Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


BOŠNJACI MOJI MA GDJE BILI, NEMA ODMORA DOK TRAJE ODBRANA! SVAKI DAN!
PETRITSCHU, VAS JE U EUROPI STRAH OD BOSNE ZATO ŠTO VAM JE BOSNA NEIZBRISIVA GRIŽNJA SAVJESTI ZBOG SRPSKOG GENOCIDA I HRVATSKOG UZP
Procitaj komentar

Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 16. March 2023. 16:03:11
VOLFGANG PETRIČ (WOLFGANG PETRITSCH) VISOKI PREDSTAVNIK (1999-2002), AUSTRIJA: Lijepo je što ste nam se javili da nam objasnite hem ono što znamo hem ono što ne znamo, ali nije lijepo što ste rekli da Bosna nije suverena zemlja/država pa, stoga, nije prihvatljiva (eligible) za punopravno članstvo u Europskoj uniji.

Otvori link OVDJE.

To, gospodine Petriču, nije tačno. Bosna je suverena zemlja/država onoliko koliko je suverena i Austrija po svojoj kraljevskoj suverenosti i svojoj povijesnoj otpornosti. Bosna nije ništa manje bila u iskušenjima za očuvanje svog tisućljetnog duhovnog i kulturnog bića od Austrije.

Navedite mi primjer ijedne zemlje/države u modernoj povijesti, koja je, unatoč embargu na oružje, izdržala četverogodišnju agresiju pet vojski, koja je izdržala opsadu svog glavnog grada 1425 dana? Nema tog primjera.

Nadamo se da je Sarajevo inspiracija za Kijev.

Eh, vidite, gospodine Petriču, vi u Europi imate problem da shvatite i prihvatite činjenicu da u ovoj Bosni žive Dobri Bošnjani, koji su civilizacijski i kulturno jednaki s vama, a u nekim elementima su i ispred vas. Vas je u Europi strah te naše bosanske duhovne i civilizacijske prednosti i zato patite od kompleksa više vrijednosti, koja vam ne dâ da istini pogledate u oči.

A istina je, gospodine Petriču, da su bosansko društvo i bosanska država najvitalnije i najdosljednije civilizacijske i demokratske tekovine u odnosu na sve zemlje/države na Balkan, uključujući i privilegiranu i razmaženu Hrvatsku, koja je prekoredno primljena u EU-u zato što je većinski katolička.

Ne, ne, gospodine Petriču, ta vaša priča da Bosna nije „suverena“ te da vi očekujete da Bosna ispuni vaše „europske“ uvjete za svoje članstvo u EU-u ne pije vode. Vas je u Europi strah od Bosne zato što vam je Bosna neizbrisiva grižnja savjesti zbog srpskog genocida i hrvatskog udruženog zločinačkog poduhvata (UZP). Vi se zbog toga njima dodvoravati i pravite im ustupke na račun Bosne kao bi ih umolili da budu manje zločesti, a nas Bosance kažnjavate kako biste nas primorali da budemo bolji nego što jesmo Dobri Bošnjani.

SCHMIDT JE IZGUBIO KOMPAS ISTINE, PRAVDE, MIRA I POMIRENJA: Suvišno je bilo da nas obavještavate da, kao članica EU, Hrvatska lobira kako bi Europa zaboravila da je Hrvatska presuđena za agresiju na Bosnu te da je suodgovorna za UZP-e u Bosni. To mi u Bosni vrlo dobro znademo, posebno, otkad je ovdje došao Kristijan Šmit (Christian Schmidt), koji se pogubio zato što je izgubio kompas istine, pravde, mira i pomirenja.

Gospodine Petriču, za vašega mandata Visokoga predstavnika, ali posebno za mandata Pedi Ašdaona (Paddy Ashdown), Bosna je konsenzusom svih bila spremna za euroatlantske integracije (EU i NATO) više nego ijedna post-jugoslovenska nezavisna i suverena država. Ali, vi u Europi niste bili spremni da priznate svoj „bosanski grijeh“ i zato ste gurali Bosnu od sebe kako vas ne bi podsjećala na vašu bruku i sramotu i kako biste učinili da Bosna bude kriva zbog neispunjavanja vaših uvjeta, koje, na primjer, Bugarska i Rumunija, nisu i neće nikad ispuniti.

GOSPODINE PETRITSCHU, VI EUROPLJANI NE ŽELITE BOSNU U EUROPSKOJ UNIJI JER BI VAM TO POKVARILO OSJEĆAJ VAĆE KRŠĆANSKO-EUROPSKE SUPERIORNOSTI I SUVERENOSTI: Dakle, gospodine Petriču, onda kad je suverena i cjelovita Bosna bila spremna za članstvo u EU-u, vi ste joj postavili ulaznu rampu, a sada kada je Bosna podijeljena oko svog članstva u EU, vi joj, k'o bajagi, dajete status kandidata. To je, zapravo, vaš europski lijek za smirenje (apaurin) za Bosnu kako ne bi došlo do teške i nekontrolirane bosanske upale.

Budimo iskreni, gospodine Petriču, vi Europljani ne želite Bosnu u Europskoj uniji jer bi vam to pokvarilo osjećaj vaše kršćansko-europske superiornosti i suverenosti. Jer u Bosni žive autohtoni europski „muslimani“, koji nisu „civilizirani“ kao što su katolici u Hrvatskoj.

Nadam se da ćete se sjetiti da su naši razgovori uvijek bili u ovakvom jasnom, direktnom i, nada sve, iskrenom tonu jer mi u Bosni drugačije ne znamo, već da kažemo „popu pop, a bobu bob“.

Zato ćete, gospodine Petriču, razumijete i ovu moju jasnu i iskrenu poruku:
- Bosna je morala biti primljena u Europsku uniju na dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma kao pouka i poruka svima da se genocid i UZP-e ne isplate. Ovako, vi ste na primjeru prijema Hrvatske u EU pokazali da se UZP-e isplati. To je važna naša bosanska ocjena o vama pored vaših ocjena o nama. Nemojte se ljutiti jer se ni mi ne ljutimo što nas 30 godina mučite s vašim famoznim uvjetima za bosansko članstvo u EU.

VRHOstali prilozi:
» VRIJEDAN JUBILEJ AMERIČKIH MUZIČKIH FESTIVALA
Samir Hadzalić | 21. March 2023 16:42
» IN MEMORIAM – DUBRAVKA UGREŠIĆ
Šemso Agović | 19. March 2023 11:23
» KO POTKOPAVA KRHAK MIR U BIH?
IFIMES | 12. March 2023 14:35
» ZAŠTO BOŠNJACI U TURSKOJ TREBA DA GLASAJU ZA PREDSJEDIKA REDŽEPA TAJIPA ERDOANA?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. March 2023 14:04
» “NAVIKAVANJE NA SMRT”
Said Šteta | 10. March 2023 15:10
» MORALIZATORI BEZ MORALA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. March 2023 23:52
» SALTANAT OMAN - ZEMLJA ČESTITIH I RADINIH LJUDI
Dr. hfz. Safvet Halilović | 06. March 2023 14:29
» U STRAHU SMO OD PARTNERSTVA NAŠIH SUSJEDA S RUSIJOM, KOJI IMAJU IREDENTISTIČKE APETITE PREMA BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. March 2023 17:08
» VODA DIJAMANT IZ TEŠANJSKIH VRELA OPTOČENA ZLATOM
Bošnjaci.Net | 27. February 2023 01:24
» PREPOZNATI MOMENTUM
Dr. Mesud A. Ramić | 22. February 2023 13:49
» IN MEMORIAM: HADŽI MEHMED SKOPLJAK, GRANITNA STJENA POBOŽNOSTI
Dr. sc. Amir Ismić | 21. February 2023 15:31
» NEZAPAMĆEN ZLOČIN BEZ PROCESUIRANJA I KAZNE
Ferhat Korajac | 13. February 2023 19:57
» TRAGEDIJA - KONAKOVIĆ
Elmedina Muftić | 03. February 2023 14:05
Ostali prilozi istog autora:
» NEMA ODMORA DOK TRAJE ODBRANA
14. March 2023 15:10
» MORALIZATORI BEZ MORALA
06. March 2023 23:52
» MALEZIJA KAO MOJ DRUGI DOM
23. February 2023 15:43
» SRPSKI LOV NA HODŽE
10. February 2023 14:04
fastvee.gif
banner ago.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif