Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

SANDŽAK (CG):
VODOPAD U KLISURI TIFRAN IZMEĐU BIJELOG POLJA I BERANA
Autor: Mr. Nusret Balić
Objavljeno: 22. February 2018. 21:02:18
Turizmlog Nusret Balić: Boja tog vodopada je zaista čarobna i originalna, jer se iznad vodopada nalazi suma, gdje prilikom probijanja sunčanih zraka kroz šumu u dodiru sa vodom daje posebnu čar. Stoga smatram da bi bilo od opšte važnosti da ovaj prirodni resurs i turistički valorizujemo. Vodopad je udaljen od seoskog puta nekih stotinjak metara, te ne predstavlja poseban napor da se posjeti.


Vodopadi kao vrsta prirodnih atrakcija, sve više zaokupljaju pažnju posjetilaca i turista i nezaobilazan su faktor u turističkoj ponudi, kako turističkih agencija tako i lokalnih, regionalnih i nacionalnih turističkih organizacija. Kao što je poznato, Sjeverni region Crne Gore veoma je bogat prirodnim resursima, a koje je potrebno i turistički valorizovati. Kada su u pitanju vodopadi, primjetno je da turističke organizacije ne posvjećuju dovoljnu pažnju ovoj vrsti prirodnih atrakcija, jer je turistička ponuda uglavnom orijentisana prema planinama, rijekama, jezerima i speleologiji. Međutim, mora se posvetiti posebna pažnja i ovoj vrsti prirodnih atrakcija i uvrstiti u turističku ponudu Crne Gore. Činjenica je da u našoj zemlji ne postoji veliki broj registrovanih atraktivnih vodpada, te je stoga potrebno raditi na identifikaciji i otkrivanju istih, pogotovo na Sjeveru Crne Gore. Za Centralni region Crne Gore, a i za cijelu zemlju poznati su Nijagarini vodopadi na Cijevni i predstavljau pravu atrakciju za sve posjetioce. S obzirom da sam neko ko ima dosta iskustva u oblasti turizma i da sam mogu slobodno reći obišao cijelu Crnu Goru kako sam tako i sa turistima, nailazio sam na izvanredne vodopade, ali oni na žalost nisu turistički valorizovani, te stoga ostaju samo na nivou resursa. Posebno interesantni vodopadi nalaze se u ambijentu Đurđevića Tare, a koji se mogu vidjeti putujući automobilom sa glavne magistrale, a posebno splavareći rijekom Tarom.

Međutim, u ovom tekstu želim se osvrnuti na jedan zaista fascinirajući vodopad koji se nalazi u sjevernom regionu Crne Gore. Tačnije, vodopad je smješten između Bijelog Polja i Berana, nedaleko od klisure Tifran. Radi se zaista o jednom prirodnom raritetu na našim prostorima, jer njegov velelijepi spust zaustavi dah svakog onog ko ga posjeti. S obzirom da je vodopad dio potoka koji se spusta niz brdske padine koji nosi naziv Skakavac, može ujedno nositi i isto ime Skakavc.

Taj vodopad je sastavljen iz nekoliko dijelova od kojih su prva dva najveća. U prvom dijelu postoje dvije male pećine, gdje svako onaj ko zeli uci u njih mora proći ispod vodopada koji će ga prilikom ulaska malo okupati. U tim manjim pećinama može stati desetak ljudi. Boja tog vodopada je zaista čarobna i originalna, jer se iznad vodopada nalazi suma, gdje prilikom probijanja sunčanih zraka kroz šumu u dodiru sa vodom daje posebnu čar. Stoga smatram da bi bilo od opšte važnosti da ovaj prirodni resurs i turistički valorizujemo. Vodopad je udaljen od seoskog puta nekih stotinjak metara, te ne predstavlja poseban napor da se posjeti. Ono što smatram da bi trebalo uraditi to je, da se uradi izgradi pješačka staza do vodopada, zatim da se u dužini koliko se prostire vodopad naprave mostići, kao i pješačka staza u vidu stepenica sve do glavne pećine. Tu se takođe može napraviti i staza za penjanje za one koji se žele popeti na vrh vodopada i posmatrati okolinu.

Primjer vodopada sličnom ovom jeste vodopad u Gostilju, koji se nalazi u Zlatiborkom okrugu, gdje je ambijent toga vodopada jedna posebna atrakcija za posjetioce i gdje je zahvaljujući dobro urađenom projektu nekoliko ljudi stalno upošljeno. U poređenju sa ovim nasim vodopadom kakvog mi imamo, vodopad u Gostilju nije ni primaci. S obzirom da je sada ovaj vodopad otkriven, sljedeći korak jeste da lokalne turističke organizacije Berana i Bijelog Polja zajedničkim projektom rade na turističkoj valorizaciji ovog veoma atraktivnog resursa i u saradnji sa dvjema opštinama i Vladom Crne Gore učine sve kako bi započela realizacija ovog projekta. Radosna je cinjenica da su i turisti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata počeli posjećivati Crnu Goru, a posebno sjeverni region i da vodopadi predstavljaju posebno interesoavnje za njih. Dakle, da bi jedan turistički resurs postao atrakcija, potrebno je taj resurs otkriti, učiniti ga saobraćajno dostupnim, interpretirati, ucrtati na turističkoj mapi i promovisati. Valorizacija ovog projekta dodatno bi povećala imidž države i sjevera Crne Gore, a samim tim to bi bila mogućnost za otvaranje novih radnih mjesta i prilika za ubiranje novčanih sredstava.Ostali prilozi:
» PAMTI, BOŠNJAČE PAMTI, DA TI SE NE PONOVI!
Mensud Alićušić | 26. July 2021 16:57
» TEŠKO ONOM KOGA DODIK BRANI OD BOŠNJAKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. July 2021 14:26
» IZLOŽBA O ENVERU MARIĆU SPOJILA UGLEDNE LIČNOSTI MOSTARA
Zlatko Serdarević | 28. June 2021 17:48
» OSVRT NA ZBIRKU KRATKIH PRIČA ,,INICIJALI” KEMALA MUSIĆA
Božidar Proročić | 23. June 2021 17:10
» OSVRT NA KNJIGU "SAVREMENA KNJIŽEVNOST AZERBEJDŽANA“
Božidar Proročić | 19. June 2021 15:12
» ZUMRETA, MUNIRA I KADA – BOSANSKE HEROINE SIMBOLI SU BORBE ZA BUDNU SAVJEST ČOVJEČNSTVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. June 2021 12:34
» ŠEHIDISKOM KRVLJU NATOPLJENA ZEMLJA HRVATSKA
Ferhat Korajac | 04. June 2021 14:38
Ostali prilozi istog autora:
» GLASAJTE ZA BDZ I ZUKORLIĆA
23. April 2016 21:24
» DA LI IZ CRNE GORE IĆI U EGZIL?
15. February 2014 17:06
» ZLOUPOTREBA MINBERA
28. January 2014 21:20