Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Pisana rijec


Sarajevo: U Gazi Husrev begovoj biblioteci priređeno „Sjećanje na književnika Isnama Taljića“
VELIKO HVALA, VELIKOM ČOVJEKU I KNJIŽEVNIKU ISNAMU TALJIĆU
Procitaj komentar

Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 21. October 2017. 18:10:44

Rodbina, prijatelji i poštovaoci djela Isnama Taljića na večeri sjećanja i dove


U povodu preseljenja na Ahiret jednog od najboljih, najnagrađivanijih i najplodonosnijih bosanskohercegovačkih i bošnjačkih književnika Isnama Taljića, Bošnjačko-američka nacionalna ascijacija iz New Yorka, Bošnjaci.net i Udruženje „Pravda“, u petak navečer (20.10.2017.), u Gazi Husrev begovoj biblioteci u Sarajevu organizovali su večer „Sjećanje na knjižvnika Isnama Taljića“. O Isnamu Taljiću i njegovim djelima govorili su književnici, rodina, publicisti i prijatelji.


Moderator programa: Elmedina Muftić


- Mislim da je dovoljno reći Isnam Taljić, da je dovoljno reći da je to čovjek koji je napisao 22 knjige, da je njegov „Roman o Srebrenici“ doživio 12 izdanja i preveden na nekoliko svjetskih jezika, da je „Roman o Srebrenici“ uključen u obaveznu školsku lektiru u Maleziji, rekla je između ostalog, publicista Elmedina Muftić, kolumnista web magazina „Bošnjac.net“, koja je vrlo nadahnuto moderirala ovo večer sjećanja i dove. Isnamov dprinos kulturnoj baštini Bosne i Hercegovine je nemjerljiv. S toga smo odlučili da na ovaj način, još jednom, kažemo velik hvala, velikom čovjeku. Mi nismo ti koji odlučujemo, ali jesmo jedni od onih koji mogu i trebaju inicirati i uticati na one koji kreiraju bosanskohercegovački obrazovni sistem da se neka od njegovih djela nađu u obaveznoj lektiri naših obrazovnih institucija. Ovakvi književnici ne rađaju se svakodnevno već jednom u 100 godina. Svaki narod, pogotovo onaj malobrojni, kakav jesu Bošnjaci, treba biti ponosan što je imao ovakvog čovjeka. Do nas je hoćemo li znati iskoristit tu blagodet koju nam je Allah dž.š. spustio preko njega. Ovo jeste večer sjećanja na Isnama, ali je ujedno i večer borbe protiv zaborava, večer koja nas upućuje ali i opominje da se zrelost, poštovanje, opstanak, stabilnost države i naroda ogleda u njihovom odnosu spram kulture, umjetnosti, spram pojedinaca koji su svojim djelima ostavili trag u duborezu našeg postojanja. Ovo je večer koja vriskom govori da zaboravit nećemo - ko smo, šta smo i kome pripadamo. Večer je ovo i koja čita lekciju onima koji su morali, a nisu htjeli da kako za života tako i za njegova preseljenja priznaju Isnamu Taljiću, da nije bio samo književnik, već, nadasve, ljudska gromada.


Nezim Haliović Muderriz: Rahmetli Isnam Taljić je bio istinski patriota ove zemlje, čovjek koji je imao uvijek jasne stavove, koji je mrzio kukavice i poltrone


- U žvotu imamo mnogo ljudi sa kojma smo u kontaktu, po rodbinskim, komšijskim i prijateljskim vezama i svaka od tih veza funkcioniše na različit način, istakao je Nezim Haliović Muderriz. Ipak, najčistije, najjasnije najprisnije su veze koje smo uspostavljali u teškim vremenima za našu domovinu i naš narod. Rahmetli Isnam Taljić je bio istinski patriota ove zemlje, čovjek koji je imao uvijek jasne stavove, koji je mrzio kukavice i poltrone. U isto vrijeme je bio čovjek od reda, rada, disciplne i samodiscipline, pun optimizma i nade u perspektivnu Bosnu i Hercegovinu. Volio je posebno svoju živopisnu Vlasenicu i Srednje Podrinje i čeznuo za njima. Osjećao se isto kao i ja ovdje na asfaltu, u šeheru nekako neprirodno, nekomotno i iščašeno. Sarajevska kahva i razgovori sa poznanicima nisu mu ni izbliza bili kao kahva u rodnom kraju, eglen uz gurabije sa rođacima i komšijma čiji su životi priča za sebe. Svaka ta kahva je za njega bila nova inspiracija, za razlku od ovih gradskih nakon kojih se insan nasikira i povazdan osjeća neki čemer u ustima i trbuhu. Takvog sam ga upoznao i kao takav je ostao do kraja svog života, pa i u vrijeme kada ga je pritiskala nepravda i nebriga institucija i pojedinaca.


