Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


Reagovanje Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku na saopštenje reisa Rifata Fejzića
FEJZIĆEVO VRAĆANJE NOVCA GOVORI O NJEMU, DOK UPUĆENE DONACIJE GOVORE O HUMANOSTI ČLANOVA IZ PLAV-GUSINJE U NEW YORKU
Procitaj komentar

Autor: B.net
Objavljeno: 21. April 2020. 05:04:52
Pohvalno je da poglavar Fejzić nije zaboravio da istakne “da mu je na račun pristigla tek četvrtina novca” od navodnih 50 hiljada dolara. To je, nažalost, suština cijele ove sramne priče prve ahmedije u Crnoj Gori, da mu je malo stiglo novca na račun!? Opet, naša solidarnost i humanost u ovom teškom momentu govori o nama, dok Fejzićevo saopštenje, postupak i arogantnost, govori o njemu!, - piše između ostaloga u reagovanju Odbora Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku koje je potpisao predsjednik Smajlje Srdanović.


Reagovanje Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku na saopštenje Rifata Fejzića, reisa Mešihata IZ u CG, koji je obavijestio javnost da će njujorškoj IZ vratiti novčana sredstva koja su uplaćena na račun IZ u CG. Predviđena sredstva su sakupljena iz razoga solidarziranja zbog pandemije Koronavirusa i svih restrikcija, a bila su namijenjena za socijalno ugrožene porodice učenika Medrese Mehmed Fatih, muslimane Konika i Pljevalja. Reagovanje objavljujemo u cjelosti u nastavku:

Rifat Fejzić, IZCG, uputio je javnosti saopštenje, u kojem piše, citiramo: “Povodom javno najavljene donacije Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje u Njujorku, koja je trebala biti podijeljena socijalno ugroženom stanovništvu na sjeveru Crne Gore posredstvom organizacionih jedinica Islamske zajednice u Crnoj Gori, a u cilju otklanjanja nejasnoća i politizacije najhumanijih motiva dobročinih davalaca, Islamska zajednica u Crnoj Gori obavještava javnost da se humanitarna pomoć iz ovog fonda neće dijeliti posredstvom njenih organa”. Zatim dalje, Fejzić naglašava: “Od najavljenih 50 hiljada dolara, na račun pristigla svega četvrtina tog iznosa, i to u Podgorici i Pljevljima. Ostala sredstva su, prema našim saznanjima, usmjerena prema određenim NVO i vjerskim parastrukturama koje su pod kontrolom centara van Crne Gore", - piše između ostaloga u saopštenju Rifat Fejzić, IZ u CG, dok u nastavku isiče još navodnu “politizaciju humanitarne pomoći”.

Islamska zajednica & Kulturni centar Plav-Gusinje u New Yorku odgovorno tvrdi, da u našim namjerama nema “politizacije”, već da su iz solidarnosti i krajnje humanih razloga pokrenuli akciju prikupljanja sredstava među svojim članovima. Tako smo od prikupljenih sredstava uplatili skromnih $15,000 i podržali rad Nacionalnog kriznog štaba za borbu protiv Koronevirusa u Crnoj Gori.
Takođe da se u ovom teškom momentu širenja smrtonosne pandemije COVID-19 pomogne socijalno ugroženim porodicama i pojedincima neovisno na vjersku i nacionalnu pripadnost. Slijedeći put Božijeg poslanika Muhammeda a.s., i upravo kako je on imao lijep odnos prema muslimanima, ali i prema komšijama, siromasima, pripadnicima drugih konfesija.
Islamska zajednica i Kulturni centar Plav-Gusinje u New Yorku nikada nije pravila razliku odakle je ko i gdje se nalazi kada je humanitarna pomoć u pitanju. To potvrđuje i činjenica da smo prije dva mjeseca prikupili $138,000.00 za izbjeglice u Somaliji kao i kada su bile poplave u Bosni $80,000.00 i da ne nabrajamo ostale akcije i pomoć koju pružamo svake godine.
Radi istine, a javnost neka procijeni, tvrdimo, da smo stupili u kontakt sa predsjednikom Odbora IZ Gusinje, koji nam je rekao da zbog neplaćanja struje već duže vrijeme im je blokiran bankovski račun. Rekao je da se namijenjena sredstva ($9000) uplate preko bankovskog računa IZ Plav. Ali u IZ Plav nam saopštavaju da je zatvorena “Atlas banka” u Tuzi, gdje imaju otvoren račun, tako da ne mogu primiti novac, uključujući i $9000 koje su namijenje za njihove članove. Takođe smo ranije dobili informaciju da je BANA (Bošnjačko Američka Nacionalna Asocijacija), prije 3 mjeseca kada su pokušali poslati novac za porodicu Canović nisu to uspjeli preko IZ Plav zbog istog problema, već preko “Hajrata” su dostavili novac.
Preko “Hajrata” i ranije su IZ Plav, prosljeđivana humanitarna sredstva iz New Yorka, također za socijalno ugrožene porodice. Sve je funkcionisalo bez ikakvih problema. Pitate se što nije sada? To ipak treba odgovoriti gospodin Fejzić.
Radi naše jednostavnosti, sredstva su uplaćena na račun “Hajrata” sa kojima smo imali dogovor da lokalnim IZ predviđene iznose dostave u kešu. Međutim, odgovorno tvrdimo, Fejzić je izvršio pritisak na odbore da to ne prihvate, ne štedeći se da lijepi epitete ljudima koji godinama rade na volonterskoj osnovi. S obzirom na takve bespotrebne i nelogične pritiske baš u ovom momentu, i niza telefonskih razgovora, IZ Plav-Gusinje iz New Yorka je odlučila da “Hajrat” predviđena novčana sredstva u kešu uruči, što je već urađeno, na sljedeće adrese:

- Opština Plav $16,000, dok je od ove sume već rukovodstvo plavske opštine po $1500 uručilo Mjesnoj zajednici Murina i Opštini Andrijevica.
- Opštini Gusinje $13000, uručeno načelnici Gusinja.
Već je uručeno:
- Opštini Rožaje $2000,
- Opštini Petnjica $2000,
- Opštini Berane $1500,
- Opštini Bijelo Polje $2000.

Da napomenemo da je novac uplaćen na račune:

- Zavičajnog društva Plavljana i Gusinjana u BiH - $5000;
- Islamska zajednica Novi Pazar - $5000;
- Za Vitomiricu i Dobrušu kod Peći - $5000.
-Preko našeg aktiviste i odbornika Jasmina Novaja uručeni su paketi sa hranom za Ulcinj u iznosu od $5,600.
Naš postupak pokazuje da smo vodili računa da humanitarna pomoć bude transparentno raspodijeljena putem legalnih i legitimnih gradskih institucija, i da dođe do onih kojima je najpotrebnija pomoć ovog momenta u pomentim gradovima država Crne Gore, Srbije, Bosne i Hrecegovine i Kosova. Jedino što smo insistirali, vjerujemo da će ispoštovati, da u paketima među namirnicama ne bude svinjskih sastojaka i bilo koje vrste alkohola. Ovo smo istakli jer smo dobili informaciju da neke organizacije koje su dijelile pomoć muslimanima u paketima su pakovali nareske sa svinjskim sadržajima mesa.
U svakom slučaju, sa činom humanosti, članovi Islamske zajednice u New Yorku, upravo u ovom teškom momentu, odvajajući sredstva iz svojih porodičnih budžeta, pokazali su visoku svijest, humanost, solidarnost i odgovornost, da u momentu širenja smrtonosnog koronavirusa, da mi nemamo ljudi za gubljenje, da nam je namjera da im pomognemo samo da poštuju odluke zdravstvenih institucija, da ostanu u kućama. Cilj je jasan, dati dorinos u učuvanju porodica i naroda. Dok, nažalost, za njega, gospodina Fejzića, kao da je VIŠAK na zemlji upravo onaj sloj društva, koji su ni krivi ni dužni u grupi socijalno-ugroženih slučajeva. Treba li radi toga da ih pokosi virus?
Opet, pohvalno je da poglavar Fejzić nije zaboravio da istakne “da mu je na račun pristigla tek četvrtina novca” od navodnih 50 hiljada dolara. To je, nažalost, suština cijele ove sramne priče prve ahmedije u Crnoj Gori, da mu je malo stiglo novca na račun!? Opet, naša solidarnost i humanost u ovom teškom momentu govori o nama, dok Fejzićevo saopštenje, postupak i arogantnost, govori o njemu!
Zašto ne istaknuti, Odbor i članovi Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku, na pojavu smrtonosne epidemije koronavirusa, odgovorili su na krajnje human i odgovoran način, upravo iz metropole New Yorka - svjetskog žarišta opakog virusa koji svaki dan broji nove žrtve. Nažalost i u našoj zajednici u New Yorku. Očekivali smo bar u ovom predramazanskom vremenu, da naša solidarnost i humanost približi sve ljude u zavičaju i regionu kojima na isti način prijeti smrtonosni virus i odnosi ljudske žrtve ne birajući koje je vjere i nacije. Priznajemo, nismo očekivali tako nedorasle postupke baš od strane poglavara Fejzića. Je li poglavaru i dalje cilj produbljavanje jaza među muslimanima u regiji i dijaspori i to baš pred ramazan? Radi čega? Radi novčanih sredstava koja su samo trebala bar malo olakšati socijalno ugroženim porodicama.
IZ u NY sa svojim nesebičnim i humanim radom nastaviće zbližavati sve u regiji i sarađivat će sa svim legalnim institucijama u CG i Srbiji, time i u Sandžaku, BiH, Kosovu… uključujući IZ u CG, ali to je do poglavara.
Napominjemo da je bilo grešaka u našem prvom pismu jer smo naglasili da ćemo za četiri opštine podijeliti preko Odbora Islamskih zajednica, međutim zbog nesaradnje sa njima u prošlosti, odlučili smo to podijeliti preko Hajrata u paketima vrijednosti od $15,500.00, i naravno kao i uvjek poslaćemo transparentno dokaze dijeljenja novca.
Na kraju, za Islamsku zajednicu Plav-Gusinje u New Yorku, više je nego čudno pismo Rifata Fejzića koji je uputio crnogorskoj i drugoj javnosti, o vraćanju novčanih uplata ($15,500) koje su namijenje za socijalno ugrožene porodice učenika Medrese „Mehmed Fatih“ u Podgorici, zatim muslimane Konika, naselja u Podgorica, ali i za džematlije IZ i građane Pljevalja. Nije nam jasno, zašto Fejzić isto tako nije postupio kada smo samo od vremenu njegovog „stolovanja“ na čelu IZ u CG, slali da se u Crnoj Gori grade i renoviraju džamije, Medresa i islamski centri čija vrijednost je par miliona dolara?! Zašto još nenaglasiti da smo isto tako iz New Yorka poslali preko milion dolara za važne bošnjačko-albanske nacionalne projekte, kao i za izgradnju kuća za socijalno ugrožene porodice u Crnoj Gori.
Sve u svemu, Fejzićevo pismo govori o njemu i njegovom karakteru, dok naša humanost i donacije govore o svjesti, savjesti i ljudskosti članova Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku, piše u reagovanju Odbora Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku koje je potpisao predsjednik Smajlje Srdanović.

VRH


  Dossier: Bošnjački centar u New Yorku i događaji
» NEW YORK: VEČE MUHABETA I BESJEDE O ZDRAVLJU SRCA
Selma Đešević | 15.02.2022 14:57
» ABDULAH SIDRAN I AHMED SEJDIĆ U NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 11.03.2020 17:38
» NEW YORK: ODRŽANO VEČE KUR'ANA
Bošnjaci.Net | 29.12.2018 18:09
» NJUJORŠKI BAJRAMSKI TEKBIRI
Bošnjaci.Net | 25.06.2017 21:01
» KURBAN BAJRAM U NEW YORKU
B.net | 12.09.2016 18:39
» STOP PARAODBORU I PARADŽEMATU!!!
Avdo Metjahić | 03.04.2016 20:33
» IZABRANI NOVI ČLANOVI ODBORA
Bošnjaci.Net | 02.06.2013 19:56
» BOŠNJACI NAPRIJED!
Avdo Metjahić | 10.01.2012 22:01
» KREĆE BOŠNJAČKA KULTURNA REVOLUCIJA
Bošnjaci.Net | 08.01.2012 18:47
» PLAV, ŠAHOVIĆI, BUKOVICA, KO JE SLJEDEĆI?
Ibrahim Čikić | 05.10.2011 13:50
» ĐUKANOVE PODREPNE MUHE
Avdo Metjahić | 02.10.2011 09:34
» CRNOGORSKA HOROR KUĆA U NEW YORKU
Esad Krcić | 22.09.2011 15:00
» LIKVIDACIJA 11 BOŠNJAČKIH PRVAKA U PLAVU
Prof. Ramo Markišić | 21.09.2011 15:43
» PLAV - GUSINJE: SMRT ILI KRST
Mehmed Meša Delić | 21.09.2011 15:28
» SVOJU KUĆU RUŠE, A TUĐU HOĆE DA PRAVE
Avdo Metjahić | 17.09.2011 19:42
» DELEGATI IZGLASALI OTKAZ IMAMU MULIĆU
Esad Krcić | 14.02.2011 08:58
» NOVI ODBOR U NOVOJ HIDŽRETSKOJ GODINI
Esad Krcić | 06.12.2010 15:23
» PONOSIT ĆEMO SE SA CENTROM
Esad Krcić | 14.05.2009 22:06
» ŠERBOVO RAZAPINJANJE
Esad Krcić | 20.11.2008 06:53
» NA METI SAM VEHABIJA
Esad Krcić | 10.11.2008 07:22
» KONAČNO - KLJUČEVI U RUKAMA BOŠNJAKA
Esad Krcić | 22.10.2008 13:42
» ČAK 57,4 ODSTO PLAVLJANA ŽIVI U ISELJENIŠTVU
Bošnjaci.Net | 02.07.2008 06:00
» SPISAK DONATORA ZA CENTAR U NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 22.05.2008 18:42

Ostali prilozi:
» SYDNEYSKIH 8372 CVIJETOVA
Fahir Zečević | 14. July 2024 19:01
» SREBRENICA JE SIMBOL KOLEKTIVNOG BOLA
Aiša Hadžiahmetović | 10. July 2024 21:09
» BORISLAV-GOLUB LAZAREVIĆ MAJSTOR SATOVA I PRIJATELJSTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 01. July 2024 19:41
» OVA MANIFESTACIJA JE POSTALA SIMBOL ZAJEDNIŠTVA, KULTURE I TRADICIJE NAŠEG KRAJA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 24. June 2024 15:46
» HANA KRCIĆ - ĐAK GENERACIJE
Bošnjaci.Net | 21. June 2024 16:12
» DR. AHMED SMAJLOVIĆ - DOBRO KOJE TRAJE
MINA | 18. June 2024 17:16
» PRISJETIMO SE I UGLEDAJMO NA NAŠE SLAVNE I ZNANE LJUDSKOSTI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 15. June 2024 17:29
» FARKO - IKONA NAŠE (BAŠ)ČARŠIJE
Ferhat Korajac | 03. June 2024 14:25
» PROVIĐENJE ‒ DŽAMIJA ADAMIRA JERKOVIĆA U LASTVI
Bošnjaci.Net | 01. June 2024 15:27
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif