Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Tužilaštvo BiH
NA PODRUČJU KALINOVIKA PRONAĐENI POSMRTNI OSTACI SEDAM OSOBA
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 07. June 2021. 16:06:52
Na pronađenim posmrtnim ostacima uočeni su, kako su istakli, tragovi predmeta za vezivanje, kao i oštećenja nastala djelovanjem vatrenog oružja, što će značajno pomoći u istrazi u ovom predmetu Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine. (Foto: Tužilaštvo BiH)


Na području Kalinovika pronađeni su posmrtni ostaci sedam osoba, saopćili su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Kako su naveli, posmrtni ostaci su pronađeni u masovnoj grobnici tokom ekshumacije u mjestu Dobro Polje, općina Kalinovik. Istaknuto je da se masovna grobnica nalazi na nepristupačnoj lokaciji gdje se vrši potraga već sedam dana u različitim vremenskim uslovima.

Nakon okončanja procesa ekshumacije, posmrtni ostaci bit će proslijeđeni u prosekturu u Visokom, kako bi se što prije otpočelo sa procesom utvrđivanja identiteta stradalih osoba pronađenih na ovom području.

Na pronađenim posmrtnim ostacima uočeni su, kako su istakli, tragovi predmeta za vezivanje, kao i oštećenja nastala djelovanjem vatrenog oružja, što će značajno pomoći u istrazi u ovom predmetu Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

U procesu ekshumacije učestovali su predstavnici Instituta za nestale osobe (INO BiH), Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba (ICMP) u Bosni i Hercegovini, ljekar patolog sudske medicine koji je radio na identifikaciji posmrtnih ostataka, potrebna radna mehanizacija, kao i policijski službenici SIPA-e, te policijski službenici MUP-a Republike Srpske koji su osiguravali lokaciju ekshumacije, a koju su u prethodnim danima posjetili i predstavnici međunarodnih institucija uključenih u traženje nestalih osoba u Bosni i Hercegovini.

Do saznanja u o navedenoj lokaciji za koju su pronađene informacije da se radi o masovnoj grobnici, došlo se zajedničkim operativnim radom SIPA-e i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, saopćili su iz ove pravosudne institucije.Ostali prilozi:
» SCHMIDT GRAĐANIMA OBEĆAO POMOĆ ZA BOLJU BUDUĆNOST
Anadolu Agency (AA) | 03. August 2021 07:47
» IGK: SVI SMO MI ĆAMIL!
Bošnjaci.Net | 31. July 2021 13:50
Ostali prilozi istog autora:
» VUČIĆ MISLI, DODIK GOVORI
28. July 2021 21:19