Anes Džunuzović pročitao pismo akademika dr. Ferida Muhića i govorio o prijateljskim vezama sa IsnamomIsnamov prijatelj: Fuad Kovač
Sjećanje na Isnama Taljića počelo je čitanjem odlomka iz njegovog djela „Romana o Srebrenici“ koji je štampan na više svjetskih jezika i do sada doživio dvanaest izdanja.
Anes Džunuzović je potom pročitao vrlo dirljivo pismo koje je u povodu ove večeri napisao akademk prof. dr. Ferid Muhić iz Skopja. Koji je između ostaloga u pismu naglasio:

- Otišao si, ali ne ode gluho Isname Taljiću! Ne ode kao fukara, već ode kao beg i dobrotvor! Ne ostavi ni svoju Bosnu ni svoje Bošnjake praznih ruku! Uvakufio si im svoju hediju, Isname! A velika je i obilata, raskošna i dragocjena je Tvoja hedija, toliko velika da se nikada neće moći poharčiti. Vazda će biti neophodna, uvijek će od nje biti hasne svim Bošnjacima. Velika je to hedija, sve ono što si napisao, sva ta moćna književna rijeka što je iz Tebe izvirala kao što si i ti bio veliki čovjek i veliki pisac, književnik najvećeg formata. Sada si uvakufio i svoje djelo i sebe, ostavio na amanet Bošnjacima i Bosni. Onakav kakav si bio za života – plemenit, odmjeren i mudar, uvijek ćeš ostati u srcima prijatelja i svih koji su te upoznali. I tvoje djelo će biti promovisano u sam vrh književnosti na bosanskom jeziku, ako ne od svih, ono svakako u antologijama kritičara koji iako nešto znaju o književnosti ipak sude po savjesti!, napisao je akademik Muhić svom prijatelju Isnamu. Pismo u cjelosti možete pročitati pod ovim LINKOM.


Isnamova supruga Elida Taljić, zahvalila se organizatoru i prisutnima


Nakon toga su, pored potipisnika ovih redova, o Isnamu Taljiću i značaju njegovih djela govorili njegovi prijatelji, poštovaoci, književnici, publicisti i saradnici: Elmedina Muftić, Nezim Halilović Muderris, Anes Džunuzović, Džemal Salispahić, Ivana Ina Mostarac, Sead Zubanović, Husein Omerović, Harun Hodžić, Fuad Kovač, Džavid Begović, Dženan Handžić i Isnamova supruga Elida Taljić.

Džemal Salispahić
Dženan Handžić
Mr. Džavid Begović
Ivana Ina Mostarac
Sead Zubanović
Husein Omerović


Bili su to dirljive priče vezane za susrete, saradnju i drugovanja sa Isnamom Taljićem, priče koje su na trenutke mamile suze u očima prisutnih.


Harun Hodžić od Bošnjaka iz New Yorka (iz BiH i Sandžaka), prijatelja i čitatelja Bošnjaci.Net i BANA, uručio stipendiju Isnamovoj kćerki Dževhi


U ime organizatora ove manifestacije iz New Yorka, koji su prijatelji i poštovaoci djela Isnama Taljića, Harun Hodžić je Isnamovoj kćerki Džehvi Taljić, uručio stipendiju koja će joj olakšati školovanje. Imena sponzora bit će objavljena u godišnjem izvještaju pomenutog magazina. Inače, kako je Hodžić istakao, web magazin Bošnjaci.Net sa svojim prijateljima i čitateljima svake godine obezbijedi više stipendija bošnjačkim odličnim đacima i studentima u BiH i Sandžaku, bez jednog ili oba roditelja, ili iz socijalno ugroženih porodica, kako bi sa olakšicom nastavili sa školovanjem.

U povodu zakazane večeri "Sjećanje na književnika Isnama Taljića" organizatorima je stigao veliki broj pisama, hatarnama, pjesama i poruka, želeći da iskažu poštovanje prema liku i djelu Isnama Taljića i prijateljske veze koje su gajili. U povodu preseljenja na Ahiret Isnama Taljića, pjesnici Enes Topalović koji živi u Norvšekoj, Mustafa Balje na Kosovu i Enser Hodža u Švicarskoj, Nevres Mustafić u Sloveniji, posvetili pjesme koje objavljujemo u nastavku. Dok su književnica Šefka Begović-Ličina i Šahin Šihić posvetili eseje, koje ćemo zasebno objaviti kao autorske priloge.

Poruka ove večeri, okončane čitanjem odlomka iz Isnamovog romana „Opet ćemo se vidjeti ispod crvene jabuke“, jeste ta da je Isanam Taljić iza sebe ostavio neizbrisiv trag, trag kojeg njegov prijatelji, poznanici i saranci neće dozvoliti da se ikada izbriše.


RAHMETLI
ISNAMU TALJIĆU
(uz molitvu)


BRATE moj,
Po svemu,
Po čehri
Po meraku
Po zemlji
Po vjeri
Po jeziku
Po knjizi
Po saburu
Po sevdahu
Po tabijatu
Po nosu
Po ponosu
Po riječi
Po molitvi
Po milosti
Po radosti
Po istini
Po zakonu
Po genu
Po povjerenju
Po toplini
Po fesu
Po beretki
Po inatu
Po širini
Po Drini
Po dubni
Po zekatu
Po kantaru
Po namazu
Po mezaru
Po Stvoritelju
Molim Ga
Da te odabere
Za Dženneta

Autor: Enes Topalović
Bergen, Norveška, 12. 10. 2017.


SRCE MUSLIMANSKO
(Isnamu Taljiću)

Srce vel’ko muslimansko,
Prestalo da kuca, bije.
U smiraju zore tihe,
Jedan san će da usnije:

B’jeli ćefin prekrio je,
Isnamovo mrko čelo.
Kao mladić na se metno,
Fatihovo ruho bijelo.

Ja sam muhtadž tvog pogleda,
U Bosni sam suze lio!
Da te sretnem, Pejgambere!
C’jeli život ja sam snio.

Sad ne tuguj dušo draga,
Dunjaluk za vazda prošo.
U džennetski sabah rani,
Za sofru nam, dobro doš'o!

Autor: Nevres Mustafić
Ljubljana, 12.10.2017.
LAHKU NOĆ
Isnamu Taljiću


Svih
sto godina samoće
našeg gorskog Maconda
uspio sam sabiti
u jedno tvoje
lahku noć

U gluho bi doba
U onu sobu bez prozora
Pozvali na raspravu
Joséa Arcadia
Onog zaluđenika s latinskim
branili se u polusnu
sjećaš se
našim jezikom bosanskim

Sve naše
Daljine nestadoše
Prođosmo sve golgote
naučili smo da pjevamo
I kada tužni smo

Slušat će i sutra
Tvoj promukao glas
Novorođeni

Kad je lijevkom procurilo vrijeme
Jednom si mojom žeđi za Bosnom
srušio sve granice na Drini

Kada navru martovi
Nezvani nam gosti
Zalupit ćemo im kapije
Srebrenice krikom

Prošetat ćemo
Gorom zelenom
Šarenim planinama
Obećao sam ti
Još sutra
Ćemo
Naučio si me
Da ne zaboravljam

Odmori se
I pokrij me
Još jednim

Tvojim
Lahku noć

Autor: Mustafa Balje
Prizren, Kosovo, 12. oktobar 2017.
ODLAZAK KNJIŽEVNE INSTITUCIJE
(Isnamu)


Tiho...
Za Isnamom
Pusti suzu, Bosno
I ja ću s‘ tobom!
Gorka suza neka
Srcu bol ublaži.

K‘o Medžnun Lejlom,
Odisej Penelopom,
Očaran tobom,
Vjeran,
Tražio te svugdje,
Video u svemu…
Našao duboko u sebi,
Ljubomorno te u srcu
Ugnjezdio voljenu.
Bosno - karasevdo Isnamova!?

Pod nogama tvojim
Njegova je veličina,
A tvoja na njegovim leđima,
Bosno - majko Isnamova!

Voljenoj,
Služio ti predano
Branio neumorno,
Sudbu tvoju svijetu kazivao,
Bosno - zemljo stečaka i nisana,
Šehidskom krvlju natopljena.
Sve ti dao
I ništa tražio nije...
Skromni - kalem gazija.

Pusti suzu, Bosno!
Ako je za Isnamom ne pustiš,
Il’ si ojađena presuhla,
Il’ nehajna srce zaledila.

Čuh za Taljića,
Upoznah Isnama – Insana,
Veličinu što prizemno hoda
U pokornsti Rabbu,
U ljubavi spram Resuljullaha;
Stekoh ahbaba
Što čeličnu ruku pruža,
Doživjeh Orhana
Iz romana:
«duga je noć kada se čeka…»,
Omiljenog mi junaka
Koji ustraja...

Bosno,
Raduj se u žalosti svojoj,
Radujmo se muslimani
I vi - svi slobodni insani,
Raduj se svjetska kulturna baštino
Sto si zengil nasledila
Djela Isnamova
Što ih britkim umom
I mastilom dočara;
Ljubitelji pisane riječi
Radujmo se srcem svim,
Dijelima Isnamovim
Što nam mahsuz
Emanet ostavio
I ta ista sa sobom
Za «jeumul kijame» ponio!

Autor: Enser Hodža
Švicarska, 12. oktobar 2017.Supruga i kćerka Isnama Taljića sa dijelom učesnika

VRH


  Dossier: BOŠNJAČKO-AMERIČKA NACIONALNA ASOCIJACIJA (BANA) - New York
» BANA UPUTILA ČESTITKU CVIJANOVIĆKI, DODIKU...
Bošnjaci.Net | 25.11.2022 17:23
» NITI SMIJE BITI ZABORAVA A NI OPROSTA!
Hamza Subašić | 29.07.2019 19:11
» KOMANDANTE, UZ TEBE SMO!!!
B.net | 27.01.2017 01:40
» FILMSKI VRISAK AVDE HUSEINOVIĆA
Mr. sci. Džavid Begović | 23.11.2016 19:49
» BANA PRIREDILA IFTAR ZA BOŠNJAKINJE
B.net | 03.07.2016 20:35
» CRNA GORA UKINULA RAVNOGORSKI POKRET
Al Jazeera | 09.05.2016 22:01
» ZAJEDNIČKI KAŽIMO SMRT FAŠIZMU!!!
B.net | 09.05.2016 18:12
» KO BRANI BOŠNJAKE U CRNOJ GORI?
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 02.05.2016 15:46

Ostali prilozi:
» AŠK NA MIZANU - INSPIRATIVNO POETSKO BISERJE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 31. May 2024 15:57
» SPAVAJ OBUVEN, SINE
Eset Muračević | 17. May 2024 15:01
» TRIBINA “ŽIVA VODA” I GLASOVI ŽENA U POEZIJI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 16. May 2024 17:42
» GENOCIDNA NAMJERA BRATUNAC 1992
Esad Krcić | 14. May 2024 16:52
» JAMA
Sanela Halković | 11. May 2024 12:51
» PRIČA JEDNOG LOGORAŠA
Bošnjaci.Net | 09. May 2024 20:20
» “ZAPIS O DOBRU U LJUDIMA”
Bošnjaci.Net | 08. May 2024 16:42
» MOGU NAM UZETI ŽIVOT ALI NE MOGU DUŠU
Bošnjaci.Net | 07. May 2024 16:56
Ostali prilozi istog autora:
» ISLAM I ISLAMOFOBIJA
22. June 2024 17:34
» SPAVAJ OBUVEN, SINE
17. May 2024 15:01
» PUBLICI TREBA NAMETATI KVALITET
08. February 2024 20:24
» VOGOŠĆA: OTVORENA SENZORNA SOBA
31. January 2024 21:45
» SVJETLOST KALJAVIH SOKAKA
22. January 2024 21:58
» DA SI MOJA SEVDAH PJESMA
21. January 2024 16:15
» REZULTATI SU PLOD TIMSKOG RADA
12. January 2024 14:33
» NA KRILIMA SEVDAHA
19. December 2023 17:39
» I PJESMOM SE BOSNA BRANILA
12. December 2023 14:19
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif