Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


GENOCID NAD BOŠNJACIMA: 25. kolektivna dženaza civilnih žrtava zločina počinjenih u Zvorniku 1992. godine
PRONAĐENA TIJELA ŽRTAVA, DVIJE DECENIJE ČEKAJU NA IDENTIFIKACIJU
Procitaj komentar

Autor: BMG
Objavljeno: 30. May 2023. 15:05:55
U Memorijalnom kompleksu Gornja Kalesija, u četvrtak 1. juna 2023. godine, bit će klanjana 25. Kolektivna dženaza i obavljen ukop četvoro identifikovanih civila, ubijenih na području Opštine Zvornik, tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu. Do danas je obavljena identifikacija 1.114 tijela ubijenih Zvorničana, a na ovom lokalitetu sahranjeni su posmrtni ostaci 792 žrtve, dok su preostala tijela ukopana u lokalna mezarja na području Zvornika. Zvanična evidencija žrtava zločina JNA i srpske vojske, govori da je samo na području Zvornika ubijeno više od 2.000 civila. Mnogi još uvijek nisu pronađeni.

Ove podatke saopštio je novinarima u utorak 30. maja 2023. godine Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Opštine Zvornik, iskazujući ogorčenje neadekvatnim radom državnih institucija na otkrivanju počinilaca ratnih zločina, te na traganju za nestalima.

-U Bosni i Hercegovini se još uvijek traga za više od 7.600 osoba, nestalih tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu. Sramota je da za skoro tri decenije nismo uspjeli pronaći tijela žrtava, kako bi bili dostojno sahranjeni. Nažalost, naša tužilaštva su potpuno usporila taj proces i sigurni smo da će zbog toga veliki broj počinilaca ostati nekažnjen. Kada mi ko spomene tužilaštvo, plače mi se - kazao je Grahić.

Prema njegovim riječima, u četvrtak 1. juna 2023. godine, na Šehidskom mezarju Memorijalnog kompleksa Gornja Kalesija, bit će ukopani:

Izet (Ismet) Manjić, rođen 1971. u Kamenici

Senad (Abdurahman) Sulejmanović, rođen 1964. u Novom Selu

Sadika (Emin) Hrbatović, rođena 1970. u Pahljevićima

Smajo (Ibrahim) Hamzabegović, rođen 1950. u Glodima.

Njihova tijela su pronađena u masovnim Grobnicama: Kamenica, Križevačke njive i Snagovo, još 2004. godine. Međutim, na identifikacije se čekalo skoro dvije decenije.

Mustafa-ef. Muharemović, predsjednik Organizacionog odbora 25. kolektivne dženaze i hfz. Izet-ef. Salkanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, pozvali su građane da organizovano posjete sva stratišta i na taj način odaju počast žrtvama. Također, sugerisano je da svi koji dolaze iz dijaspore, a do sada to nisu učinili, da se jave ICMP u Tuzli, kako bi dali uzorak krvi, nužan za identifikaciju nestalih srodnika.

VRHOstali prilozi:
» ŽUBOR ISTINE ŠTO U VALOVIMA ZAPLJUSKUJE NAS
Ferhat Korajac | 21. July 2024 16:01
Ostali prilozi istog autora:
» MANIFESTACIJA DANI SANDŽAKA U TUZLI
15. November 2022 14:00
» NATJEČAJ "MOJA PRVA KNJIGA"
15. July 2021 14:49
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif