Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


EMILIJA REDŽEPI, zamjenica premijera Kosova
KOSOVO ĆE POSTATI CENTAR UMREŽAVANJA REGIONALNIH EKONOMIJA
Procitaj komentar

Autor: Fena
Objavljeno: 03. December 2022. 12:12:54
Kosovo kao balkansko-evropska država sa svim svojim prirodnim bogatstvima postat će centar umrežavanja regionalnih ekonomija.
Očekujemo formiranje nove vlade u BiH i uspostavljanje bližih bilateralnih odnosa, a to posebno znači nama Bošnjacima sa Kosova, kazala je zamjenica premijera Kosova Emilija Redžepi u intervjuu za Fenu.

Redžepi je navela da su strateški ciljevi Vlade Kosova borba protiv kriminala i korupcije, dalja izgradnja auto puteva, izgradnja puteva prema svim susjednim državama, izgradnja željezničke pruge do Drača, kako bi se otvorili prema moru, otvorena mreža prema Makedoniji i Crnoj Gori.

Kosovo kao država ima vrlo jake odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkom, Japanom, Italijom, Engleskom, Austrijom, Bugarskom, Holandijom, Mađarskom, Švedskom, Finskom, Norveškom, Luksemburgom, Linhteštajnom, Švicarskom, Estonijom, Litvanijom, Danskom, ali također i sa državama regije: Albanijom, Sjevernom Makedonijom, Crnom Gorom, Hrvatskom i Slovenijom.

Nakon rata, Kosovo je pokrenulo najveće mega infrastrukturne projekte: stanogradnju, izgradnju auto-puteva i brzih cesta, revitalizaciju ruralnih sredina, administrativne projekte, zdravstvene centre, projekte u oblasti turizma, velike tržne centre.

Razvoj cjelokupne infrastrukture je u usponu, a Redžepi naglašava da je nevjerovatno koliko se brzim tempom sve gradi i time se stvara perspektiva i bolji uslovi za turizam, zapošljavanje, obrazovanje.

- Imat ćemo digitalizovan profesionalni kadar u IT sektoru, koji je i sada prepoznatljiv u svijetu. Hotelijerstvo je jedna od glavnih ekonomskih grana kod nas, zimski turizam, razvoj poljoprivrede putem vladinih subvencija i grantova koji potiču domaću proizvodnju, te decentralizacija velikih općina kako bi se olakšao bolji pristup uslugama našim građanima - navodi Redžepi.

Iako je postignut dogovor o registarskim tablicama između Kosova i Srbije, na pitanje hoće li odluka koju je Vlada Kosova donijela o registraciji vozila biti povučena, Redžepi kaže da odluka o registraciji neće biti povučena.

Sporazum o registarskim tablicama, podsjeća ona, potpisan je još 2015. godine u Briselu, kao dio Briselskog sporazuma (registarske tablice su bile dio sporazuma). Vlada Kosova je samo donijela Odluku da ovaj sporazum odloži na neodređeno vrijeme.

- Ispade zamalo da ćemo zaratiti sa Republikom Srbijom. Zamislite da u 21. vijeku neko ratuje zbog registarskih tablica - prosto nevjerovatno. Najbitnija stvar naše Vlade je vladavina prava i borba protiv korupcije i samim tim zakon važi i mora se poštovati od strane svih građana Kosova - ustvrdila je Redžepi.

S obzirom da visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost EU Josep Borrell nastoji da nađe ‘evropsko rješenje' za aktuelne nesuglasice Kosova i Srbije, na pitanje koje je evropsko rješenje, Redžepi je izričita da nema drugog rješenja osim puta prema EU.

- Za nas nema drugog rješenja osim pravog puta prema Evropskoj uniji. Svako rješenje koje otvara vrata Kosova za euroatlantske integracije je za nas veliki uspjeh i dokaz da nam je tamo mjesto. Kosovo je u srcu Evrope. Velika nepravda i diskriminacija je učinjena Kosovu svih ovih godina. Mi i dalje živimo u "getu" i bez vize ne možemo putovati ni u jednu evropsku državu. Prije nekoliko dana je, kao dobra vijest, donesena odluka da će se bezvizni režim za građane Kosova ukinuti tek 2024. godine.

Redžepi je upitana i o tome koliko i da li Vlada Kosova nastoji i radi na 'odmrzavanju' bilateralnih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom, te kaže da od nove vlade u BiH očekuje zbližavanje i osnaživanje bilateralnih odnosa sa Kosovom.

- Radili smo jako puno i imamo rezultate, s obzirom da su u BiH bili izbori, a što se nas tiče mi smo otvoreni prema vama za svaku vrstu saradnje između naše dvije države, kao dva bratska naroda – istakla je.

Nedavno je šest država, a među njima i Kosovo i BiH, potpisalo Berlinski sporazum o slobodi kretanja s ličnim kartama na zapadnom Balkanu, priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, arhitekata u kontekstu priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja.

Na pitanje može li se uskoro očekivati 'odmrzavanje' bilateralnih odnosa BiH i Kosova, jer je time pogođena nekad dobra trgovinska, ekonomska, kulturna saradnja, Redžepi je istakla da Berlinskim sporazumom dobivamo ogroman benefit i da prestaju sve barijere koje su stvorene nakon ratnih dešavanja u bivšoj Jugoslaviji.

Napokon ćemo imati, naglasila je, slobodu kretanja, nesmetana putovanja svih naših građana, tako da se vraća, ali i stiče povjerenje sa ove strane po pitanju razmjene, protoka usluga kao i razna povezivanja na kulturnom i sportskom, posebno u obrazovnom sistemu.

- To posebno znači nama Bošnjacima sa Kosova. Putovanje bez prepreke kod građana stvara osjećaj slobode i pripadanje normalnom, civiliziranom svijetu. Prosto je nemoguće da naši građani mogu da putuju u Republiku Srbiju, da se kreću, žive i rade, a to isto ne mogu u Bosni i Hercegovini. Očekujemo formiranje nove vlade u BiH i uspostavljanje bližih bilateralnih odnosa - zaključila je zamjenica premijera Kosova Emilija Redžepi u intervjuu za Fenu.

VRHOstali prilozi:
» UMJETNIČKI PROJEKAT "ŠUMA" POSVEĆEN ŽRTVAMA GENOCIDA U SREBRENICI
Anadolu Agency (AA) | 20. February 2023 01:54
» PORODICA JE NAJVAŽNIJA OD SVEGA NA SVIJETU
Avlija | 23. January 2023 22:20
» ŠEST SMJERNICA ZA SPAS BIH
Hayat | 14. January 2023 19:46
» KNJIŽEVNOST KAO NAJVAŽNIJI SEGMENT UMJETNOSTI
Bošnjaci.Net | 27. December 2022 16:23
» NA SCENI JE POKUŠAJ PODJELE PROBOSANSKOG BLOKA
BHRT.ba | 20. December 2022 20:32
» EUTANAZIJA BOSNE
Hayat | 15. December 2022 12:42
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif