na Skupštini.

Delegati su također izglasali odluku da Odbor IZ formira Komisiju za izmjenu i dopunu Nacrta statuta IZ.
Dr. Ziljkić je ukazao da je Odbor Islamske zajednice za vrijeme prošlogodišnjeg ramazana pozvao hafiza Haka Omeragića, kojeg su kasnije uposlili na mjesto imama na određeno vrijeme, odnosno do ove Skupštine. Iznio je pohvale na njegov dosadašnji rad te je od delegata zatražio da glasaju o primanju u stalni radni odnos, što su jednoglasno prihvatili. Hafiz Omeragić u znaku zahvalnosti melidičnom glasom proučio je ašare...

Na kraju se obratio Kemal ef. Bektešević, sekretar u zajednici, koji je govorio o dobroj suradnji i aktivnostima imama u lokalnoj zajednici. Pored svakodnevih obaveza, istakao je da su formirali hor „Ali paša“ koji je za kratko vrijeme postao jedan od boljih u dijasporei, istakao je on. Također da mekteb u proteklo vrijeme nije baš bio zadovoljavajući ali ćemo nastojati da se brojčano uveća. On je čestitao Hidžertsku 1436. godinu i pozvao sve prisutne da u nedjelju večer, 26. oktobra, u Alipašinoj džamiji prisustvuju svečanom programu, koji će nastojati da primjenjuju u budućnosti.

Za diskusije su se javili Šeljo Laličić, Hajro Lalić, Nedžad ef. Avdović, Hasan Pupović i dr.

Skupština je završena u prijatnoj atmosveri. Na kraju hafiz Omeragić je proučio dovu.

VRH


  Dossier: Bošnjački centar u New Yorku i događaji
» NEW YORK: VEČE MUHABETA I BESJEDE O ZDRAVLJU SRCA
Selma Đešević | 15.02.2022 14:57
» ABDULAH SIDRAN I AHMED SEJDIĆ U NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 11.03.2020 17:38
» NEW YORK: ODRŽANO VEČE KUR'ANA
Bošnjaci.Net | 29.12.2018 18:09
» NJUJORŠKI BAJRAMSKI TEKBIRI
Bošnjaci.Net | 25.06.2017 21:01
» KURBAN BAJRAM U NEW YORKU
B.net | 12.09.2016 18:39
» STOP PARAODBORU I PARADŽEMATU!!!
Avdo Metjahić | 03.04.2016 20:33
» IZABRANI NOVI ČLANOVI ODBORA
Bošnjaci.Net | 02.06.2013 19:56
» BOŠNJACI NAPRIJED!
Avdo Metjahić | 10.01.2012 22:01
» KREĆE BOŠNJAČKA KULTURNA REVOLUCIJA
Bošnjaci.Net | 08.01.2012 18:47
» PLAV, ŠAHOVIĆI, BUKOVICA, KO JE SLJEDEĆI?
Ibrahim Čikić | 05.10.2011 13:50
» ĐUKANOVE PODREPNE MUHE
Avdo Metjahić | 02.10.2011 09:34
» CRNOGORSKA HOROR KUĆA U NEW YORKU
Esad Krcić | 22.09.2011 15:00
» LIKVIDACIJA 11 BOŠNJAČKIH PRVAKA U PLAVU
Prof. Ramo Markišić | 21.09.2011 15:43
» PLAV - GUSINJE: SMRT ILI KRST
Mehmed Meša Delić | 21.09.2011 15:28
» SVOJU KUĆU RUŠE, A TUĐU HOĆE DA PRAVE
Avdo Metjahić | 17.09.2011 19:42
» DELEGATI IZGLASALI OTKAZ IMAMU MULIĆU
Esad Krcić | 14.02.2011 08:58
» NOVI ODBOR U NOVOJ HIDŽRETSKOJ GODINI
Esad Krcić | 06.12.2010 15:23
» PONOSIT ĆEMO SE SA CENTROM
Esad Krcić | 14.05.2009 22:06
» ŠERBOVO RAZAPINJANJE
Esad Krcić | 20.11.2008 06:53
» NA METI SAM VEHABIJA
Esad Krcić | 10.11.2008 07:22
» KONAČNO - KLJUČEVI U RUKAMA BOŠNJAKA
Esad Krcić | 22.10.2008 13:42
» ČAK 57,4 ODSTO PLAVLJANA ŽIVI U ISELJENIŠTVU
Bošnjaci.Net | 02.07.2008 06:00
» SPISAK DONATORA ZA CENTAR U NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 22.05.2008 18:42

Ostali prilozi:
» PJESNIČKI FESTIVAL “PLAVSKI ZAGRLJAJ STIHOM”
Sahit Kandić | 21. July 2024 13:00
» SYDNEYSKIH 8372 CVIJETOVA
Fahir Zečević | 14. July 2024 19:01
» SREBRENICA JE SIMBOL KOLEKTIVNOG BOLA
Aiša Hadžiahmetović | 10. July 2024 21:09
» BORISLAV-GOLUB LAZAREVIĆ MAJSTOR SATOVA I PRIJATELJSTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 01. July 2024 19:41
» OVA MANIFESTACIJA JE POSTALA SIMBOL ZAJEDNIŠTVA, KULTURE I TRADICIJE NAŠEG KRAJA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 24. June 2024 15:46
» HANA KRCIĆ - ĐAK GENERACIJE
Bošnjaci.Net | 21. June 2024 16:12
» DR. AHMED SMAJLOVIĆ - DOBRO KOJE TRAJE
MINA | 18. June 2024 17:16
» PRISJETIMO SE I UGLEDAJMO NA NAŠE SLAVNE I ZNANE LJUDSKOSTI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 15. June 2024 17:29
» FARKO - IKONA NAŠE (BAŠ)ČARŠIJE
Ferhat Korajac | 03. June 2024 14:25
» PROVIĐENJE ‒ DŽAMIJA ADAMIRA JERKOVIĆA U LASTVI
Bošnjaci.Net | 01. June 2024 15:27
Ostali prilozi istog autora:
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif